Nu aduce anul ce aduce ultimul Monitor Oficial al anului. 1332 din 2020 este ultimul Monitor Oficial al anului 2020. In cadrul lui, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 226/2020 implementeaza un proiect pe care nu-l asteptam, nu-l doream, dar il banuiam: amana pentru 2022 cateva din masurile fiscale mult asteptate, printre care majorarea la 140.000 de euro a pragului pana la care se aplica TVA de 5% la imobile precum si eliminarea pragului de 30% pentru deductibilitatea creantelor neincasate cesionate.
Nu e tot proiectul asa rau...
Se prelungeste si termenul de suspendare a executarilor silite (care implica o somatie), a accesoriilor si a prescriptiei fiscale pana in 31.03.2021.
Atentie insa: nu se prelungeste si termenul de suspendare a executarilor silite prin poprire, termen care fusese stabilit prin OUG nr. 29/2020 si care a expirat, dupa diverse prelungiri, de Craciun, pe 25.12.2020.
Se prelungeste si perioada in care se poate solicita anularea accesoriilor aferente creantelor principale anterioare lunii martie 2020 (facilitate instituita prin OUG 69/2020). Tehnica legislativa reia logica anterioara - perioada depunere, decadere, perioada depunere - desi este inexplicabil de ce se mentine perioada de decadere dintre cele doua perioade de depunere (daca s-a depus o cerere dupa 15.12, dar inainte de 01.01.2021, cererea va fi respinsa ca tardiva, dar se va putea relua, identic, dupa 01.01.2021). Tot pana la 31.03.2021 se prelungeste si termenul in care se poate solicita esalonarea simplificata - OUG nr. 181/2020 - aferenta obligatiilor scadente in 2020, dupa instituirea starii de urgenta.
Se amana si alte masuri (vouchere, obligatie case de marcat electronice fiscale) si se clarifica diverse probleme intampinate la calculul contributiilor si impozitelor aferente indemnizatiilor acordate pentru facilitarea formelor de organizare a muncii la distanta (OUG 30/2020 sau Kurzarbeit).
Dar cu TVA-ul ce avuserati?
Piata imobiliara se dezvoltase in ultima parte a anului 2020 plecand de la premisa implementarii din ianuarie 2021 a majorarii pragului aferent TVA de 5% la 140.000 de euro. E adevarat ca parea prea frumos: masura era luata din timp, contribuabili aveau timp sa analizeze, sa se pregateasca, sa modifice planurile, cumparatorii se puteau uita la apartamente sau case ceva mai mari.
Dintr-o data planurile trebuie sa se schimbe. Apartamentele sau casele care erau concepute in vederea unei vanzari cu TVA 5% trebuie sa tina cont de TVA de 19%. Proiectele care aveau in vedere vanzarea unor imobile sub acest prag trebuie sa regandeasca intregul plan de la zero pentru a tine cont de majorarea pretului cu 20%. Acest lucru implica:
- Adaptari ale proiectelor
- Identificarea altor cumparatori
- Solutionarea disputelor cu cei care contractasera deja avand in vedere TVA de 5%.
Cu privire la ultimul punct, un rol important il vor avea si bancile care finantau aceste achizitii. Majorarea pretului cu 14% ii va face pe multi cumparatori sa nu se mai incadreze in plafonul de finantare fiind necesara reorientarea catre alte apartamente sau case. Asa cum pandemia ne-a redescoperit importanta clauzelor de forta majora, schimbarile TVA-ului aferent locuintelor ne vor ajuta sa redescoperim clauzele ce vizeaza taxele din antecontractele de vanzare-cumparare. Sa speram ca surpriza nu va fi foarte neplacuta si nu ii va forta pe cumparatori sa achite 14% in plus.
Cred ca modificarea ne invata ceea ce banuiam: ar trebui sa privim cu atentie orice masura fiscala si sa nu luam vreo decizie sau sa facem vreun plan asumand un anumit nivel al taxelor. Se pot schimba sau reinterpreta oricand. Uneori in favoarea noastra, deseori nu.
Ne reintalnim in jurul datei de 31 martie 2021 daca, pana atunci, nu mai apare vreo reglare bugetara.
*** Autor: George Trantea, avocat la Filip & Company