RO EN
Coșul este gol

UNSAR: Numai 20% din locuintele din Romania sunt asigurate cu o polita obligatorie

82% dintre romani stiu ca trebuie sa isi asigure locuinta impotriva dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren, prin polita PAD, conform legii – arata rezultatele celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR.
Cu toate acestea, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuinte sunt protejate de o polita obligatorie PAD. Conform aceleiasi cercetari sociologice, majoritatea proprietarilor de locuinte s-ar simti mai motivati sa achizitioneze aceste solutii de protectie financiara daca li s-ar acorda reduceri sau bonificatii la plata impozitului anual (31% dintre respondenti), daca ar dispune de venituri mai mari (26%) sau daca ar avea mai multe informatii despre asigurari (12%).
Mai mult, din cele 20% dintre locuintele care sunt protejate impotriva dezastrelor naturale printr-o polita PAD, doar 17% sunt protejate printr-o asigurare facultativa si impotriva altor riscuri, cum ar fi: incendiu, explozie, caderi de corpuri, vandalism, furt, avarii accidentale ale instalatiilor interioare ale cladirilor etc.
Cu toate acestea, conform aceluiasi studiu, 29% dintre cei intervievati si-au aratat intentia de a achizitiona in perioada urmatoare ambele tipuri de polite, in timp ce 22% au sustinut ca vor incheia doar polita obligatorie.
“Numarul locuintelor asigurate in acest moment face ca populatia sa fie extrem de vulnerabila in fata evenimentelor catastrofale, precum cutremurul de astazi. Tocmai de aceea, asigurarea locuintelor ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti. Asadar, este rolul nostru ca, alaturi de autoritatile publice, sa venim mai aproape de oameni si sa le explicam ce beneficii poate aduce o astfel de polita”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte si Director General al UNSAR.
In Romania, asigurarile facultative de locuinte se pot incheia doar pentru cele care sunt deja protejate de o polita obligatorie PAD. Aceasta acopera 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) pana la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare.
In schimb, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala, dar si pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtuna, vijelie, caderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe langa cele catastrofale, printr-o asigurare facultativa. Acestor polite li se pot atasa in plus clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistenta tehnica la locuinta, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le puteti produce vecinilor).
Sondajul IRES-UNSAR privind Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte a fost realizat pe un esantion format din 811 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, in august 2022, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter