Dezvoltatorii au in constructie in Romania proiecte industriale si logistice care insumeaza mai mult de jumatate de milion de metri patrati, cu termen de livrare pana la finalul anului viitor, aproape 60% din aceasta suprafata fiind deja preinchiriata. Reducerea proiectelor dezvoltate speculativ ar putea pune presiune pe costul de inchiriere in urmatoarea perioada, mai ales ca, desi Romania a inregistrat dupa pandemie una dintre cele mai spectaculoase cresteri ale cererii de spatii industriale si logistice din Europa Centrala si de Est, chiriile au ramas cele mai mici in regiune, dupa cum arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Astfel, aproximativ 555.000 de metri patrati de parcuri industriale si de logistica sunt in prezent in constructie, proiecte ce vor fi livrate incepand din ultimul trimestru al acestui an si pana la finalul lui 2024, din care 315.000 metri patrati sunt deja precontractati. Bucuresti (154.000 metri patrati), Brasov (108.000 metri patrati), Bacau (50.000 metri patrati), Slatina (50.000 metri patrati) si Timisoara (34.000 metri patrati) sunt principalele orase in care dezvoltatorii vor efectua noi investitii de acest tip in urmatoarele 15 luni.
Andrei Brinzea, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Pe fondul incertitudinilor economice care continua sa afecteze planurile de extindere ale chiriasilor, dezvoltatorii pot adopta, cel putin pe termen scurt, abordari mai prudente atunci cand vine vorba de inceperea de noi investitii industriale si logistice. Aceasta prudenta se poate vedea si in celelalte piete din regiune, regiune in care suprafata spatiilor nou livrate s-a redus cu 16% in primele 9 luni ale acestui an comparativ cu acelasi interval din 2022. Pe termen mediu insa, estimam o crestere a apetitului dezvoltatorilor pentru noi investitii, avand in vedere ca asistam deja la reducerea inflatiei si stabilizarea costurilor de finantare, elemente ce ar putea stimula nevoile chiriasilor pentru noi spatii industriale”.
In primele noua luni ale anului au fost construite proiecte noi totalizand 252.000 metri patrati, dar avand in vedere planurile dezvoltatorilor pana la sfarsitul anului, planuri ce vizeaza finalizarea a inca 185.000 metri patrati, activitatea de dezvoltare din 2023 va fi cu 46% nivelul din 2022, cand 821.000 metri patrati de astfel de spatii au fost livrate.
In ceea ce priveste cererea, in perioada ianuarie-septembrie 2023 au fost inchiriate spatii industriale si logistice ce au totalizat 716.000 metri patrati, cu 22% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Cererea noua continua sa fie principalul motor al pietei, cu o pondere de peste 70% din suprafata totala inchiriata in primele 9 luni ale anului curent.
Raportat la evolutia cererii din Europa Centrala si de Est (Polonia, Cehia, Romania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria), activitatea de inchiriere din piata locala a avut cea mai mare crestere in perioada 2020-2023 comparativ cu nivelul pre-pandemie. Astfel, media trimestriala a cererii de spatii industriale si de logistica la nivel national a crescut de 254% incepand cu anul 2020, la 267.000 metri patrati vs. 75.400 metri patrati media trimestriala din perioada 2010-2019.
Chiriile de referinta din Bucuresti si din principalele hub-uri industriale si logistice din Romania au crescut usor la un nivel cuprins in intervalul €4.25 - €4.65 / mp / luna in al treilea trimestru din 2023, o tendinta ascendenta ce este de asteptat sa continue, dar intr-un ritm mai lent, avand in vedere numarul limitat de proiecte construite speculativ.
Costurile de inchiriere ale acestor spatii in Romania sunt cele mai mici din regiune, chiar daca incepand cu 2020 chiriile au urmat un trend crescator, un trend omniprezent la nivel continental si global.