RO EN
Coșul este gol

QUALIS: Activitatea companiei, puternic afectata de criza de pe piata imobiliara

Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties, din Brasov, cu obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat ca nu poate plati la termen un cupon aferent obligatiunilor listate, fiind afectata de impactul crizei pietei imobiliare din Romania. In noiembrie 2023, societatea a incercat deschiderea unei proceduri de concordat preventiv, care a fost insa respinsa de instanta de judecata. Conducerea companiei si-a exprimat, insa, intentia ferma de a achita voluntar si cat mai rapid atat principalul, cat si ultimul cupon, urmand a lichidiza o parte din activele noncore si a-si restructura activitatea in vederea consolidarii situatiei economice.
"In conditiile in care piata imobiliara din Romania se confrunta cu o criza majora pe fondul cresterii preturilor la materialele de constructii si al majorarii TVA la locuinte, companiile care realizeaza lucrari in domeniu se confrunta cu probleme importante in mentinerea echilibrului financiar si fac tot mai greu fata serviciului datoriei", a transmis Qualis Properties intr-un mesaj semnat de Dumitru Catalin Mandru, directorul general al companiei.
Pe fondul degradarii situatiei economice, incepand din anul 2023, Qualis Properties SA a incercat sa conserve resursele tehnice si umane de care dispune si sa ia o serie de masuri. Acestea au vizat lichidizarea activelor fara miscare, finalizarea lucrarilor la obiectivele demarate anterior, pregatirea unor noi proiecte, rescadentarea datoriilor companiei prin adaptarea acestora la incasarile din activitatea operationala, renegocierea clauzelor contractuale cu clienti, furnizori sau institutii de credit etc.
"Din pacate insa, masurile de restructurare aplicate, desi cu efecte vizibile, nu au reusit sa compenseze criza comerciala evidenta de pe piata de profil. Incercarile de adaptare la piata si demararea unor noi dezvoltari imobiliare necesita timp, timp pe care compania nu il poate finanta. La aceste aspecte comerciale se adauga si un complex de imprejurari defavorabile Qualis Properties SA, imprejurari care contribuie in mod direct si decisiv la deteriorarea in continuare a situatiei financiare a companiei si aparitia de noi riscuri care pot genera blocaje in activitatea desfasurata. In acest context, ne-am concentrat atentia pe esalonarea datoriilor catre furnizori pentru a lichida progresiv debitele acumlate si pentru a evita necesitatea derularii vreunor proceduri de executare silita sau insolventa care ar vatama iremediabil atat interesele Qualis Properties SA, impiedicand redresarea financiara, dar si interesele clientilor si al investitorilor", au precizat reprezentantii Qualis.
Conform informatiilor BVB, obligatiunile emise de Qualis Properties sunt suspendate de la tranzactionare, ultimul schimb fiind inregistrat in data de 10 ianuarie 2024, la un pret de doar 34% din valoarea nominala.
Dupa rezultate foarte bune inregistrate in 2022, pentru prima jumatate a anului 2023 compania a raportat o scadere de 57% a veniturilor din exploatare, fata de aceeasi perioada din 2022. La finalul lunii iunie 2023, compania avea in derulare trei proiecte rezidentiale (Qualis 1, Qualis 2 si Civiq), precum si extinderea proiectului logistic Modulis. De asemenea, compania avea in pregatire un nou proiect premium in zona centrala a Brasovului, precum si extinderea parcului logistic Modulis.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter