Investitii publice majore in proiecte de infrastructura de 1,2 miliarde de euro alaturi de investitii de 500 de milioane de euro in proiecte private imobiliare transforma Iasiul in unul din cele mai importante orase pe harta de investitii a Romaniei. Acestea sunt principalele concluzii ale dezbaterii ”Iasi Real Estate Roundtable” organizate astazi de Romania Property Club (RPC). Cele mai importante investitii in infrastructura aflate in derulare sunt:
- Investitia de 100 de milioane de euro pentru extinderea aeroportului cu scopul de a atinge o capacitate anuala de 3,3 milioane de pasageri. In primele 10 luni ale anului aeroportul a inregistrat un trafic record de 2 milioane de pasageri.
- Lotul Mircesti-Pascani din A7 – 300 de milioane de euro.
- Spitalul Regional de Urgenta – 670 de milioane de euro.
- Fonduri PNRR de 175 de milioane de euro pentru tramvaie si modernizarea scolilor si blocurilor.
- Fonduri BERD de 40 de milioane de euro pentru depoul Dacia.
Compania Iulius a finalizat anul acesta o investitie de 120 milioane de euro in proiectul de birouri Palas Campus. Acesta se adauga cladirilor United Business Center din ansamblul mixed-use Palas, polul de birouri dezvoltat de Iulius la Iasi totalizand 130.000 mp, 8 cladiri, 70 de companii partenere si 14.000 de angajati. In ceea ce priveste zona de retail, Palas Iasi se numara printre cele mai puternice poluri comerciale din Romania, poate cel mai performant din afara Capitalei. ”Primele 9 luni ale acestui an au fost foarte bune. Am inregistrat peste 16,2 milioane de vizitatori, am reusit suplimentarea suprafetei inchiriabile cu aproximativ 4.000 mp, am adus noi retaileri asteptati de clientii nostri, in premiera regionala, precum Peek & Cloppenburg, Hugo Boss, Obsentum, Intimissimi, Calzedonia, iar la nivel de vanzari suntem peste cifrele de anul trecut”, explica Gabriel Iatco, Shopping Center Manager, Palas Iasi.
Impact Developer & Contractor, dezvoltator cu prezenta nationala, a obtinut anul acesta autorizatia de construire pentru proiectul Greenfield Copou, cu o valoare de piata estimata la peste 175 milioane de euro. ”Dezvoltat pe o suprafata de 50.263 mp, proiectul va cuprinde 1.062 de apartamente situate in 26 de imobile, 1.083 de locuri de parcare subterane si supraterane, si peste 18.000 mp de parcuri, spatii verzi si numeroase facilitati”, spune Tinu Sebesanu, CEO, Impact Developer & Contractor.
Iasiul este un oras de importanta istorica si culturala pentru Romania, reprezentand capitala informala a regiunii de Nord-Est. Judetul are o populatie de 983.506 de persoane, a doua cea mai populata zona dupa Bucuresti. Zona metropolitana gazduieste mai mult de jumatate din populatia judetului. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi este prima institutie de invatamant superior moderna din Romania. Impreuna cu alte universitati de prestigiu, sistemul educational din Iasi numara peste 55.000 de studenti romani si expati. Aceasta baza puternica de forta de munca educata a atras zeci de companii multinationale de renume. Amazon si-a deschis primul centru de cercetare si dezvoltare in Europa de Est inainte ca Romania sa intre in UE, in 2005. Iasiul este o prezenta accentuata in planurile de expansiune si dezvoltare ale gigantilor din industriile creative & tech, valorificand potentialul tinerilor specialisti formati de universitatile iesene. Peste 70 de companii multinationale sunt prezente local, orasul fiind denumit si ”Silicon Valley” al Romaniei. Iasiul exceleaza in industria farma datorita renumitei sale universitati de medicina. Antibiotice Iasi produce medicamente generice destinate pietei interne, cu o cifra de afaceri de peste 100 milioane de euro in 2022. Mediul de afaceri dinamic mentine rata somajului la un nivel redus, de 3%.
Stocul modern de birouri este de 260.000 mp, cu un nivel al chiriei intre 12-15 euro/mp, in timp ce rata de neocupare se afla intr-un interval de o singura cifra. Oferta moderna de spatii de locuit este moderata. Datele imobiliare.ro pentru RPC arata ca in 2023, oferta totala este in medie la 1.275 apartamente per trimestru, +6% fata de 2022, iar proprietatile nou intrate in piata (410 medie trimestriala) sunt cu -18% fata de 2022. In ceea ce priveste sectorul de retail, proiecte ce totalizeaza 20.000 mp sunt in dezvoltare, urmand sa fie adaugate stocului de 170.000 mp. O dovada a potentialului ridicat al zonei este anuntul Ikea de a inaugura un nou magazin in Iasi, al treilea oras dupa Bucuresti si Timisoara. La nivel national regiunea de Nord-Est este cea mai putin dezvoltata din punct de vedere logistic si industrial, reprezentand doar 2% din stocul de 7 milioane de mp. Noua autostrada A7 va schimba insa acest lucru, investitorii pregatind noi proiecte in Iasi si Bacau.
Sectorul hotelier este subdezvoltat. Cu un total de 1.622 de camere, piata hoteliera din Iasi a crescut doar cu 11% in 10 ani, desi cresterea numarului de turisti a fost de 105%. Doar 12% din oferta hoteliera este afiliata unui brand international, brandurile prezente fiind Hampton by Hilton si Ramada, in categoria 3*. ”Avand in vedere deficitul de camere de hotel de pe piata, toate lanturile hoteliere internationale majore - Hilton, Marriott, IHG, ACCOR si Radisson cauta strategic sa se extinda cu noi hoteluri in orasul Iasi”, spune Mircea Draghici, Managing Partner, Est Hospitality.
In acest context, noile investitii private in imobiliare vor avea un efect transformator pentru oras, determinand o dezvoltare accelerata.