RO EN
Coșul este gol

NOU! Analiza pietei de constructii pe anul 2014 si estimari pentru 2015

Colectia de articole tematice include materialele redactionale publicate in cadrul revistei Agenda Constructiilor la sectiunea dedicata analizelor de piata anuale in domeniu. Sunt incluse date statistice, analize si comentarii pe baza informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica, Oxford Economics, Oficiul National al Registrului Comertului (cu privire la fenomenul insolventei), Comisia Nationala de Prognoza si altele. Dupa ce economia Romaniei a depasit asteptarile in 2013, cand a inregistrat o crestere a PIB de 3,5%, trendul pozitiv inregistrat de tara noastra a continuat si in semestrul al doilea (+2,6%). Ulterior, in perioada aprilie-iunie 2014 au devenit vizibile si primele semne de incetinire a ritmului de evolutie (-1% fata de cele trei luni anterioare). Totusi, cresterea economica in termeni anuali s-a apropiat de 3% la noua luni, dupa ascensiunea surprinzatoare a PIB din trimestrul al treilea, sustinuta in special de agricultura si servicii. In aceste conditii, evolutia din intregul an in curs ar putea sa fie in apropierea nivelului de 3%. Chiar si in aceste conditii, sectorul constructiilor a continuat sa se contracte, declinul indicat de Institutul National de Statistica (INS) fiind de 11,7% in intervalul ianuarie-septembrie 2014, in special ca urmare a prabusirii sectorului de infrastructura, volumul lucrarilor ingineresti inregistrand o contractie de 28,3%. Potrivit prognozei realizate in luna octombrie a.c. de analistii Oxford Economics, PIB-ul Romaniei ar putea creste cu 2,3% in 2014. Sectorul constructiilor a continuat sa scada, in principal ca urmare a reducerii volumului lucrarilor de infrastructura. Totusi, constructiile rezidentiale si cele nerezidentiale au crescut, in primele noua luni ale anului in curs, cu 31,2%, respectiv 10,3%. Conform celor mai recente rapoarte ale Oxford Economics, se preconizeaza ca PIB-ul Romaniei sa accelereze la 3,5% in 2015, sustinut de toate sectoarele economiei, inclusiv de cel al constructiilor. Rata anuala a inflatiei a atins, in perioada septembrie 2013 - septembrie 2014, un nivel de 1,54%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut rata dobanzii de politica monetara de doua ori pe parcursul ultimului trimestru, la 3%, cu scopul incurajarii creditarii si stimularii cresterii economice. Rata de schimb valutar a fost relativ stabila in trimestrul al treilea din 2014, cursul osciland intre 4,38 lei si 4,44 lei pentru un euro. Totodata, datoria guvernamentala a scazut la 38,5% din PIB si este a treia cea mai redusa la nivelul Uniunii Europene, iar noua tinta de deficit bugetar pentru 2014 este de 2,4% din PIB. In acest context, cheltuielile cu investitiile ale statului s-au situat, in primele noua luni ale anului in curs, la 16,5 miliarde lei (3,8 miliarde euro), in scadere cu 15% fata de intervalul ianuarie-septembrie 2013, potrivit informatiilor publicate de Ministerul Finantelor.
***
Analiza pietei de constructii, publicata in editia noiembrie-decembrie a revistei Agenda Constructiilor, reprezinta o recenzie a unor informatii ample, prezentate exhaustiv in cadrul publicatiei PIATA de CONSTRUCTII si INSTALATII - analiza 2014, estimari 2015 si perspective 2016-2020, elaborata de departamentul specializat al revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare si comanda, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter