Cererea de servicii de evaluare pentru garantii bancare, aferente unor imobile cu destinatie rezidentiala, a crescut cu peste 30%, in primele 15 zile ale lunii noiembrie, fata de perioada octombrie-septembrie 2023, estimeaza compania de evaluari Appraisal & Valuation, detinatoarea brandului Nai Romania & Moldova si emitent listat pe BVB (simbol: APP). Aceasta crestere se datoreaza masurilor fiscale, aprobate in aceasta toamna, prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, apreciaza reprezentantii Nai Romania.
De la 1 ianuarie 2024, cumparatorii persoane fizice, care achizitioneaza un imobil cu destinatia locuinta, avand o suprafata utila de pana la 120 metri patrati (fara anexe gospodaresti) si un pret de pana la 600.000 de lei (circa 120.700 de euro), vor avea de achitat o taxa pe valoare adaugata mai mare, de la 5% la 9%.
Astfel, pentru un apartament cu acest pret, care indeplineste conditiile de mai sus, alaturi de o serie de altele care il fac "gata de locuit" (finisaje exterioare, finisaje interioare, instalatie sanitara si electrica etc), cumparatorul va plati TVA de 54.000 de lei (peste 10.800 de euro), in loc de 30.000 de lei (in jur de 6.000 de euro). Pentru locuintele nefinisate, in care noii proprietari nu se pot muta imediat, TVA se mentine la 19%.
Potrivit Nai Romania, majoritatea imobilelor de locuit care se tranzactioneaza in Romania se incadreaza in descriere (ca pret si suprafata), ceea ce inseamna ca masura cresterii TVA va avea o influenta puternica asupra pietei imobiliare, incepand cu anul viitor.
"Daca ne raportam exclusiv la cresterea TVA, locuintele noi devin, din prima zi a anului viitor, mai scumpe cu circa 5.000 de euro. Iar daca facem o corelatie a acestui cost suplimentar pentru cumparatori cu cresterea dobanzilor la credite si cu inflatia ce are un impact considerabil asupra bugetului fiecarei familii, intelegem de unde provine graba celor interesati de achizitia unei locuinte, pentru a finaliza o tranzactie in aceste ultime luni ale anului. Interesul ridicat pentru achizitia de locuinte, in aceasta perioada, a atras cresterea solicitarilor de servicii de evaluare, pe baza carora se stabilesc garantiile bancare pentru creditele ipotecare", a declarat Andrei Botis, CEO Appraisal & Valuation SA (Nai Romania & Moldova).
Pentru a fi siguri ca beneficiaza de actualul nivel de TVA pentru imobile rezidentiale, persoanele fizice interesate de o achizitie trebuie sa se asigure ca platesc avansul pana la finele anului 2023 sau au semnat un contract inainte de finalul anului.