La finalul saptamanii trecute a fost promulgata si imediat publicata in Monitorul Oficial, Legea nr. 102/2020 care aduce modificari majore in ceea ce priveste SRL-urile inmatriculate in Romania.
Anterior acestor modificari, o persoana fizica sau juridica nu putea fi asociat unic in mai multe societati comerciale cu raspundere limitata, iar un SRL cu un asociat unic, nu putea fi la randul sau, asociat unic al unui alt SRL. Incalcarea acestei interdictii putea conduce la dizolvarea societatii de catre Ministerul Finantelor Publice sau orice alta persoana interesata.
Legea care elimina aceasta interdictie a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial in data de 2 iulie 2020, si va intra in vigoare in termen de trei zile de data publicarii.
Asadar, incepand cu data de 5 iulie 2020, o persoana fizica sau juridica, poate fi asociat unic in mai multe SRL-uri, aceasta constituind o modificare majora fata de dispozitiile legale in vigoare pana acum.
Aceasta lege a fost respinsa de la promulgare de Presedintele Romaniei in luna ianuarie a.c., fiind solicitata reexaminarea, avand in vedere ca, in opinia Presedintelui, ar creste riscul evaziunii fiscale. Ulterior, legea a fost atacata de catre Guvern la Curtea Constitutionala, la finalul lunii aprilie, obiectia de neconstitutionalitate fiind respinsa la jumatatea lunii iunie.
Tot prin aceasta lege a fost eliminata si interdictia de a avea inregistrate in acelasi imobil mai multe societati decat numarul incaperilor spatiului in cauza. Astfel, pana acum, spre exemplu, intr-un apartament cu doua camere puteau avea sediul social cel mult doua societati. Prin aceeasi lege si aceasta interdictie a fost eliminata.
Totodata, cu privire la avizul din partea asociatiei de proprietari, care era necesar in situatia stabilirii sediului social intr-un imobil de locuinte colective (blocuri cu mai multe apartamente), noua lege elimina si interdictia obtinerii acestui acord daca administratorul emite o declaratie pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social.
*** Articol realizat de avocat dr. Daniel Moreanu, fondatorul biroului de avocatura Moreanu Law.