Grupul de companii de proiectare si constructii format din companiile Leviatan Design si Ubitech Constructii a inregistrat o dezvoltare rapida in cei 10 ani de activitate pe piata locala. In anul 2022, cele doua societati au avut un portofoliu de contracte in executie de peste 800 de milioane de lei si o cifra de afaceri de 150 milioane de lei. Asadar, in anul anterior, grupul de companii a avut o crestere de 50% a businessului, raportat la 2021.
Strategia de dezvoltare a companiilor Leviatan Design si Ubitech Constructii pune accent pe investirea constanta in procesul de transformare digitala a companiilor si in ridicarea capabilitatii echipelor.
"Am investit in solutiile software AEC oferite de Autodesk, in implementarea standardului BIM la nivelul procesului de proiectare si in executie, in automatizarea fluxurilor de lucru, in tehnologii avansate de realitate mixta si scanare 3D, in echipamente de ultima generatie, si nu in ultimul rand, in echipele noastre. Investitiile realizate in procesul de transformare digitala a companiilor Leviatan Design si Ubitech Constructii au contribuit la cresterea performantei echipelor si a calitatii proiectelor derulate. Astfel, cu ajutorul echipamentelor de scanare putem colecta si procesa volume mari de date intr-un timp scurt, iar prin intermediul solutiilor tehnologice oferite de ochelarii Microsoft HoloLens 2 putem realiza o coordonare facila intre specialistii din teren si de la birou. Pe de alta parte, investitiile tehnologice ne-au permis sa acoperim o mare varietate de nevoi operationale, sa imbunatatim lucrul colaborativ intre specialitati prin utilizarea mediului comun de date (CDE) din platforma BIM360, sa reducem frictiunile, sa crestem nivelul de detaliu al modelelor 3D si, implicit, sa putem lucra in paralel, la mai multe proiecte, cu aceeasi echipa de ingineri, proiectanti si arhitecti", a declarat Catalin Podaru, CEO Ubitech Constructii si Leviatan Design.
Permanent in pas cu tehnologia
In calitate de promotori ai tehnologizarii constructiilor, Leviatan Design si Ubitech Constructii urmaresc noile trenduri din domeniul constructiilor, astfel incat fiecare proiect dezvoltat sa devina un reper de calitate. Inca de la infiintare, cele doua companii au pus accent pe dezvoltarea durabila prin tehnologie si inovare, fiind astazi doua dintre cele mai tehnologizate companii de pe piata de constructii din Romania.
Companiile sunt prezente la cele mai importante conferinte si expozitii din domeniul constructiilor, iar specialistii urmaresc constant sursele online de specialitate, pentru a fi in permanenta la curent cu cele mai noi solutii si tehnologii in constructii.
"Prin intermediul Biroului Planificare si Imbunatatire Continua Procese si a grupului de lucru de lectii invatate, reusim sa testam si sa implementam in mod operativ ultimele inovatii. Dintre acestea, amintim procesul de implementare a realitatii virtuale si a realitatii mixte, prin HoloLens si utilizarea dronelor topografice si a scanerelor 3D. In plus, lucram la elaborarea unui manual de bune practici pentru utilizarea Digital Twin. Pentru grupul nostru de companii, automatizarea si digitalizarea tuturor proceselor reprezinta o prioritate, intrucat acestea contribuie la sporirea nivelului de eficientizare a comunicarii si la cresterea calitatii executiei proiectelor. Automatizarea si integrarea proceselor, a fluxurilor BIM si AEC, utilizarea realitatii virtuale si a noilor tehnologii tind sa devina business as usual in cadrul grupului nostru de companii", a explicat Catalin Podaru.
Managerul confirma ca digitalizarea si utilizarea noilor tehnologii au generat o imbunatatire a proceselor cu aproximativ 35% - au crescut nivelul calitatii in proiectele dezvoltate si au redus timpul de executie si frictiunile dintre echipe. Aceste beneficii pot fi experimentate de intreg sectorul de constructii, fapt ce faciliteaza tranzitia investitiilor catre cladiri verzi si reziliente.
"Consideram ca, intr-o piata aflata in continua schimbare, care aduce provocari la nivelul intregului spectru (fluctuatia personalului, dificultatile de aprovizionare cu materiale si scumpirea materialelor de constructii etc.), atat in proiectare, cat si in executie, este necesara abordarea unui mindset agil, pentru a face fata acestor provocari si a performa", a subliniat reprezentantul Ubitech Constructii si Leviatan Design.
BIM in toate etapele proiectului: de la concept, la executie
Procesul de digitalizare in cadrul companiilor Ubitech Constructii si Leviatan Design a inceput in urma cu aproximativ 4 ani. Catalin Podaru isi aminteste ca, la inceput, echipele de proiectare si executie au avut o oarecare reticenta in ceea ce priveste adoptarea noilor tehnologii si moduri de lucru, insa dupa 4 ani de digitalizare si implementare a proceselor BIM, au inteles care sunt avantajele acestora, iar astazi nici nu mai pot lua in calcul abordarea traditionala in proiectele de constructii.
"Efortul de digitalizare trebuie privit din perspectiva resurselor financiare alocate pentru achizitionarea softurilor de inalta performanta si a resurselor utilizate pentru redesenarea proceselor interne, impreuna cu membrii echipei. Acest efort este unul de durata si implica perseverenta, dar si viziunea avantajelor oferite de implementarea realizata. Provocarile pentru implementarea de noi solutii si tehnologii sunt legate de mindsetul profesionistilor, de lipsa modelelor aplicate si de rezistenta la schimbare", a mai spus Catalin Podaru.
Grupul de companii utilizeaza metodologia BIM in toate etapele proiectului, de la faza propunerii de solutii in raport cu cerintele clientului, la cea de proiectare si executie, practic acoperind toata durata de viata a fondului construit.
In procesul de proiectare si in executie, sunt utilizate dispozitivele Mixed Reality, in conjunctie cu softuri de Mixed Reality, precum Visual Live si Next BIM, iar pentru a gestiona toate datele, procesele, documentele, rolurile si versiunile proiectelor, este utilizata platforma BIM360. Modelul complet 3D BIM al proiectarii si executiei unei cladiri este extrem de valoros in faza de exploatare, deoarece permite colectarea de informatii relevante pentru analize Big Data, facilitand totodata aplicarea unor solutii avansate de facility management.
"Prin implementarea metodologiei BIM, atat in faza de proiectare, cat si in cea de executie, am reusit sa cream un mod de lucru colaborativ, in care sunt implicate toate specialitatile. Astfel, am creat fluxuri de lucru integrate, datorita carora echipele noastre de proiectare si executie au reusit sa comunice foarte rapid, eficient si clar. Cu alte cuvinte, BIM le-a permis tuturor sa stie in timp real cine, ce, cum a facut in cadrul proiectelor", a explicat Catalin Podaru.
In continuare, conducerea Leviatan Design si Ubitech Constructii analizeaza posibilitatea accesarii de fonduri din PNRR pentru implementarea de tehnologii digitale, iar angajamentul fata de piata este sa se mentina in topul celor mai inovatoare si tehnologice companii din domeniul de proiectare si constructii.
Portofoliu de proiecte de peste 800 milioane lei
Grupul Ubitech Constructii si Leviatan Design are un portofoliu de proiecte active, cu un grad ridicat de complexitate si o valoare totala de peste 800 milioane de lei, in mai multe zone ale tarii: Sibiu, Campia Turzii, Caransebes, Vaslui, Focsani si Resita. Redam, in continuare, stadiul de lucru al celor mai mari proiecte aflate in portofoliul Ubitech Constructii si Leviatan Design:
• "Realizare infrastructura statica a Comandamentului Corpului Multinational de Sud Est", Sibiu: cele mai importante parti componente ale proiectului se afla in faza de executie inca de anul trecut, iar recent a fost receptionata proiectarea la ultima parte din proiect. In anul 2024 este estimata finalizarea executiei proiectului;
• "Realizare infrastructura - zona operationala", Campia Turzii: prima faza de proiectare se afla in curs de receptie, iar la cea de-a doua faza de proiectare se lucreaza intens, urmand ca in curand sa fie demarata si prima etapa a procesului de executie. Termenul de executie pentru prima faza din proiect este de 24 luni;
• "Constructie terminal pasageri, platforma de imbarcare-debarcare pasageri si functiuni conexe", Caransebes: a fost finalizata proiectarea la faza de studiu de fezabilitate si documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire (DTAC). Beneficiarul va depune proiectul pentru obtinerea finantarii, iar dupa aprobarea acesteia va fi continuata proiectarea la faza PT+DE;
• "Imbunatatirea Managementului Riscului de Dezastre", in Vaslui si Focsani: proiectul este implementat la nivel national de IGSU, pentru "imbunatatirea rezilientei in caz de dezastre si a infrastructurii de raspuns in situatii de urgenta, precum si intarirea capacitatii institutionale pentru reducerea riscurilor de dezastre si adaptarea la schimbarile climatice". Proiectul se afla in stadiul de studiu de fezabilitate, urmand a fi proiectate toate fazele: SF, DTAC si PT+DE, iar ulterior va fi demarat procesul de executie a proiectului. Este de mentionat ca proiectul a obtinut grantul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) printr-un acord de imprumut dintre Romania si institutia financiara europeana;
• "Construire Spital Judetean de Urgenta", Resita: se afla in stadiul de studiu de fezabilitate, iar in anul acesta este prevazuta finalizarea proiectarii.