91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat la nivel european de grupul de consultanta in HR Arthur Hunt si compania Bona Fide din Franta, considera ca organizatiile lor vor trece prin transformari moderate si majore pana in 2030*. Doar 1% dintre ei au declarat ca nu vor face nicio transformare in cadrul companiilor pe care le conduc in urmatorii sase ani.
In fata unui mediu economic dinamic si imprevizibil, liderii sunt nevoiti sa isi ajusteze structura organizationala si strategiile de business, pentru a-si consolida rezilienta in fata provocarilor economice actuale.
Schimbarile actuale fac referire la optimizarea proceselor interne pentru a eficientiza resursele si a scadea costurile, la investitiile in inovatie pentru asigurarea stabilitatii intr-o perioada volatila, la cresterea focusului pe client si nevoile acestuia, dezvoltarea si consolidarea parteneriatelor strategice, sau adaptarea la modificarile legislative (de exemplu: taxa pe zahar, constrangeri in ce priveste abordarea sustenabila etc). Mai mult, unele companii s-au extins strategic sau si-au mutat bazele de productie in alte tari pentru a ramane competitive pe piata.
Pe de alta parte, potrivit aceluiasi sondaj, nevoia de integrare accelerata a tehnologiilor in organizatii este principala ingrijorare pentru 84% dintre executivi, in timp ce 80% considera ca vor avea provocari in a relationa cu noile generatii din echipa, care nu isi mai iau angajamente pe termen lung si doresc mai multa flexibilitate de program si de contract.
In tot acest context, marile organizatii investesc in pregatirea liderilor viitorului si in abilitatile lor de a conduce, mai puncteaza specialistii Arthur Hunt Romania.
“Liderii viitorului trebuie sa fie in primul rand agili, sa se adapteze cu usurinta provocarilor de pe piata si sa conduca in medii imprevizibile. Pe de alta parte, inteligenta emotionala este o alta abilitate esentiala pentru manageri: ei au nevoie sa isi inteleaga corect si sa isi gestioneze atat propriile emotii, cat si pe ale celor din jur, mai ales atunci cand trebuie sa ia decizii sau sa dezvolte parteneriate strategice. Dezvoltarea inteligentei emotionale ar trebui sa fie prioritara pentru orice lider in momentul de fata. Mindset-ul adecvat poate face diferenta, in aceste vremuri incerte, intre succes si esec”, declara Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania.
Potrivit unui studiu Harvard Business School, in 4 din 10 companii globale, focusul principal se pune pe pregatirea managerilor de a dobandi abilitati prin care pot gestiona viitoarele provocari competitive si strategice** reprezentate de: globalizare, gestionarea riscului, lipsa talentelor, raspunsurile la schimbarile de pe piata sau adaptarea la schimbarile climatice.
Arthur Hunt este una dintre companiile internationale de top in domeniul consultantei in resurse umane. Prezenta in Romania din 2006, compania activeaza in domeniul Executive Search, consultanta de HR si management al proceselor de schimbare in cadrul organizatiilor medii si de mari dimensiuni.