Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a realizat, impreuna cu Directia de Urbanism a institutiei, o analiza a activitatii derulate de aceasta structura de resort in anul 2022. De asemenea, a fost vizat modul in care a functionat, in cele peste sapte luni de la lansare, platforma informatica Public.Cluj.Archi, destinata emiterii electronice a documentelor urbanistice.
Concret, in anul 2022, Consiliul Judetean a emis 2.290 de Certificate de Urbanism (CU), din care cca. 10%, respectiv 224, au fost elaborate exclusiv online! In topul comunelor pentru care s-au solicitat CU digitale, Ciurila, Calatele, Marisel si Aiton domina primele patru locuri, adica zonele cele mai efervescente din sectorul constructiilor si turismului clujean.
Alin Tise: „Faptul ca am reusit, cu succes, sa implementam aceasta solutie informatica, unica printre cele 3.300 de consilii locale si judetene din Romania, confirma revolutia administrativa pe care am declansat-o aici, la Cluj. De altfel, la finele anului trecut, CJ Cluj a fost recompensat cu premiul I pentru felul in care a reusit sa digitalizeze activitatea urbanistica din judet, prin emiterea, in premiera nationala, a certificatelor si autorizatiilor in format digital, valide juridic. Incununarea acestui succes este cu atat mai mare cu cat niciun astfel de act emis in 2022 nu a fost contestat in instanta!”.
In ceea ce priveste emiterea autorizatiilor de construire si/sau desfiintare, in 2022 Consiliul Judetean Cluj a emis 931 de asemenea documente, in crestere cu cca. 50% fata de anul anterior. Proiectele urbanistice autorizate au cumulat un numar de 122.259 mp, cu o valoare investitionala de peste 700.000.000 de lei, respectiv aproape 150 de milioane de euro.
Referitor la desfasurarea Comisiilor Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTATU), al caror rol este acela de a fundamenta tehnic avizarea documentatiilor urbanistice, in anul anterior au avut loc 27 de asemenea sedinte. In cadrul acestora au fost discutate 496 de puncte, din care 193 de P.U.D-uri, 118 de P.U.Z.-uri, 168 de studii de oportunitate, 12 P.U.G.-uri, dar si 5 consultari.