RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Diverse proiecte aflate pe plansetele arhitectilor

Chiar daca, in general, birourile de arhitectura au fost afectate de criza financiara prin reducerea considerabila a proiectelor elaborate, piata constructiilor asigura in continuare oportunitati companiilor de profil. Investitiile derulate reusesc deocamdata sa constituie o cale de supravietuire pentru arhitecti, care depun mult mai multe eforturi pentru contractarea unor noi lucrari. Multi specialisti din bransa se axeaza cu precadere spre domenii ca infrastructura si zona industriala, care vor genera, in perioada urmatoare, cele mai multe proiecte. Totodata, cu toate ca fondurile alocate edificarii de cladiri rezidentiale si de birouri nu mai au amploarea anilor de «boom» imobiliar, asemenea proiecte se mai regasesc pe plansetele arhitectilor. In general, beneficiarii unor obiective de acest tip dau unda verde lucrarilor de constructie dupa o evaluare atenta a potentialului comercial, mizand, in principal, pe spatiile «office» din categoria premium, dezvoltate in zone exclusiviste.
 
Trei imobile de birouri in Timisoara si Cluj-Napoca, proiectate de Andreescu & Gaivoronschi
Cele mai importante proiecte din portofoliul biroului de arhitectura Andreescu & Gaivoronschi, din Timisoara, aflate in executie, sunt reprezentate de trei imobile de birouri, care vor fi definitivate pana la finalul anului 2016. Compania a elaborat planurile pentru constructia celei de-a cincea cladiri din ansamblul City Business Centre Timisoara, dezvoltat de Modatim Business Facility. Aceasta lucrare include si o considerabila suprafata de utilitate publica, amenajata ca o mica piata urbana, partial configurata in amfiteatru si orientata catre sud. Obiectivul are ca termen de predare finalul anului 2014. Al doilea proiect este constituit de complexul Cluj Business Centre – „The Office”, din Cluj-Napoca. Constructia se va realiza in trei etape, urmand o fi definitivata in anul 2016. Investitorul ansamblului este firma Cluj Business Centre, imobilul urmand sa obtina certificare BREEAM, deoarece a fost conceput ca si cladire „verde”. Andreescu & Gaivoronschi a mai proiectat si cladirea pentru infrastructura regionala de afaceri IT&C (Incuboxx), din Timisoara. Obiectivul este finantat de Primaria Municipiului Timisoara si va fi edificat pana la finele anului in curs.
 
ARHITECT.BIZ a elaborat planurile pentru mai multe cladiri rezidentiale in Bucuresti
Biroul Arhitect.biz, din Bucuresti, lucreaza, in prezent, la planurile de arhitectura pentru mai multe proiecte, cele mai importante fiind constituite de o cladire rezidentiala (S+P+2E) pe strada Intrarea Parfumului, un hotel (P+2E) in Otopeni si doua imobile de apartamente de lux (P+2E si S+P+3E), situate in zona lacului Herastrau si pe strada Polona. Sistemul constructiv al acestora presupune structura din cadre din beton armat, cu zidarie din caramida.
 
Sedii administrative si hoteluri, pe plansetele Performa Arhitecti
Gama de proiecte elaborate de biroul Performa Arhitecti, din Bucuresti, este diversificata, printre acestea regasindu-se o cladire mixta (centru de diagnostic/imobil de birouri) pentru Iveco. In paralel, firma lucreaza la un sediu de birouri, fiind vorba despre extinderea si modernizarea unei constructii existente. Solutiile constructive adoptate sunt diferite in functie de proiect, urmarind identificarea variantei optime, de la structuri metalice inchise cu panouri sandwich la structuri din beton armat cu inchideri de caramida. Performa Arhitecti are o vasta experienta in dezvoltarea obiectivelor din domeniul hotelier (HORECA), in prezent fiind in executie mai multe asemenea constructii. Unul dintre acestea este un obiectiv de patru stele, amplasat intr-o zona montana, langa Piatra Craiului.
 
VSA schimba arhitectura a doua centre comerciale
Biroul de proiectare Vlad Simionescu & Asociatii Arhitecti (VSA), din Bucuresti, a castigat doua concursuri de arhitectura pentru refacerea unor centre comerciale in Piatra Neamt si Braila. Lucrarile la ambele proiecte vor demara in curand. De asemenea, compania a finalizat recent planul unui bloc de locuinte cu 76 apartamente in zona Pipera si schitele unei vile de 2.000 mp in Corbeanca, care va intra in faza de executie in aceasta primavara. Totodata, VSA a elaborat, pentru dezvoltatorul Adama, proiecte pentru doua blocuri a cate 126 de apartamente in Bucuresti (P + 11E). Alte obiective proiectate de VSA sunt reprezentante de o cladire de locuinte de lux (P+5E), in zona Herastrau, un imobil rezidential (P+10E) cu 65 de apartamente, in zona Parcul Tineretului si un complex de cladiri rezidentiale (P+7E) cu un total de 166 apartamente, in cartierul Aviatiei.
 
Zeen Design Studio realizeaza proiecte cu o suprafata de 15.000 mp
Biroul de arhitectura Zeen Design Studio, din Capitala, este implicat, in prezent, in elaborarea si dezvoltarea unor proiecte din sectorul rezidential, precum si care au functiuni comerciale, turistice si de agrement, imobilele respective avand o suprafata desfasurata de aproximativ 15.000 mp. Lucrarile efective la aceste investitii vor incepe din vara acestui an. Unul dintre proiectele semnificative este reprezentat de o cladire multifamiliala (S+P+4E), cu o suprafata construita desfasurata de 2.120 mp, alcatuita din 20 de apartamente cu doua si trei camere. Structura de rezistenta este din cadre de beton armat, avand un plan rectangular. Imobilul este prevazut cu un sistem ecologic geotermal pentru incalzire si racire. Fatadele, tratate cu tencuiala alba si placi metalice de culoare gri inchis, ajuta la integrarea obiectivului in mediul urban.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter