Ca de fiecare data in ultimii 7 ani, FIC face publice rezultatele Business Sentiment Index (BSI) desfasurat in luna septembrie 2021. Acestea raman optimiste si sunt aliniate cu cele din martie 2021. Indexul arata un sentiment general pozitiv al mediului de afaceri din Romania, in linie cu evolutiile la nivel international, mai ales in ceea ce priveste performanta viitoare a afacerilor. 80% dintre companii se asteapta in continuare la cresterea performantelor financiare, in special activitatea de pe piata interna. Aproape jumatate (46,7%) se asteapta ca exporturile sa ramana la niveluri similare, un procent asemanator cu cele observate in 2019, anterior pandemiei.
Din perspectiva investitiilor, observam ca se pastreaza increderea companiilor in oportunitatile de afaceri, deoarece pentru urmatoarele 12 luni, mai mult de 53% dintre companii au planuri de investitii. Aceste rezultate reprezinta niveluri ridicate pentru BSI, marcand un nou varf.
Investitiile de capital planificate pentru anul viitor sunt corelate cu planurile de forta de munca ale companiilor: 60% dintre companii cauta sa angajeze personal in anul urmator si doar 11% le vor pune in asteptare. Intentiile privind planurile de forta de munca pentru urmatoarele 12 luni reprezinta un nou varf inregistrat de la lansarea BSI. Dar, in timp ce companiile cauta forta de munca, din pacate perceptia privind disponibilitatea personalului adecvat ramane rezervata, deoarece doar 39% dintre respondenti considera ca forta de munca este competitiva, situandu-se la un nivel similar cu rezultatele anterioare pandemiei.
Valul 4 al pandemiei nu va avea efecte masive asupra activitatii companiilor
Intrebati despre valul 4 al pandemiei, 60% dintre companii nu asteapta efecte masive asupra activitatilor lor, in timp ce 38% vor fi afectate moderat. Angajatii vor continua sa lucreze de acasa, 38% dintre companii estimeaza ca intre o patrime si jumatate din angajatii lor vor continua sa lucreze de acasa, in timp ce 29% se asteapta ca mai mult de jumatate din angajati sa continue in regim de telemunca. Aceste raspunsuri reprezinta un semnal potrivit caruia companiile au luat toate masurile sanitare in pregatirea acestui scenariu si sunt gata sa se confrunte cu aceasta situatie.
Vestile proaste raman in mod constant in legatura cu infrastructura, transparenta si coerenta aplicarii politicilor publice, reducerea birocratiei si a poverii reglementarilor, fiind inca din 2016, domenii percepute ca foarte slabe si necompetitive de majoritatea respondentilor.
In acelasi timp, membrii FIC considera ca Romania are o mare oportunitate, de a folosi finantarea disponibila in programul de reforma si rezilienta pentru a gasi solutiile cele mai adecvate pentru a adresa aceste probleme prin implementarea PNRR. Desi situatia politica din ultima luna nu a raspuns nevoii de predictibilitate pentru mediul de afaceri, aprobarea PNRR reprezinta un moment important pentru acest proiect de tara, pe care suntem pregatiti sa il sustinem in etapa de implementare.
Rezultatele integrale ale indicatorului FIC Business Sentiment Index, editia Septembrie 2021 pot fi consultate aici.