RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Concursul de arhitectura, intre notorietate si oportunitate

Diminuarea drastica a numarului de proiecte de investitii generata de recesiunea economica si restrangerea portofoliului de lucrari au contribuit la o perceptie diferita a proiectantilor fata de concursurile de arhitectura. Din ce in ce mai multi specialisti din domeniul de profil aleg sa participe la asemenea competitii, fiind convinsi ca in acest fel isi pot largi orizontul de identificare a noilor oportunitati si, totodata, isi pot asigura un grad ridicat din punct de vedere al reputatiei. „In aceasta perioada de criza avem cu totul alte genuri de lucrari comparativ cu intervalul de dinaintea recesiunii. Ne desfasuram activitatea pe doua componente: pe de o parte, implicarea in proiecte de infrastructura, pentru ca acesta este segmentul mai dinamic al domeniului constructiilor, si – pe de alta parte – participarea la concursurile de arhitectura nationale si internationale, incercand astfel ca, prin intermediul acestora, sa identificam lucrari noi”, subliniaza arh. Dorin Stefan, coordonatorul biroului omonim de arhitectura (DSBA), din Bucuresti. De altfel, specialistul a castigat, in 2010, concursul de proiectare a unui monument ce urma a fi cea mai inalta cladire din Taichung - Taiwan. Proiectul lui Dorin Stefan a fost selectat atunci din 237 de lucrari elaborate de arhitecti din 25 de tari, juriul fiind constituit din experti provenind din Taiwan, Marea Britanie, SUA si Japonia. La randul sau, arh. Iulius Cristea, directorul general al companiei Cristea – Arhitectura (Bucuresti) spune ca o alta consecinta a crizei financiare a fost aceea ca proiectantii au avut timp sa participe la mai multe concursuri internationale de arhitectura. “Recesiunea ne-a obligat sa apreciem mai mult fiecare lucrare de care avem parte si sa-i acordam atentie si interes. Orice ocazie trebuie fructificata si aceasta se traduce printr-o calitate sporita a obiectului arhitectural. Din perspectiva profesionala, ne simtim mai confortabil in ultima vreme. Traim un moment de meditatie, regandire si reasezare a dorintelor si aspiratiilor. Concursurile de arhitectura si-au reluat rolul firesc, redevenind o preocupare constanta pentru multe dintre birourile pe care le cunoastem”, declara si arhitectii Mihai si Adela Ene, cofondatori si asociati la compania ENE + ENE Arhitectura, din Bucuresti.

Concursul trebuie sa devina metoda de selectie pentru toate lucrarile
In opinia arh. Sisak Tamás, director general al biroului de proiectare Atelier Mass (Cluj-Napoca), o modalitate optima de a accesa lucrari noi este constituita de participarea la concursurile de arhitectura. “Tocmai de aceea este important ca potentialii beneficiari (privati sau autoritati publice) sa se alature eforturilor Ordinului Arhitectilor din Romania, in demersul institutiei de a promova concursul de arhitectura ca principala metoda de selectie a solutiei celei mai bune in cazul tuturor lucrarilor de constructii”, sustine Sisak Tamás. Aceasta opinie este impartasita si de arh. István Pásztor, partener in cadrul biroului de arhitectura Blipsz (Cluj-Napoca), care remarca lipsa unui sistem competitional de cautare a solutiilor privind investitiile in dezvoltare imobiliara, prin contractarea prestatorului prin concurs jurizat cu propuneri de proiecte, care ar asigura sanse egale oricarei echipe de proiectanti. “Aproape toate lucrarile importante ajung in prezent la marile societati de arhitectura, in timp ce masa lucrarilor de proiectare/autorizare a locuintelor unifamiliale s-a redirectionat din nou spre prestatorii cei mai ieftini de pe piata. Pentru restul arhitectilor se impune multa ingeniozitate, rabdare si perseverenta in accesul la lucrari si plati”, evidentiaza reprezentantul Blipsz.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter