RO EN
Coșul este gol

CITR: Numarul insolventelor in constructii a crescuct cu 3,6% in 2023, la 1.208 cazuri

CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania, anunta ca numarul companiilor care au apelat la procedurile de insolventa in 2023 a ramas la acelasi nivel din anul anterior, adica la 6.650. Dintre acestea, 89 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro, comparativ cu 67 in anul precedent. In ceea ce priveste numarul restructurarilor prin procedura de concordat preventiv, in 2023 au fost inregistrate 90 de cereri, dintre care 60 sunt in derulare in momentul acesta. 14 dintre cereri vin de la companii de impact.
"Cifrele acestea reflecta rezultatele unor politici europene si nationale orientate catre a tine companiile in viata in vremuri de dificultate economica prin diverse mecanisme de sprijin. Insa costul ascuns pe care companiile il platesc este chiar performanta lor, capacitatea lor de a genera profit pe termen lung. Cresc datoriile si le scade performanta. Cu alte cuvinte, companiile sunt tinute in viata pe perfuzii, ele functioneaza, dar acumuleaza datorii. Intrebarea pe care noi ne-o adresam constant este cum le putem sprijini sa se insanatoseasca si sa performeze singure pe termen lung? Cum le ajutam sa treaca din zona de tratament la insanatosire? In mod cert solutiile de restructurare ofera premisele pentru o evolutie sanatoasa. Mai departe, insa, pivotarea, inovarea, schimbarea modului de a face business sunt cele care mentin rezultatele”, declara Paul-Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
Cele mai afectate sectoare au fost, in 2023:
  • Comertul cu ridicata si cu amanuntul, alaturi de repararea autovehiculelor si motocicletelor, cu 1.630 de cazuri si o usoara scadere de 1.15% fata de anul precedent;
  • Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere de 3.60% in 2023, cu un total de 1.208 cazuri;
  • Transporturile si depozitarea au inregistrat o crestere de 18% si un total de 636 de cazuri.
Bucuresti, continua sa inregistreze cel mai mare numar de companii in insolventa, cu o crestere de la 1.153 in 2022, la 1.289 in 2023.  In acelasi timp, remarcam o crestere a numarului companiilor in insolventa in judete precum Bihor, unde numarul a crescut de la 545 in 2022, la 599 in 2023. Observam si o scadere in judete precum Arges, de la 178 in 2022, la 120 in 2023, semnaland posibile ameliorari in conditiile economice sau eficienta masurilor de prevenire si restructurare implementate.
 
Concordatul preventiv, o solutie tot mai populara pentru companiile in dificultate
In 2023 au fost inregistrate 90 de cereri de deschidere a procedurii de concordat preventiv, dintre care 60 sunt in derulare in acest moment. Toate insumeaza o cifra de afaceri de 250 milioane de euro si active imobilizate de peste 100 milioane euro. 
Companiile sunt cu precadere din comert, constructii si fabricare, din judete precum Dolj, Bucuresti, Cluj si Mures. 
Dintre acestea 14 sunt companii de impact cu active imobilizate de peste 1 milioane euro. Ele au o cifra de afaceri cumulata de 120 milioane de euro si impreuna au active imobilizate de 78 milioane euro. 
„Numarul companiilor care apeleaza la solutii de restructurare este tot mai mare, insa aceste proceduri au caracter confidential, nu sunt vizibile. Chiar daca nu putem avea o perspectiva asupra acordurilor de restructurare sau a restructurarilor de business in general, vedem interes crescut in zona aceasta.” A concluzionat Paul Dieter Cirlanaru.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter