Compania Constructii Hidrotehnice SA - Iasi a anuntat ca, din cauza numarului sporit de societati comerciale ce activeaza in acest domeniu, atat in judetul de origine, cat si in toata tara, se remarca o intensificare a competitiei, in timp ce datele privind pozitia pe piata sunt imposibil de cuantificat. De asemenea, potrivit managerilor firmei, dotarea tehnica si structura de personal, precum si specificul lucrarilor hidrotehnice, determina o anumita rigiditate pe piata constructiilor, ramura in care, de altfel, concurenta ramane acerba, de vreme ce numai in judetul Iasi exista peste 200 de companii active in sector. Pe fondul continuarii problemelor consemnate de Hidroelectrica SA (din Bucuresti) - in calitate de principal beneficiar al proiectelor derulate de acest antreprenor – insa ca urmare a reducerii dependentei fata de un singur client sau grup de beneficiari, anul trecut s-a constatat o majorare vizibila a volumului de lucrari, ceea ce a determinat o crestere a cifrei de afaceri.
„Rulajul a fost impulsionat mai ales de continuarea lucrarilor la obiectivul denumit «Amenajare hidroenergetica pe raul Siret, la Pascani» (judetul Iasi), iar in acelasi timp se realizeaza diverse proiecte, pentru Administratia Nationala Apele Romane si diverse autoritati locale din Moldova. Pentru primii doi beneficiari traditionali am realizat circa 27% din totalul lucrarilor executate in anul 2014. Astfel, ponderea a fost detinuta de proiecte realizate pentru diverse autoritati locale, cofinantate din fonduri structurale. Din nefericire, aprobarea cu intarziere a bugetului de stat, a repartizarii pe ministere si pentru fiecare investitie in parte, precum si caracterul variabil al acestor alocatii prin intermediul rectificarilor bugetare, genereaza si in continuare o nesiguranta in ceea ce priveste realizarea incasarilor prognozate, creand in plus probleme de lichiditate. Cu toate acestea, cifra de afaceri din 2014 s-a situat la 24,86 milioane de lei, fiind cu 4,6 milioane de lei mai mare ca in anul anterior, insa cu 2,79 milioane de lei mai redusa decat in 2012, ceea ce constituie efectul sistarii unor lucrari finantate de Hidroelectrica si compensate ca urmare a diversificarii beneficiarilor”, se arata in cel mai recent raport financiar al companiei.
***
Realizand exclusiv lucrari hidrotehnice complexe, societatea ramane totusi dependenta de cei doi clienti traditionali mentionati anterior, insa are capacitatea de a-si fructifica potentialul si in raport cu alti clienti institutionali, cum ar fi autoritatile locale ce se implica in diverse proiecte cofinantate din fonduri structurale. De aceea, pe termen scurt si mediu, compania – ce are ca actionar majoritar asociatia PAS Constructii Hidrotehnice Iasi – are in vedere o reorientare a activitatii, prin accesarea unor piete noi (inclusiv externe, deoarece a deschis o reprezentanta in Iraq si a fondat o societate in Republica Moldova) si prin diversificarea capacitatii de executie a constructiilor ingineresti (drumuri si poduri, alimentari cu apa, canalizari si statii de epurare, depozite urbane de deseuri). Mai multi pasi in acest sens vor fi parcursi in 2015, cand se va afecta un volum substantial pentru protectia antierozionala a taluzurilor, digurilor si malurilor cu sisteme de geocelule din material plastic prevazute cu umplutura din piatra sparta sau sol vegetal, pentru executia de bariere cu plasa inelara impotriva torentilor si pentru constructia depozitelor urbane de deseuri. Informatii suplimentare, la www.conhidro.ro