RO EN
Coșul este gol

CE: Prognoze optimiste pentru economia Romaniei

Imediat dupa raportarea – de catre Institutul National de Statistica (INS) si biroul Eurostat – a primelor estimari de tip "flash" referitoare la evolutia Produsului Intern Brut – PIB in trimestrul I din 2011, Comisia Europeana (CE) a dat publicitatii prognoza economica (varianta de primavara), in care se estimeaza o crestere economica de 1,5% pentru anul in curs. Acest nivel este similar cotei preconizate anterior de Guvernul Romaniei si de Fondul Monetar International (FMI). "La nivelul lui 2012, Romania va inregistra o majorare de 3,7% a PIB, sustinuta de cererea interna de consum, care va fi mai dinamica dupa posibilele cresteri salariale din mediul privat. Cresterile de productivitate din ultimii ani in sectorul privat, doar partial atribuibile reducerii numarului de angajati, ar putea sa duca la salarii mai mari si, odata cu avansul cererii de consum, la noi oportunitati de angajare. Si cheltuielile guvernamentale vor spori in 2012, dar trendul ascendent va fi limitat de continuarea consolidarii fiscale. Pe langa consumul privat, investitiile vor constitui unul dintre principalii factori ai dezvoltarii sustenabile din Romania, in contextul continuarii modernizarii infrastructurii tarii si adaptarii companiilor la cererea interna si externa", se arata in documentul CE. Si in acest caz prognoza pentru anul viitor este apropiata de estimarea initiala a expertilor (+3,75% sau 4%). In raportul precedent, publicat in toamna anului 2010, Comisia Europeana a anticipat o crestere a PIB de 3,8% pentru 2012.
***
Romania a iesit din recesiune (din punct de vedere tehnic) dupa doi ani si jumatate, deoarece PIB s-a majorat cu 0,6% in primul trimestru din 2011, fata de ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit estimarilor semnal anuntate la 13 mai 2011 de INS. In cel de-al doilea trimestru consecutiv de crestere economica, in raport cu perioada ianuarie - martie 2010, PIB a sporit cu 1,6% ca serie bruta si cu 0,3% ca serie ajustata sezonier. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter