RO EN
Coșul este gol

Costin Hazarian: PMB trece de la avizarea tuturor proiectelor, la blocaj in urbanism

Arhitectul Costin Hazarian, presedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), spune ca este inca nemultumit de ce se intampla la Primaria Municipiului Bucuresti, in contextul in care municipalitatea a trecut de la avizarea oricarui tip de proiect de urbanism, in trecut, bun sau nociv, la blocarea timp de mai bine de un an a tuturor proiectelor de urbanism. Intr-un interviu acordat ziarului Ararat, specialistul a facut inclusiv o scurta radiografie a situatiei din Primaria Municipiului Bucuresti si a criticat modul in care se comunica intre CGMB si Primarul General.
"Nu sunt inca multumit de ce se intampla la Primaria Municipiului Bucuresti si nu ma feresc s-o spun. Lucrurile inca se misca foarte greu. In domeniul urbanismului, noi neavand documentatii de urbanism (de tipul PUG-ului actualizat) in Bucuresti, Administratia PMB a trecut de la avizarea oricarui tip de proiect de urbanism, in trecut, bun sau nociv, la blocarea timp de mai bine de un an a tuturor proiectelor de urbanism. In loc sa fie avizata si aprobata realizarea proiectelor bune, iar cele neconforme sa fie respinse, a intervenit in fapt un blocaj al tuturor proiectelor de urbanism. Sunt blocate multe dintre proiectele administratiilor sectoarelor, iar dialogul intre CGMB si Primarul General este unul extrem de dificil. Asta este adevarul", a declarat Costin Hazarian.
Arhitectul a solicitat public Primarului General deblocarea si reluarea Planului Urbanistic General, proiect care traseaza directii clare de dezvoltare a orasului.
"Din punctul meu de vedere, este necesar sa eliminam haosul actual din acest domeniu, pentru ca, in prezent, zonele rezidentiale sunt invadate de fabrici de mobila, cladiri de birouri, iar fostele zone industriale s-au transformat in veritabile gropi de gunoi si focare de infectie. Prin realizarea Planului Urbanistic General, cei care doresc sa-si construiasca o casa si nu doresc sa aiba un bloc inalt in preajma, ar trebui sa vada care sunt zonele optime, iar cei care vor sa faca blocuri, sa vada care sunt zonele si reglementarile care le permit edificarea acestora si in ce conditii. Acest proiect ar impune ordinea de care capitala are nevoie, in domeniul urbanismului. Fara un Plan Urbanistic General, care sa faca propuneri de functiuni si reglementari, in urma unei analize complexe, Capitala va continua sa se dezvolte haotic pana se va sufoca", a subliniat specialistul.
Referitor la furnizarea agentului termic si a apei calde in Bucuresti, Costin Hazarian a precizat ca, in mandatul curent, a inceput un amplu demers de inlocuire a tevilor foarte vechi prin care se pierdea mare parte din apa calda care ar fi trebuit sa ajunga in locuinte, dar ca remedierea situatiei actuale va dura mai multi ani.
"Sa ne asteptam ca aceasta situatie sa fie complet remediata intr-un singur an este nerealist si aici probabil ca multi se vor supara pe mine, pentru ca spun acest lucru. Bugetul Capitalei este unul sugrumat de subventiile la caldura si la STB, iar schimbarea tevilor prin care este livrat agentul termic nu se poate realiza de pe o zi pe alta, unul dintre motive este inclusiv faptul ca atunci cand sunt inlocuite conductele, traficul pe aceea artera rutiera este sufocat. PMB nu poate (si nici n-are bani) sa deschida santiere pe toate bulevardele si strazile din capitala. Ma mir ca Primarul General nu a reusit sa explice mai bine aceste aspecte, dar un lucru este de inteles, nu poti sa invinuiesti actuala administratie a PMB de toate lucrurile care nu s-au intamplat in ultimii treizeci de ani", a mai spus Costin Hazarian.
***
Arh. Costin Hazarian este Consilier General la CGMB din anul 2020. Arhitectul este specializat in design interior si este membru OAR si RUR. Pentru a citi interviul complet acordat de Costin Hazarian ziarului Ararat, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter