Elian Solutions, furnizorul sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV, estimeaza ca piata locala a aplicatiilor de acest tip (Enterprise Resource Planning - ERP) va inregistra o crestere de 5% in acest an, fata de nivelul din 2014, evolutia urmand a continua si in 2016, cand vanzarile de licente s-ar putea majora cu 7%-8%. Insa, actualmente, inclusiv pe termen scurt activitatea furnizorilor specializati este ingreunata de lipsa de resurse a companiilor. "Exista, in continuare, o reticenta a companiilor in ceea ce priveste investitiile, mai ales in solutii IT, insa sistemele ERP in ziua de azi nu mai sunt produse de lux, ci o necesitate, iar companiile inteleg tot mai mult acest lucru. Dezvoltarea segmentului Cloud, care ofera costuri mai scazute, va contribui la evolutia optima a cererii. O alta problema pe care o intalnim in procesul de implementare a unui sistem ERP este organizarea din cadrul companiei contractante. Deseori, procesele de lucru nu au fost formalizate, nu exista niste responsabilitati clar delimitate si, din acest motiv, nu este clar nici cum se desfasoara activitatea inainte de implementare, nici dupa. Noi incercam sa compensam aceste neajunsuri cu experienta pe care o avem din implementarile anterioare, dar si cu bunele practici care sunt deja inglobate in logica de lucru a sistemului Dynamics NAV", a declarat Iulian Motoi, Managing Partner in cadrul companiei.
In contextul dezvoltarii pietei de profil, afacerile Elian Solutions au crescut peste media din domeniu, urmand a atinge, in 2016, pragul de un milion de euro, dupa evolutii anuale de la 650.000 de euro in 2014 la circa 800.000 de euro in 2015. Printre companiile din domeniul constructiilor care utilizeaza sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV, se afla producatorul de lacuri si vopsele Fabryo Corporation si Hengl Romania, societate activa in domeniul exploatarilor de piatra.
In perioada urmatoare, conducerea Elian Solutions se va concentra pe implementarea noii versiuni Dyamics NAV 2016, care aduce beneficii clientilor prin functii care confera un control sporit asupra a ceea ce se intampla in sistem si usureaza activitatile cotidiene. "In noua versiune au fost aduse multe functionalitati, iar unele pot avea un impact spectaculos asupra modului de lucru. De exemplu, una din inovatii este reprezentata de utilizarea tehnologiei OCR (Optimal Character Recognition) la managementul documentelor, ceea ce inseamna ca o factura trimisa de furnizori prin email in format .pdf va putea fi incarcata in sistem si inregistrata in contabilitate fara sa mai fie nevoie de vreo operare suplimentara. Cu siguranta ca multi contabili din Romania si-ar dori o astfel de aplicatie", a explicat Iulian Motoi.
***