Investitii publice majore in proiecte de infrastructura, de peste 4 miliarde de EUR, doua proiecte majore de reconversie urbana ce totalizeaza investitii private de peste 800 de milioane de EUR si patru proiecte noi de hoteluri de 3* si 4* vor da o noua fata moderna orasului Cluj-Napoca, aflat in plin avant economic. Acestea sunt principalele concluzii ale dezbaterii ”Cluj-Napoca Real Estate Roundtable” organizate astazi de Romania Property Club.
Clujul reprezinta una dintre cele mai dinamice regiuni din tara, lider al zonei de Centru-Vest, cu o populatie de 679.000 de locuitori, din care 287.000 locuiesc in Cluj-Napoca. Aproape doua treimi din locuitorii judetului traiesc in mediul urban, in timp ce media nationala este mai mica cu 10%. Un nivel mai ridicat de urbanizare indica in general un semn al dezvoltarii economice. Cu o valoare a PIB-ului pe cap de locuitor de 15.801 EUR, Clujul are al doilea cel mai inalt nivel din tara. BERD si-a deschis primul birou regional la Cluj-Napoca, o dovada a leadership-ului orasului.
"La Cluj-Napoca, compania IULIUS propune un proiect amplu de regenerare urbana, prin intermediul caruia fosta platforma industriala Carbochim va fi reconvertita si transformata intr-un ansamblu mixed-use. Este o investitie care depaseste jumatate de miliard de euro. Proiectul va avea ca principala ancora parcul si dechiderea spre raul Somes, toate celelalte componente - retail, office, cultural, entertainment si rezidential - venind in completare si fiind in concordanta cu nevoile si asteptarile comunitatii, asa cum au
reiesit din consultarile noastre. Investitia este aliniata strategiei generale de dezvoltare urbana a orasului si va oferi Clujului 14 hectare care acum sunt de tip industrial si inactive” a declarat Sorin Guttman, Project Manager, Proiect de regenerare urbana – Platforma Carbochim.
Cluj-Napoca va fi al doilea oras dupa Bucuresti care va avea metrou, un proiect care va impacta direct piata imobiliara. In prezent exista un nivel limitat de noi oferte de terenuri pentru dezvoltare. Preturile pentru loturile autorizate se situeaza intre 80-120 Euro/mp pentru dezvoltari logistice, 225-400 Euro/mp pentru dezvoltari de retail si intre 1.000 – 2.000 Euro/mp pentru dezvoltarile mixed-use (rezidential & retail), asa cum releva datele colectate de RPC de la compania locala de consultanta imobiliara Simon, Iuga & Partners.
Dezvoltarea economica de clasa mondiala este sustinuta de o infrastructura moderna de lucru. Stocul total de cladiri de birouri clasa A din Cluj este de 340.000 mp, cu proiecte in dezvoltare estimate la 75.000 mp. Chiriile prime pentru cladirile de clasa A prima variaza intre 13,5 si 15 EUR/mp.
Cererea pentru apartamentele de vanzare are un avans de 29% in primele trei trimestre ale anului in curs fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce in T3 2023 fata de T3 2022 se inregistreaza o crestere de 21%, asa cum arata datele imobiliare.ro colectate de RPC. Oferta pentru apartamentele nou intrate in piata a inregistrat o scadere de -23% in T1-T3 2023 fata de T1-T3 2022. Pretul cerut pe mp util pentru apartamentele de vanzare a inregistrat o crestere de pana la 51% in ultimii patru ani, in timp ce fata de anul trecut, cresterea este temperata, de doar 3%, asa cum arata datele raportate la T3.
Clujul este deservit de un stoc de retail de aproximativ 150.000 mp, cu o chirie prime de 65 EUR/ mp/luna. Densitatea (stocul de spatii moderne / mia de locuitori) de 522 mp pe locuitor este destul de scazuta in comparatie cu dezvoltarea economica accelerata si atractia orasului pentru tineret. Conform datelor CW Echinox, nivelul de 522 mp indica doar locul zece la nivel national.
Clujul inregistreaza un stoc modern de spatii industriale si logistice ce totalizeaza 420.000 mp. Rata scazuta de neocupare (4,7%) este reprezentativa pentru dezvoltarea bazata pe cerere, cu doar 20.000 mp disponibili imediat. Chiria ”prime” pentru spatii de clasa A a crescut la 4,5 EUR/mp, echivalent cu chiriile de top, practicate in zona Bucuresti – Ilfov.
In ceea ce priveste sectorul hotelier, in urmatorii trei ani sunt in curs de dezvoltare patru proiecte hoteliere (3* & 4*) cu un numar total de 600 camere noi, reprezentand o crestere de 22% pentru piata hoteliera din Cluj, conform datelor Est Hospitality pentru RPC. In aceasta perioada (2024-2026), Cluj-Napoca are cel mai mare volum de dezvoltare hoteliera din Romania. In ultimii 10 ani, piata hoteliera din Cluj-Napoca a inregistrat cea mai mare crestere din Romania la categoria „5*” cu 613 camere noi. In Bucuresti au fost dezvoltate doar 534 de camere noi de aceeasi categorie.
In aceste conditii, Cluj-Napoca si judetul Cluj raman unele dintre cele mai puternice hub-uri de business la nivel national, urmand sa intre in curand intr-o noua faza de dezvoltare.