RO EN
Coșul este gol

IMM FACTOR: Noua schema de ajutor de stat pentru firme, in consultare publica

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat in consultare publica un proiect de OUG privind Programul IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial, precum si pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor asociata programului. Proiectul a fost publicat pe site-u MFP vineri, 14 august si se va afla in dezbatere publica pentru o perioada de 10 zile.
Programul IMM Factor are ca obiectiv sprijinirea accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii prin acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru creditele pe termen scurt acordate pentru finantarea creditului comercial. Programul consta in acordarea de garantii de stat in favoarea fiecarui beneficiar participant in program pentru finantarile de tip factoring cu regres acordate de finantator, pe baza facturilor, in cadrul unui plafon de finantare cu caracter revolving, garantat de catre stat, prin MFP, in procent de maximum 50% din valoarea finantarii de tip factoring acordata de finantator beneficiarului eligibil, exclusiv dobanzile, comisioanele si alte cheltuieli aferente finantarii garantate cu posibilitatea prelungirii finantarii de maximum 3 ori, pe perioade de pana la 12 luni.
Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului IMM din sectoarele/ domeniile: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, cu exceptia vinului si berii, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.
Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5 milioane de lei/ beneficiar, iar valoarea maxima a unei garantii pentru o facilitate de factoring, acordata beneficiarului pentru un debitor cedat, este de maximum 750.000 de lei.
Costurile aferente finantarilor de tip factoring, care pot fi acoperite prin grant in procent de 50% din bugetul Ministerului Finantelor Publice sunt: dobanda aferenta sumelor avansate si comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare si administrare creante.
Suplimentarea plafoanelor de garantare se poate realiza, dupa consumarea a cel putin 80% din plafonul alocat initial beneficiarului, la solicitarea finantatorului si dupa obtinerea acordului FNGCIMM, fara depasirea limitei maxime de 5 milioane de lei/ beneficiar.
Totodata, prin proiectul de OUG se instituie o schema de ajutor de stat asociata programului. Obiectivul scheme de ajutor de stat il reprezinta sprijinirea accesului la finantare al IMM prin acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru creditele pe termen scurt acordate intreprinderilor mici si mijlocii pentru finantarea creditului comercial.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 43 milioane de lei, echivalent in lei al sumei de aproximativ 8,89 milioane de euro.
Prin implementarea schemei se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maximum 500 de beneficiari.
 
Piata de factoring, estimata la 5 miliarde euro
Potrivit unor date prezentate in nota de fundamentare a OUG pentru adoptarea IMM Factor, piata factoringului s-a dezvoltat de la un an la altul, depasind 2,5% din PIB in 2019. Piata este structurata in echilibru aproape perfect intre intreprinderi mari si IMM. Conform datelor Guvernului, piata locala de factoring s-a ridicat la 5 miliarde euro in 2019, din care intreprinderile mari (cu afaceri de peste 50 de milioane de euro) detineau 40%, respectiv circa doua miliarde euro. IMM-urile cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 5 milioane de euro si 50 de milioane de euro detin 38% din piata (1,9 miliarde euro), iar cele cu un rulaj anual sub 5 milioane de euro, diferenta de 22%, respectiv 1,1 miliarde euro din piata de factoring.
"Avand in vedere ca in Romania aproximativ 25% din PIB este exprimat in termeni de valori facturate, iar bancile comerciale tranzactioneaza prin factoring o cota de pana la 10% din piata creantelor, rezulta ca 90% din potentialul prezent in piata de factoring din Romania este inca neexplorat. Cu un volum de doar 2% din PIB, Romania ocupa locul 26 intre tarile europene in privinta intermedierii financiare prin factoring, situatie care trebuie remediata si fructificata", se arata in Nota de fundamentare citata.
Cu ajutorul serviciilor de factoring, o companie va avea acces la finantare flexibila, rapida astfel incat sa reuseasca sa isi acopere nevoia de lichiditati in activitatea desfasurata. Factoringul cu regres nu reprezinta o finantare traditionala pe termen scurt, ci reprezinta o solutie rapida si flexibila de accelerare a incasarilor unei companii. Cel mai des companiile apeleaza la factoring cand au o diferenta majora de timp intre momentul platii la furnizori si momentul incasarii facturilor emise catre clienti.
De asemenea, in cazul unei necesitati urgente de lichiditati pentru plata furnizorilor sau salariilor angajatilor, in conditiile in care o societate are de incasat cambii sau bilete la ordin de la clientii sai, aceasta va putea apela la un finantator, care va pune la dispozitie contravaloarea sumelor pe care urmeaza sa le incaseze societatea (creantele) prin diferite instrumente de debit, mai putin valoarea unui comision si a dobanzilor percepute de finantator.
 
Pentru a consulta proiectul de Ordonanta de Urgenta privind Programul IMM FACTOR, click aici!
Pentru Nota de Fundamentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter