Astazi, avand in vedere schimbarile rapide ale societatii in raport cu clima, mediul, resursele, precum si calitatea vietii in ansamblu, sustenabilitatea a trecut de la ideal la esential. Nu mai este o optiune, ci a devenit o necesitate, care se reflecta in grija tot mai mare a oamenilor pentru mediul inconjurator, care aduce schimbari de paradigma in toate sectoarele: social, economic si business.
Din perspectiva constructiilor, clientii nostri din domeniul public si privat emit cerinte operationale si functionale inca din faza transmiterii temei de proiectare si formuleaza obiectivele de performanta pe care le doresc atinse in exploatare, precum eficienta energetica, impact minim de carbon, costuri reduse de mentenanta si un nivel ridicat pentru bunastarea ocupantilor.
Pentru a realiza constructii sustenabile se impune o buna coordonare si colaborare intre specialitati, astfel incat toate partile implicate, de la proiectant si pana la executant, sa tina cont de mai multi factori, precum intrebuintarea pe care o va avea viitoarea constructie, care vor fi modalitatile de intretinere pe toata durata ei de viata, cum se va pune in opera procesul de executie al lucrarilor, ce materiale de constructie, sisteme si echipamente pot lua in considerare, astfel incat, prin solutiile propuse sa se contribuie la reducerea emisiilor de CO2, sa se asigure eficienta energetica, sa ofere confort utilizatorilor si sa aiba un impact cat mai putin invaziv asupra mediului inconjurator.
Unul dintre obiectivele companiei Ubitech Constructii este sa realizeze constructii sustenabile care sa contribuie la obiectivele comune ale ONU, adoptate in cadrul Summit-ului COP26 de la Glasgow, privind schimbarile climatice. Proiectarea si executia unei constructii trebuie sa atinga, asemenea unui microsistem independent, atat cerinte ale sustenabilitatii in raport cu consumul de energie, impactul asupra mediului, cat si siguranta in exploatare si bunastarea pe perioade de la 50 la 100 de ani si, cateodata, chiar mai mult.
Utilizarea tehnologiilor moderne si adoptarea metodologiei de lucru BIM sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate in proiectele noastre si credem ca reprezinta o conditie necesara, aplicabila la nivelul intregului domeniu al constructiilor, care este unul extrem de complex.
Impreuna cu partenerul nostru, Graitec Romania - reseller Platinum Autodesk in Romania, care ne-a fost alaturi si ne-a sustinut inca de la inceputul procesului de digitalizare, am reusit sa identificam solutiile cele mai potrivite domeniului nostru de activitate, dar si sa le personalizam in functie de cerintele specifice proiectelor noastre, in vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate asumate.
Pentru noi, platforma BIM360 a reprezentat instrumentul necesar de unificare a stakeholder-ilor in jurul proiectului, deoarece, prin lucrul in Common Data Enviroment (cunoscut sub acronimul de CDE), procesele, datele, hartia, rolurile si versiunile proiectului sunt transpuse si stocate in format digital, intr-un spatiu comun de lucru, care da trasabilitate si transparenta proiectului, in orice faza a procesului design & build. Aceasta metoda de lucru permite modelului informational 3D BIM sa devina un model Digital Twin, care are inserate informatii reale.
Utilizarea modelului informational in CDE ne-a permis cresterea calitatii proiectelor si eficientizarea resurselor. La acest moment, putem estima o reducere de timp de aproximativ 50% in multe din procesele specifice activitatii de proiectare. Eficienta de timp am inregistrat si in etapa de executie, prin reducerea cu pana la 30% a timpilor de realizare a verificarilor de calitate, SSM, comunicarii cu echipele din santier si pentru generarea documentelor conexe.
Proiectantii transpun cerintele operationale si functionale ale beneficiarilor, prin crearea modelului 3D informational al cladirii in CDE. In acest ecosistem se impun toate fluxurile de calitate si colaborare intre specialitati. Impreuna cu managerii din zona de executie, proiectantii pot face simulari de performanta energetica si functionala a cladirii, integrand si latura economica a diferitor versiuni. Prin instrumentele de scanare topografica sunt generate bazele de date, care contin informatii reale din teren asupra reliefului, urbanismului si fondului construit existent, ce permit verificarea rapida a respectarii cerintelor de urbanism si a implicatiilor din punct de vedere functional si estetic.
Chiar daca, in prima faza, aceste simulari le sunt utile proiectantilor si managerilor in executie, toti cei implicati, indiferent daca vorbim despre Beneficiar, Utilizator, Investitor sau chiar de autoritati, intr-un viitor apropiat, pot vedea in mod "immersive" viitorul proiect, cu specificatii integrate in relief si spatiul construit existent, fara a fi necesar un background tehnic sau pregatire specializata. Ulterior, acestia pot lua decizii informate, bazate pe modele care integreaza, in mod natural, informatii reale si complete.
Aceasta posibilitate este redata de utilizarea tehnologiei de realitate mixta, in conjunctie cu instrumentele de realitate virtuala (HoloLens2) si software-urile performante (Enscape, Next BIM, Visual Live) pe care le utilizam cu succes in cadrul companiei Ubitech Constructii.
Acceptarea constienta a versiunii optime a proiectului, in care sunt incluse toate obiectivele enuntate initial si cele adaugate pe parcurs in vederea optimizarii consumului de energie si impactului asupra mediului, va face ca acest model informational sa devina INPUT pentru furnizorii de materiale si prestatorii de servicii, precum si o platforma de realizare transparenta a fluxurilor necesare aprovizionarii, aprobarii si punerii in opera conform bugetelor alocate.
Constructorul si Consultantul (reprezentantul beneficiarului) vor putea urmari cu usurinta toate obiectivele si specificatiile furnizorilor, intr-un mod ce asigura trasabilitatea si responsabilitatea in timp real, reducand astfel birocratia si posibilitatea aparitiei unor eventuale frictiuni. Acestia pot adauga in platforma BIM360 propriile lor fluxuri in raport cu realizarea cladirii si pot produce toate documentele intr-un mod facil, transparent si permanent. Avantajul implicarii furnizorilor si prestatorilor in CDE este redat de unificarea fluxurilor si facilitarea monitorizarii implementarii tuturor regulilor de calitate si de protectie a mediului - aspect util inclusiv pentru activitatile de consultanta si dirigentie.
De exemplu, utilizarea CDE permite furnizorilor de prefabricate sau de elemente necesare pentru a fi personalizate si livrate in santier, sa importe informatii din CDE in propriul lor flux de productie, pentru a livra cat mai rapid si intr-un mod optimizat materialele necesare realizarii constructiei, tinand cont de nivelul de eficienta energetica sau amprenta de carbon in faza de productie a acestor materiale si de conditiile de punere in opera in timpul constructiei.
In ceea ce ne priveste, pe toata durata de executie a proiectului, managerii nostri aplica propriile lor fluxuri in CDE asupra modelului informational si pot face toate observatiile si solicitarile de remediere a neconformitatii lor, in timp real. Aceste observatii pot fi urmarite in timp real, transparent, de catre proiectanti, furnizori, prestatori, inclusiv de catre beneficiar si devin interconectate cu toate cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca proiectul executat, inclusiv cerintele de sustenabilitate enuntate in tema de proiectare.
Avand in vedere ca obiectivele de sustenabilitate trebuie mentinute pe toata durata de viata si de exploatare a cladirii, modelul 3D BIM complet al proiectarii si executiei cladirii se va dovedi de o valoare foarte mare in faza de exploatare, intrucat asupra acestuia se pot aplica solutii avansate de facility management si colectare de informatii relevante pentru analize BIG DATA.
Echipa Ubitech Constructii aplica cu rigoare conceptul BIM in toate proiectele, pentru ca este un instrument complex si momentan singular, ce permite gestionarea unei abordari holistice a proceselor de lucru, care stau in spatele oricarei constructii sustenabile. Astfel, reusim sa livram proiecte de tip design & build la cele mai inalte standarde de calitate.
***Catalin Podaru, Director General al companiei Ubitech Constructii