In 2017, Franta a reusit sa se mentina pe o pozitie de top in clasamentul celor mai importante piete de constructii din Europa, mai ales ca a consemnat o crestere de +4% a activitatii in acest domeniu, dupa ce in 2016 s-au remarcat primele semne ale revenirii trendului ascendent. Totusi, in 2018, productia in constructii se va majora intr-un ritm ceva mai ponderat, estimat la +2,6%. Acestea sunt doar cateva aspecte din cadrul unei analize mai ample, realizate de specialistii organizatiei profesionale franceze a fabricantilor de echipamente de constructii, utilaje pentru industria otelului si masini auxiliare CISMA, membra a federatiei industriei de inginerie mecanica (FIM), ce reuneste 200 de membri care au 31.000 de angajati si o cifra anuala de afaceri de 7,9 miliarde euro, din care 58% reprezinta cota exportului.
Potrivit studiului, in 2017, cea mai puternica sporire s-a constatat in ceea ce priveste constructia de locuinte noi (+12,8%), dar, cu toate acestea, cresterea pe acest segment va fi relativ modesta in acest an (+3,4%), din cauza finalizarii unor programe-suport, precum si pe fondul reorientarii altor produse de creditare ce sustin investitiile in unitati locative (cum ar fi creditul cu dobanda zero si „Pinel”). De asemenea, unele masuri de reforma guvernamentala vor afecta inclusiv sectorul constructiilor de locuinte sociale. Astfel, previziunile actuale indica faptul ca lucrarile nu vor fi initiate in 2018 la cel putin 10.000 de unitati locative, dar, cu toate acestea, piata franceza a constructiilor de locuinte va totaliza circa 78 miliarde euro.
Dupa mai multi ani de declin, constructiile nerezidentiale au revenit la o tendinta de crestere in 2017, marcandu-se un salt al productiei de +3,7%. Trendul continua si in 2018, daca se ia in considerare numarul mare de autorizatii de construire emise la finele anului trecut. In general, dupa cum se precizeaza in cercetarea specialistilor CISMA, cresterea din acest an va fi de +8,9% (din punct de vedere al volumului), dar nivelul activitatii va fi modest in comparatie cu perioada dinaintea declansarii recesiunii. Toate segmentele pietei constructiilor nerezidentiale, excluzand domeniul constructiilor din agricultura, ar trebui sa contribuie la actualul trend ascendent: imobilele (halele) industriale, cu +16,9%, cladirile de birouri, cu +9,4%, cele administrative (+7,1%) si, in final, centrele comerciale (de retail), cu +1,5%. Toate aceste premise vor determina ca piata franceza de constructii cu alta destinatie fata de cea de locuinta sa valoreze in 2018 aproape 49 miliarde euro.
In fine, dar nu in ultimul rand, sectorul francez al lucrarilor de infrastructura isi revine treptat, in urma crizei economico-financiare, iar pentru 2018 se estimeaza ca rulajul firmelor de constructii din domeniu se va majora cu +4% in termeni nominali. Astfel, valoarea acestui segment de piata ar putea ajunge la 36 miliarde euro. Interesant este faptul ca un singur proiect de mari dimensiuni - si anume Le Grand Paris - va dinamiza activitatea si va genera o majorare suplimentara de +1,2%. Chiar si daca se exclud efectele acestui proiect, perspectivele sunt optimiste (+2,8%), ca urmare a investitiilor efectuate de autoritatile locale, a investitiilor private si a altor proiecte de infrastructura aflate in desfasurare (planul de dezvoltare a infrastructurii de internet de banda larga, planul de autostrazi etc.). Dupa 2018, legea franceza a mobilitatii, care va fi supusa votului parlamentar la finele anului in curs, va influenta in profunzime piata lucrarilor de infrastructura pe termen mediu si lung, dupa cum se mai precizeaza in cercetarea expertilor CISMA. Informatii suplimentare, la www.cisma.fr