RO EN
Coșul este gol

VALORIA enunta 10 strategii cuprinzatoare pentru o crestere durabila in anul curent

In prezent, companiile si numerosi CEO se confrunta cu o multitudine de provocari care cer solutii operationale si strategice inovatoare.
Identificarea si abordarea provocarilor necesita un set de zece abilitati pe care liderii trebuie neaparat sa le stapaneasca pentru a-si ghida echipele spre succes.
Examinand aceste provocari in mod holistic, directorii generali (CEO) pot formula strategii cuprinzatoare pentru o crestere durabila.
 
1. Scaderea consumului si cresterea costurilor
Fluctuatiile economice, schimbarea comportamentului consumatorilor si factorii externi contribuie la scaderea consumului.
O multitudine de factori care actioneaza simultan precum inflatia, intreruperile din lantul de aprovizionare si schimbarile de reglementare duc la cresterea costurilor.
Cresterea eficientei operationale este esentiala pentru a elimina risipa si pentru a imbunatati utilizarea resurselor.
Totusi reducere a costurilor trebuie facuta fara a compromite calitatea produselor sau experienta clientilor, doua elemente esentiale.
 
2. Lipsa abilitatilor de management al schimbarii
Intr-un mediu de afaceri care evolueaza rapid, lipsa abilitatilor de management al schimbarii ridica provocari semnificative.
Agilitatea organizationala si adaptarea cu succes la progresele tehnologice si la schimbarile din piata necesita o abordare strategica.
Atentia continua la evolutiile din mediul de business si analizele performantei interne sunt cruciale pentru identificarea nevoii de schimbare.
Viziunea si obiectivele clare, strategiile de comunicare eficiente, implicarea angajatilor si programele pilot pentru implementarea schimbarii sunt elementele care contribuie la implementarea cu succes a schimbarilor.
 
3. Implementarea transformarii digitale
Avand in vedere ca progresele tehnologice domina mediul de afaceri, realizarea sau continuarea transformarii digitale este imperativa pentru supravietuirea si cresterea afacerii.
Cu toate acestea, un astfel de proiect vine la pachet cu propriul set de provocari pentru CEO, inclusiv complexitatea integrarii, nevoia de antrenare a competentelor digitale ale echipei si preocupari privind securitatea datelor.
Efectuarea unui audit digital, evaluarea comparativa a solutiilor potrivite industriei si identificarea lacunelor la nivelul setului de competente digitale sunt pasi esentiali.
Crearea unei viziuni digitale clare, prioritizarea initiativelor, alocarea resurselor si dezvoltarea unei foi de parcurs in etapele care vor contribui la succesul transformarii digitale.
 
4. Strategii de leadership adaptativ, ca CEO
Directorii executivi trebuie sa ghideze compania si echipa prin aceasta perioada de incertitudine, complexitate si volatilitate intensa. Rolul lor este sa sustina moralul angajatilor intr-un mediu in continua schimbare.
Rezilienta, atenuarea crizelor, cultivarea inovatiei si mentinerea increderii la cote inalte sunt rezultatele pozitive care indica un leadership eficient, in timp ce perturbarea organizationala, deteriorarea reputatiei si oportunitatile ratate sunt tot atatea potentiale capcane.
 
5. Includerea sustenabitatii in strategie
Cresterea gradului de constientizare a problemelor de mediu si a celor sociale pentru CEO, necesita o schimbare catre adoptarea de practici durabile.
Managementul schimbarii, alocarea resurselor necesare pentru proiectele de ESG (environment, social and governance) si masurarea impactului sunt provocari cheie in acest demers.
Cu toate acestea, beneficiile, inclusiv cresterea reputatiei si a cotei de piata, diminuarea riscurilor, implicarea partilor interesate si viabilitatea pe termen lung, depasesc provocarile.  
 
6. Managementul si implicarea angajatilor
Problemele continue cu recrutarea, retentia si gestionarea fortei de munca diverse reprezinta provocari pentru companii. Pe o piata a candidatilor, companiile se lupta de multi ani cu gasirea competentelor de care au nevoie.
Strategiile de lucru la distanta si hibride, integrarea tehnologiei in toate procesele de HR si branding-ul atractiv al angajatorului sunt actiuni care trebuie luate in considerare pentru a atrage talente de top si pentru a promova o cultura excelenta la locul de munca.
 
7. Navigarea schimbarilor de reglementare
Reglementarile in continua evolutie din Romania necesita o adaptare proactiva. Revizuirea politicilor, ajustarile operationale, instruirea angajatilor si mentinerea minutioasa a evidentei sunt esentiale pentru CEO ca sa asigure navigarea schimbarilor de reglementare si minimizarea rezultatelor negative.
In plus, instruirea regulata a angajatilor pentru a asigura o navigare eficienta prin schimbarile de reglementare minimizeaza riscurile si asigura conformitatea cu noile cerinte legale.
 
8. Strategii centrate pe client
Piata competitiva actuala impune intelegerea consumatorului modern si imbunatatirea experientei consumatorului ca fiind esentiale. Strategiile centrate pe client reprezinta axa centrala a succesului in mediul de afaceri contemporan.
Aceasta abordare se concentreaza asupra intelegerii profunde a nevoilor si asteptarilor clientilor, plasandu-i in centrul deciziilor strategice ale companiei.
Prin colectarea si analiza datelor despre experienta clientilor, organizatiile pot adapta ofertele si serviciile pentru a satisface in mod optim cerintele pietei.
 
9. Excelenta financiara si finantarea cresterii
Incertitudinea financiara, relatiile delicate cu investitorii si provocarile gestionarii riscurilor, fac ca managementul financiar strategic sa fie foarte important.
Explorarea cu intelepciune a optiunilor de finantare si diversificarea fluxurilor de venituri sunt principalele strategii pentru asigurarea unei cresteri durabile.
Aprofundarea analizei riscurilor si implementarea unor politici financiare robuste consolideaza rezilienta companiei, contribuind la rezolvarea cu succes a provocarile pietei si la mentinerea unei pozitii financiare sanatoase.
 
10. Construirea de parteneriate strategice
Parteneriatele strategice ofera oportunitati pentru extinderea pietei si optimizarea resurselor, dar vin cu provocari precum construirea increderii si solutionarea conflictelor.
Identificarea oportunitatilor de parteneriat prin cercetarea cu atentie a pietei, abilitati complementare ale partenerilor de business, creare de retele, negocierea acordurilor cu obiective comune si beneficii reciproce sunt elementele cele mai importante pentru colaborarile de succes.
 
In concluzie
Companiile se confrunta cu provocari pe multiple planuri si de aceea trebuie sa adopte o abordare strategica acestora pentru a asigura cresterea durabila.
Abordand intr-un mod sistemic multitudinea de probleme interconectate cu care se confrunta, companiile pot rezolva cu succes complexitatile mediului de afaceri actual.
Aplicarea unei strategii integrate numai ca atenueaza provocarile, ci si pune bazele inovatiei, rezilientei si succesului pe termen lung.
 
*** Articol realizat de Elena Badea, Managing Director la Valoria. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter