RO EN
Coșul este gol

SVN Romania: Preturile locuintelor se stabilizeaza in 2023; cererea ramane in crestere

Preturile locuintelor noi au crescut, in medie, cu 10%-12% in 2022, iar cele vechi cu aproximativ 7%, potrivit estimarilor lui Ionut Nicolescu, presedintele SVN Romania, unul dintre cei mai mari jucatori activi pe piata de consultanta imobiliara din Romania si lider pe segmentul rezidential. In 2023, specialistul estimeaza ca preturile nu vor inregistra o evolutie sau involutie semnificativa si ca, avand in vedere conditiile actuale din piata, ritmul anual va ramane intr-o marja pozitiva pe parcursul anului in curs.
"Segmentul rezidential nou este afectat, in acest moment, de contextul macroeconomic intr-o masura mai mare comparativ cu piata secundara - adica locuintele care se afla la a doua schimbare de proprietar, indiferent de anul de finalizare. In ansamblu, 2022 a stabilit noi recorduri pe piata rezidentiala din Bucuresti si Ilfov, cu o crestere de 8,75% a numarului total de case si apartamente vandute, in ciuda cele mai mari rate a inflatiei din ultimii ani, a cresterii semnificative a dobanzilor practicate pe segmentul ipotecar si a tuturor estimarilor negative", a declarat Ionut Nicolescu.
Potrivit reprezentantului SVN Romania, principala problema actuala este reprezentata de incertitudinea privind evolutiile macroeconomice din viitor si a dobanzilor in mod special.
"Cresterea tranzactiilor, intr-un context in care peste jumatate dintre acestea sunt realizate fara a apela la o finantare bancara si piata secundara trece printr-o efervescenta, arata ca exista o cerere, cu o nevoie reala, dispusa sa achizitioneze astazi, un imobil deja finalizat si intabulat. Pe de alta parte, exista semnale ca ce a fost mai rau din punct de vedere al inflatiei si dobanzilor ar fi trecut. ROBOR este deja cu 1% mai redus comparativ cu varful inregistrat in toamna anterioara, in timp ce IRCC se va stabiliza, cel mai probabil, din trimestrul al treilea. Acestea ar putea reprezenta atuuri pentru investitorii care dezvolta proiecte in acest moment, intr-un context in care oferta va fi afectata si de dificultatile de autorizare", a explicat Ionut Nicolescu.
 
Dezvoltatorii isi mentin planurile de investitii
Efectele majorarilor de preturi inregistrate pe piata constructiilor sunt mult mai reduse comparativ cu impactul resimtit in urma cu un an. Mai sunt majorari de preturi pe anumite categorii de materiale, insa intr-un procent semnificativ mai redus, care nu este transmis in preturile de vanzare de catre investitori. Ionut Nicolescu este de parere ca dificultatile de constructii au afectat intr-o foarte mica masura intentiile investitorilor de a demara noi proiecte.
"Fiecare din ultimii trei ani a stabilit un nou record pe piata rezidentiala locala, in ciuda pandemiei Covid-19 si a efectelor sale economice, a razboiului declansat la granita Romaniei si a impactului sau, a ratei inflatiei record si a cresterii dobanzilor. Orice rezultat care se va inregistra in 2023 trebuie pus in context: am debutat in acest an cu un nivel al tranzactiilor cu peste 50% fata de cel din 2019", a precizat specialistul.
In ceea ce priveste dificultatile de avizare din mai multe orase mari ale tarii, Ionut Nicolescu indica, drept exemplu, Cluj-Napoca, unde cresterile semnificative de pret s-au inregistrat intr-un context in care livrarile de locuinte au scazut la aproximativ jumatate fata de varful din 2019, aceasta intr-un context in care in toate celelalte orase mari din Romania s-au inregistrat recorduri consecutive in ultimii ani. "In Cluj-Napoca s-a inregistrat o situatie inversa, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a preturilor. Livrarile de locuinte din Bucuresti si Ilfov se vor reduce, cel mai probabil, semnificativ in acest an si ramane de vazut care va fi impactul asupra pietei", a precizat Ionut Nicolescu.
 
Perspective foarte bune pentru anii urmatori
Potrivit managerului SVN Romania, principalele dificultati actuale sunt cele referitoare la evolutia macroeconomica si a dobanzilor, creditarea ipotecara avand un rol semnificativ pe segmentul rezidential nou. Pe de alta parte, atingerea unui varf al inflatiei, dar si al dobanzilor vor reprezenta un semnal bun pentru piata.
"Aderarea la spatiul Schengen va aduce numeroase beneficii economice si de imagine pentru Romania si, coroborat cu absorbtia fondurilor PNRR, vor reprezenta un imbold semnificativ de dezvoltare indiferent de segment - ceea ce, implicit, va reprezenta si un factor foarte important pentru piata imobiliara. Ganditi-va doar ce dezvoltare economica a inregistrat Romania in ultimul deceniu si perspectivele de dezvoltare pe termen mediu si lung vor parea uriase", mai spune Ionut Nicolescu.
Perspectivele pentru viitor sunt foarte bune si pentru SVN Romania. Compania s-a clasat, in 2021, pe treapta a patra in randul companiilor de consultanta imobiliara - ultimul an cu rezultate financiare oficiale disponibile. "2022 a fost un an bun, ne-am continuat dezvoltarea pe segmentul spatiilor de birouri si ne-am consolidat pozitia pe segmentul rezidential. Acestea reprezinta si principalele obiective pentru 2023, iar pe termen mediu ne dorim sa ne mentinem in randul celor mai importanti consultanti imobiliari din tara", a adaugat reprezentantul SVN Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter