Un numar total de 644 de proiecte au participat la editia din acest an a premiilor Wienerberger Brick Award 2020. Lucrarile au fost inscrise de 520 de arhitecti din 55 de tari si reprezinta adevarate modele de modernitate pentru constructiile din caramida realizate la nivel global.
"Arhitectura are un important rol de mediator prin configurarea conexiunilor dintre oameni si mediul inconjurator. In zonele urbane, mai ales, este evidenta nevoia pentru o abordare inovatoare in crearea unor medii de locuire si lucru atractive si sustenabile. Brick Award reprezinta o oportunitate pentru arhitectii din toata lumea sa-si faca cunoscute cele mai noi si inovatoare proiecte realizate cu blocuri ceramice", a declarat Heimo Scheuch, CEO al grupului Wienerberger.
Trofeele au fost adrul a cinci categorii: Feeling at home - locuinte unifamiliale, proiecte mici si confortabile (11 nominalizari), Living toghether - locuinte multifamiliale, solutii rezidentiale inovatoare (10 nominalizari), Working toghether - cladiri comerciale, de birouri sau industriale (9 nominalizari), Sharing public spaces - cladiri publice, pentru educatie, cultura, sanatate, spatii publice, infrastructura (11 nominalizari) si Building outside the box - concepte inovatoare si noi moduri de utilizare a caramizilor, proiecte speciale realizate din blocuri ceramice sau obiecte de design din caramida (9 nominalizari).
Marele premiu (Grand Prize) a fost castigat de proiectul Facultatii de Radio si Televiziune (foto) din cadrul Universitatii Silesia din Katowice (Polonia), proiectul desemnat castigatorul categoriei Sharing public spaces. Conceptul apartine mai multor arhitecti, din cadrul birourilor BAAS Arquitectura (Spania), Grupa 5 architekci (Polonia) si Maleccy biuro projektowe (Polonia).
Proiectul desemnat castigator la sectiunea Living together este reprezentat de prototipul unei locuinte destinate locurii pentru mai multe familii si implementat in Rwanda. Proiectul, inscris la premii sub denumirea Prototype Village House, a fost elaborat si implementat de arhitectul american Rafi Segal si echipa sa de la MIT Rwanda Workshop Team, SUA.
La categoria Feeling at home, trofeul a fost acordat proiectului Iturbide Studio, un ansamblu de doua locuinte cu unul sau doua etaje, conectate, din cartierul Niño Jesús, din Mexico City (Mexic). Conceptul a fost elaborat de arhitectii mexicani Mauricio Rocha si Gabriela Carrillo, reprezentand biroul Taller.
La aceeasi categorie, un premiu special a fost acordat locuintei inscrie in competitie cu denumirea Can Jaime i n´Isabelle, proiect realizat de arhitectii spanioli de la TEd´A arquitectes, din Palma.
Proiectul laureat la sectiunea Working together este reprezentat de o cladire administrativa si de birouri, City Archive Delft, din Olanda. Conceptul a fost elaborat de arhitecti de la studiourile Gottlieb Paludan Architects (Danemarca) si Office Winhov (Olanda).
Nu in ultimul rand, la categoria Building Outside the Box a fost desemnat castigator proiectul bibliotecii Maya Somaiya, din India, proiect realizat de arhitectii locali Sameep Padora & Associates.
Pentru informatii suplimentare despre proiecte si imagini, click aici!