RO EN
Coșul este gol

Bilfinger Tebodin: "De la soc la crestere: se va redresa industria in 2023?"

Bilfinger Tebodin CEE sprijina activ, de mai multe decenii, industria productiva si planurile de dezvoltare a companiilor in intreaga regiune, inclusiv in Romania si zona Balcanilor. Ultimii ani au venit cu provocari din mai multe directii - Covid-19, razboi in Ucraina, criza de energie si materiale - si toata lumea vorbeste despre ele. Dar a venit si vremea noilor oportunitati, materiale, surse de energie, a noilor parteneriate pentru operatiuni si a sustenabilitatii. George Cursaru, expert pe piata regionala de petrol si gaze al Bilfinger Tebodin CEE, vorbeste intr-o analiza despre toate oportunitatile viitoare si despre abordarea acestora.
"Anul 2022 a fost unul de soc, de crestere intrerupta si de proiecte puse in stand by. Cu toate acestea, situatia se schimba rapid catre finalul anului si in 2023 putem asista la o noua revolutie industriala, intr-un fel. Deoarece Bilfinger Tebodin CEE ofera servicii pe tot parcursul ciclului de dezvoltare a unei capacitati industriale - de la studii de fezabilitate pana la managementul final al constructiei, vedem un impuls foarte puternic in randul clientilor si partenerilor nostri, in special din sectorul energetic, auto, agro-industrie si metalurgie.
In sectorul energetic exista, evident, o tranzitie catre resursele energetice alternative, iar tendinta include si utilizarea subproduselor industriale. Acestea sunt tendintele care sustin, in mare masura, sustenabilitatea si economia circulara. Dar vedem si o renastere a interesului pentru proiectele de energie nucleara, ceea ce nu este de mirare, deoarece autosuficienta energetica este un subiect-cheie pentru viitor. Aceasta atitudine fata de noile resurse energetice determina si proiectele auto catre mobilitatea electrica si productia de baterii si ii provoaca pe cei din lantul de aprovizionare cu petrol si gaze", a explicat George Cursaru.
 
 
Romania, la rascruce de noi investitii
Chiar inainte de inceperea razboiului, aproximativ 40% din gazul european era importat din Rusia, circa 27% din petrolul rusesc alimenta rafinariile din intreaga lume si aproape 50% din combustibilii solizi veneau in UE din Rusia. Uniunea Europeana intentioneaza ca pana in 2030 UE sa renunte definitiv la importul de combustibili fosili din Rusia, iar alternative noi si fezabile vor fi pregatite pentru a satisface noua cerere. Energia regenerabila precum cea solara, eoliana, hidrogenul sau biocombustibilii sunt in centrul atentiei.
"In Romania sunt planificate operatiuni la Marea Neagra pentru exploatarea de noi rezerve de gaze, care, impreuna cu proiectele eoliene offshore, pot asigura Romaniei independenta timp de aproape 10 ani (cu avantajul de a avea in sfarsit adoptata Legea Offshore). Si intr-adevar, industriile nu cauta doar noile resurse, ci si noile cai de distributie pentru petrol si gaze, importuri si terminale de NLG (gaz natural lichefiat) si cresterea capacitatilor de stocare a gazelor.
Cu toate acestea, in Romania vedem ca noile investitii nu sunt neaparat legate in totalitate de resursele/ eficienta energetica. Noile unitati sunt construite pentru a inlocui importurile de materiale prelucrate, iar operatiunile la scara larga sunt relocate in Romania, din Rusia. Castigatorii sunt cei care au inceput devreme, dar aceasta este o tendinta pe care o vom vedea in urmatorii ani, nu numai in 2023", a mai precizat reprezentantul Bilfinger Tebodin CEE.
 
 
 
Sprijin pentru investitori: subventii si parteneriate de calitate
George Cursaru mai arata, in analiza sa, ca investitiile private sunt sustinute de programe nationale de sprijin si de subventii, pe care le considera mult peste nivelul ultimelor doua decenii. Programele sunt destinate sa sustina proiecte de investitii de dimensiuni medii si mari, cu bugete de sute de milioane de euro in urmatorii cativa ani.
"Aceste subventii au ajutat deja si vor continua sa sprijine companiile multinationale sa construiasca unitati de productie (auto, petrol si gaze, energie, electrocasnice etc.) si pot ajunge pana la circa 50% din valoarea proiectului.
Bilfinger Tebodin are una dintre cele mai mari echipe de experti din Europa - consultanti, ingineri si directori de constructii, asa ca putem confirma ca aceasta tranzitie are loc in intreaga Europa Centrala si de Est. Cu know-how-ul nostru, putem sprijini aceste proiecte de la alegerea celei mai bune locatii, proiectare, inginerie si managementul constructiei, pana la punerea in functiune si predarea acesteia. Clienti de-ai nostri din Romania si CEE, precum cei activi pe zona de producere biocombustibili si prelucrare a otelulu, cauta din ce in ce mai mult o solutie complexa, in care tot sprijinul este oferit intr-o linie interconectata de servicii numita EPCM (inginerie, procurare si managementul constructiilor)", a mai subliniat George Cursaru.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter