RO EN
Coșul este gol

ANAF va avea acces direct la date si informatii din contabilitatea contribuabililor

Actiunile de control fiscal vor fi tintite, strict la contribuabilii identificati cu risc de neconformare, dupa ce, in cadrul procesului de analiza de risc, se vor identifica zonele de neconformare si contribuabilii cu risc real de neconformare, sustine ministrul Finantelor, Marcel Bolos, citat de Agerpres.
"In ceea ce priveste viitorul inspectiilor fiscale: nu e suficient doar sa crestem numarul lor. Faptul ca organele de control fiscal vor avea acces direct la date si informatii din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fisierului SAF-T) inseamna realizarea de actiuni de control fiscal de la distanta, fara a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor. Apoi, in cadrul procesului de analiza de risc vor fi identificate atat zonele de neconformare, dar si contribuabilii cu risc real de neconformare. Asa ca nu se va umbla in orb, actiunile de control vor fi tintite, strict la contribuabilii identificati cu risc de neconformare. Toate sunt masuri care sa ne indrepte spre o fiscalitate corecta, predictibila si cinstita fata de mediul de afaceri", a scris ministrul luni seara pe pagina sa de Facebook.
Acesta a discutat, in weekend, cu presedinta Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Nicoleta Carciumaru, cu privire la Planul de Venituri pe 2024, care se ridica la 450 miliarde lei.
In context, seful de la Finante a aratat ca media incasarilor lunare (ANAF, AVR si digitalizare) a veniturilor trebuie sa ajunga la 40 miliarde lei, precizand ca obiectivele pentru anul acesta sunt diminuarea decalajului de TVA, majorarea veniturilor in PIB si cresterea gradului de conformare voluntara.
"Consolidarea capacitatii de colectare este unul dintre pilonii de baza, daca vrem sa atingem recomandarile specifice de tara in domeniul fiscal-bugetar. Desi ANAF si-a imbunatatit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar este esential sa fim mai eficienti. Evident, prin intermediul digitalizarii, dar si prin imbunatatirea relatiei cu contribuabilii. Pe masura ce avansam cu procesul digitalizarii (e-factura, e-transport, scannere in vami), vom putea sa colectam informatii in timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate si vom elimina anumite obligatii de raportare. Sigur, cresterea gradului de conformare voluntara este cea mai eficienta si mai putin costisitoare cale pentru a ne atinge tintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea si optimizarea proceselor de activitate care sa vina in sprijinul contribuabililor", a subliniat ministrul Finantelor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter