RO EN
Coșul este gol

CNIPMRR: Patru din zece antreprenori din Romania (38,4%), sunt de gen feminin

Patru din zece antreprenori, in Romania, sunt de gen feminin, iar la nivelul intregii economii peste o treime dintre manageri sunt femei, a declarat, luni, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, la conferinta de lansare a Patronatului European al Femeilor de Afaceri (PEFA), informeaza Agerpres.
"In ceea ce priveste doamnele care conduc companiile listate la Bursa, suntem pe primul loc la nivel european, ceea ce un lucru extraordinar, cu o medie de 31,6%, media europeana fiind de 20%. La nivelul intregii economii, 33,2% din manageri sunt femei in Romania, un procent apropiat de ce se intampla la nivel european, adica 35% cu un procent mai ridicat decat in tari cu traditie: Germania are 29% Italia 28% si Olanda 26%. Aceste date sunt oficiale, de la Eurostat. Un lucru care mi-a placut foarte tare si din care putem trage concluzii e faptul ca, desi investitiile in companiile conduse de doamne sunt mai mici decat investitiile in companiile conduse de domni, totusi cifra de afaceri a acestora si profitul e mai mare. Deci, pui niste bani intr-o companie condusa de un domn, te astepti la rezultate mai slabe, asa ca mai bine te duci acolo unde conteaza si acolo unde merita sa pui banii", a subliniat Florin Jianu.
Potrivit datelor prezentate de seful CNIPMRR, patru din zece antreprenori (38,4%), in Romania, sunt de gen feminin. In aceasta marja, cea mai buna reprezentare se inregistreaza in regiunea Centru (44,5%), urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov (44%). O prezenta mai scazuta a antreprenoarelor se consemneaza in regiunea Vest, cu 31,9%, ca medie totala.
Acesta a adaugat ca, in ceea ce priveste viitorul, "sunt foarte multe lucruri de facut si cred ca trebuie sa ne punem cu totii la treaba".
"Daca e sa facem iarasi referire la statisticile anilor precedenti 2023, 2022, 2021, in ceea ce inseamna initiativa antreprenoriala, observam o scadere destul de abrupta a sporului pozitiv de companii: acum trei ani la 36.000, acum 2 ani undeva la 24.000 si anul trecut un spor pozitiv de numai 21.000 de companii. Sporul acesta pozitiv se calculeaza ca diferenta intre numarul companiilor care se infiinteaza si numarul companiilor care se inchid. Aici, cred ca aveti un rol alaturi de noi, alaturi de Guvern, de reprezentantii administratiei, de reprezentantii Parlamentului, pentru a continua programe pentru femeile de afaceri, programe pentru tinerii intreprinzatori, initiative din fonduri europene", a afirmat Jianu.
In legatura cu aparitia Patronatului European al Femeilor de Afaceri (PEFA), reprezentantul CNIPMMR a punctat faptul ca organizatia se alatura unei familii extrem de profesioniste si de ambitioase.
"Mi-aduc aminte ce spunea Margaret Thatcher: 'Daca vrei sa vorbesti despre un lucru, vorbesti cu un barbat, daca vrei sa se faca, vorbesti cu o femeie'. Am zis sa vorbim pentru a se face acest Patronat European al Femeilor de Afaceri, un patronat care este extrem de necesar in acest peisaj al reprezentarii mediului de afaceri si mai ales al unei reprezentari corecte, echitabile si profesioniste. M-am uitat pe cateva date statistice cu privire la antreprenoriatul feminin extrem de activ si l-am intrebat si pe ChatGPT cum va arata antreprenoriatul feminin in 2050 si m-a asigurat ca egalitatea de gen va fi realizata in urmatorii ani, ca reprezentarea va din ce in ce mai mai serioasa. Faptul ca avem aceste puncte precum egalitatea de gen pe agenda europeana si la nivel global va asigura o reprezentare echitabila a femeilor de de afaceri", a mentionat Jianu.
Reprezentanti ai autoritatilor si ai mediului de afaceri participa, luni, la dezbaterea cu tema "Egalitatea de gen. Agenda 2030", in marja evenimentului urmand sa fie lansat Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA).
Organizatia este membra a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), singura organizatie patronala reprezentativa la nivel national pentru IMM-uri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter