RO EN
Coșul este gol

UE (TVA): Masuri legislative pentru stoparea pierderilor anuale de 50 miliarde de euro

Statele membre ale UE au ajuns la un acord politic, in 22 iunie, cu privire la noi instrumente destinate remedierii deficientelor existente la nivelul Uniunii in privinta taxei pe valoarea adaugata (TVA). Deficientele constatate pot favoriza frauda pe scara larga in domeniul TVA, care cauzeaza pierderi de 50 de miliarde euro pe an pentru bugetele nationale ale statelor membre.
Dupa adoptarea deciziei, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: „Noile norme convenite astazi confirma vointa statelor membre de a aborda impreuna problema fraudei in materie de TVA. UE inregistreaza progrese reale pe calea catre reformarea TVA-ului, pentru a crea un sistem adaptat scopului sau si eficient in combaterea infractorilor. In ansamblu, pachetul de propuneri al Comisiei privind TVA-ul, din care fac parte aceste norme, va avea un impact profund asupra fraudei in materie de TVA si un efect pozitiv asupra finantelor publice si bugetelor statelor membre.”
Noile norme, propuse de Comisie in noiembrie 2017, au scopul de a instaura un climat de incredere intre statele membre, astfel incat acestea sa poata face schimb de informatii, si de a stimula cooperarea intre autoritatile fiscale nationale si autoritatile de aplicare a legii, in lupta impotriva organizatiilor infractionale, inclusiv impotriva teroristilor.
Statele membre vor putea sa combata mai rapid si mai eficient frauda in domeniul TVA, inclusiv la nivelul mediului online. Se va apela intr-o mai mare masura la sisteme informatice care vor inlocui prelucrarea manuala a datelor.
De acum inainte, informatiile privind TVA-ul si datele operative referitoare la grupurile infractionale organizate implicate in cele mai grave cazuri de frauda in domeniul TVA vor fi transmise in mod sistematic organismelor de aplicare a legii din UE. In fine, imbunatatirea coordonarii activitatilor de anchetare intre administratiile fiscale si autoritatile de aplicare a legii la nivel national si la nivelul UE vor garanta faptul ca aceasta activitate infractionala cu evolutie rapida va fi monitorizata si abordata mai rapid si mai eficient. Aceste masuri vor oferi un impuls major capacitatii noastre de a urmari si de a stopa autorii fraudelor si infractorii care sustrag venituri fiscale pentru propriul castig.
Etapele urmatoare
Noile norme de cooperare vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE si vor intra in vigoare 20 de zile mai tarziu. Intrucat implementarea accesului automat la informatiile colectate de catre autoritatile vamale si la datele privind inmatricularea vehiculelor vor necesita noi evolutii tehnologice, punerea in aplicare a normelor va fi amanata pana la 1 ianuarie 2020.
Masurile propuse se bazeaza pe Propunerile Comisiei pentru o reforma profunda a sistemului de TVA in UE, prezentate in octombrie 2017, precum si pe Planul de actiune privind TVA-ul „Catre un spatiu unic pentru TVA in UE”, prezentat in aprilie 2016.
Sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) joaca un rol important in cadrul pietei unice europene. TVA-ul reprezinta o sursa majora si tot mai consistenta de venituri pentru UE, generand, in 2015, aproximativ 1.000 de miliarde euro, adica 7% din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazeaza, de asemenea, pe TVA.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter