RO EN
Coșul este gol

CONCELEX: Contracte de 255 milioane de euro, incheiate pentru urmatorii 4 ani

Concelex, companie implicata in constructia noilor stadioane Steaua si Rapid, a incheiat anul 2019 cu o cifra de afaceri de 400 de milioane de lei. Perspectivele pentru anul in curs sunt deosebit de favorabile pentru antreprenor, chiar si in contextul crizei sanitare, business-ul din primele sase luni inregistrand o crestre de 28% comparativ cu aceeasi perioada din 2019. In prezent, compania are incheiate contracte de lucrari de 255 milioane de euro, ce ii asigura front de lucru pana in 2024. Pe langa proiectele de anvergura contractate in antrepriza, familia Piturlea intentioneaza sa dezvolte un ansamblu rezidential pe terenul unde se afla in prezent sediul Concelex din Bucuresti. Proiectul este in etapa obtinerii PUZ-ului, faza estimata a se incheia in 2021.
In cei aproape 30 de ani de activitate in sectorul constructiilor, Concelex a ajuns la o echipa de peste 700 de specialisti, diversificandu-si portofoliul si asigurand servicii integrate in domeniul constructiilor - cladiri, inginerie civila, infrastructura si energie.
Interviu cu Radu Piturlea, vicepresedintele Concelex.
Dupa absolvirea studiilor economice la Universitatea Wesleyan, Connecticut, Radu Piturlea a infiintat in Romania o companie specializata in recuperarea deseurilor de cauciuc care produc combustibili petrolieri, singura companie autorizata care efectueaza astfel de operatiuni in Romania. Dupa 4 ani, Radu a vandut afacerea uneia dintre cele mai mari companii de gestionare a deseurilor, generand profituri substantiale. In cadrul Concelex, eforturile sale se concentreaza pe cresterea si dezvoltarea afacerii, consolidand rezultatele companiei si urmarind consolidarea rolului de jucator de top pe piata romaneasca a constructiilor.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2020 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2021 si in perspectiva?
- La nivelul companiei, in ultimul an, s-au concretizat rezultatele activitatii de ofertare si ale participarii la concursurile de licitare din anii anteriori astfel ca, in prezent, avem deschise santiere cu specific variat atat pentru clienti din sfera privata, cat si publica.
Perioada recenta este sinonima cu o diversificare a portofoliului de clienti ceea ce ne-a permis sa traversam in mod echilibrat o etapa delicata pentru toti jucatorii din economie. Prima jumatate a anului 2020 a fost o provocare pentru companie, care a trebuit sa se adapteze conditiilor restrictive din santiere si birouri. Unii dintre clienti si-au diminuat bugetele de investitii, ceea ce ne-a determinat sa participam la mai multe licitatii publice pentru a compensa scaderea de activitate pe anumite segmente de piata.
Putem spune, insa, ca doar perioada starii de urgenta a fost una delicata. In prezent, activitatea din industrie decurge intr-un ritm normal, adaptat limitarilor de ordin sanitar, iar statisticile recente sustin acest lucru. Romania a inregistrat cea mai buna evolutie in domeniu din randul tarilor UE, cu o crestere a sectorului de +17,3% in decurs de un an.
Anul 2021 poate fi unul bun pentru domeniul constructiilor, avand in vedere planurile autoritatilor centrale de relansare economica si de dezvoltare a infrastructurii rutiere, militare si in domeniul energiei, precum si in cel al constructiilor civile.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Concelex asigura servicii integrate in domeniul constructiilor - cladiri, infrastructura, energie si inginerie civila si, tocmai de aceea, portofoliul nostru de proiecte este unul variat. Pentru a compensa fluctuatiile de pe anumite segmente de piata, Concelex s-a axat pe diversificarea portofoliului de clienti si pe un numar in crestere a licitatiilor la care a participat si castigat in ultimii ani.
Printre proiectele de amploare la care lucreaza Concelex, se regasesc trei ansambluri rezidentiale - prima faza din proiectul Parcului20, Arbo Residence Mogosoaia si Colina Lac, stadioanele Steaua si Rapid, Centrala Nucleara de la Cernavoda, mai multe contracte de reabilitare termica a blocurilor in trei sectoare din Bucuresti. In plus, continuam sa ne dezvoltam portofoliul cu lucrari in strainatate, avand in derulare proiecte in Germania (printre care si Catedrala Ortodoxa din München) si Austria, in paralel cu cele din Romania. Pentru perioada 2020-2024, am atins deja o valoare a contractelor incheiate de peste 255 milioane de euro, ceea ce sustine trendul de crestere inregistrat de la an la an de catre companie.
 
- Ce investitii aveti planificate in perioada urmatoare? In ce stadiu este proiectul rezidential pe care il pregatiti pe amplasamentul actualului sediu al companiei?
- De aproape 30 de ani, suntem strans conectati la domeniul constructiilor si la cel imobiliar, dar tratam cele doua activitati total distinct. Zona de dezvoltare imobiliara este un vehicul de investitie separat pentru familia Piturlea fata de Concelex, companie ce se axeaza exclusiv pe furnizarea de servicii integrate in constructii.
Terenul pe care in prezent este amplasat sediul companiei este in proprietatea familiei Piturlea, nu exista presiunea unei dezvoltari imediate si avem disponibilitatea unei investitii acolo, dar conditionam investitia de dezvoltarea zonei si, automat, de interes. Am facut demersurile pentru obtinerea PUZ-ului pentru acest proiect si speram ca pana anul viitor, PUZ-ul sa fie aprobat.
In prezent, Concelex participa, din postura de antreprenor general, la constructia a doua ansambluri rezidentiale dezvoltate de societati din grupul nostru de firme care si-au asumat rolul de devoltatori imobiliari: prima faza din ansamblul Arbo Residence, in Mogosoaia - un proiect cu 1.000 de apartamente si 100.000 mp suprafata construita, precum si Colina Lac, un complex de case la care am demarat recent constructia, in zona de nord a Bucurestiului, un proiect extins ce va fi format, la final, din peste 400 de unitati pe un teren de 25 ha.
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru? Cum rezolvati problema fortei de munca?
- Cea mai mare provocare este legata de maturizarea industriei si intentionam sa ne implicam activ in aceasta directie la nivel macro, astfel incat companiile din domeniul constructiilor sa fie unele profesioniste. Sectorul constructiilor este unul inca tanar si in dezvoltare, iar unul din obiectivele Concelex este sa il transformam intr-o industrie stabila, matura, de incredere.
Corelata cu acest context este, bineinteles, si problema fortei de munca, atragerea si retentia unui personal calificat si profesionist. Noi, in cadrul Concelex, incercam sa oferim beneficii de munca si salarizare cat mai apropiate celor din vestul Europei, tocmai pentru a-i convinge pe cei plecati sa se intoarca in tara. Inregistram un deficit de peste 350.000 de muncitori necesari pentru santierele si proiectele deja anuntate pe termen scurt si mediu la nivel national, astfel ca este extrem de important sa atragem forta de munca inapoi in Romania.
Pe termen scurt si mediu, avem in plan sa dezvoltam nivelul de digitalizare la nivelul Concelex si sa investim in organizare si in pregatirea profesionala a angajatilor pentru a putea aborda lucrari si mai complexe.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter