RO EN
Coșul este gol

AmCham: SUA reprezinta al 5-lea cel mai mare investitor strain direct in Romania

Statele Unite reprezinta al 5-lea cel mai mare investitor strain direct in ceea ce priveste investitiile in Romania si al 3-lea in investitiile din zona verde, a declarat, miercuri, presedintele AmCham Romania, Cristian Sporis.
"Romania devine o destinatie din ce in ce mai vizibila pe radarul investitorilor americani. Statele Unite este al 5-lea cel mai mare investitor strain direct in ceea ce priveste investitiile in Romania si al 3-lea in investitiile din zona verde", a spus Cristian Sporis, la a doua editie a Forumului Economic SUA - Romania: Inovatie pentru Prosperitate, eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Initiativei Celor Trei Mari.
Potrivit acestuia, editia din acest an confirma ca Forumul Economic SUA - Romania, lansat de AmCham anul trecut, devine o platforma de dialog de referinta pentru agenda economica bilaterala. Sporis a adaugat ca Angajamentul asumat de ambele administratii pentru intensificarea relatiilor economice este reflectat deja in evolutia pozitiva a investitiilor in ultimul an si si-a exprimat increderea ca vor urma proiecte concrete care sa transforme potentialul in prosperitate economica.
"In plus, in perioada imediat urmatoare, Romania are in fata cel putin doua obiective - intrarea in programul Visa Waiver pentru SUA si aderarea la OCDE, care indeplinite la timp, vor aduce beneficii semnificative pentru agenda economica. Anul acesta, in contextul Summit-ului Initiativei Celor Trei Mari, adaugam nivelului de cooperare bilaterala si dimensiunea regionala, pentru care consideram inovatia ca un pilon central, indiferent de domeniu. Sectorul privat investeste constant in inovatie, a demonstrat valoarea pe care aceasta o aduce economiilor, iar apelul nostru comun catre decidenti este ca stimularea si adoptarea inovatiei, prin reglementare si finantare corespunzatoare, reprezinta calea de urmat spre prosperitatea pe care o dorim pentru economiile si societatile noastre", a afirmat Cristian Sporis.
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a organizat miercuri editia a doua a Forumului Economic SUA - Romania, dedicat promovarii cooperarii economice bilaterale. In continuarea editiei din 2022 care a marcat aniversarea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatul Strategic din SUA si Romania, agenda Forumului de anul acesta aduce in prim plan inovatia ca pilon pentru prosperitate, si pentru cooperare la nivel regional.
Forumul Economic SUA-Romania: Inovatie pentru Prosperitate este organizat in marja Forumului de Afaceri al Initiativei Celor Trei Mari (3SI) care are loc la Bucuresti, intre 6 -7 septembrie, si este sustinut de Ambasada SUA la Bucuresti, in calitate de partener strategic si de Institutul Aspen Romania.
Reprezentanti ai administratiei centrale din SUA si Romania, membri ai comunitatii AmCham Romania si lideri de afaceri cu prezenta importanta in regiunea Celor Trei Mari au participat la dialogul despre consolidarea relatiilor economice transatlantice prin intensificarea cooperarii intre statele din regiune, in special prin adoptarea inovatiei la scara larga.
Conform unui comunicat al organizatiei, ariile prioritare pentru cooperare regionala ale platformei 3SI - energie, digitalizare, infrastructura, au fost reflectate in agenda Forumului organizat de AmCham Romania prin participarea din partea americana a Presedintei EXIM Bank a SUA, Reta Jo Lewis, invitatul special el editiei. Departamentul de Stat al SUA a fost reprezentat de Geoffrey Pyatt, adjunctul secretarului de stat pentru Resurse in Energie, iar Departamentul de Comert al SUA, de catre John Simmons, ofiterul regional pentru Europa si Ministru Consilier pentru Relatii Comerciale din cadru Misiunii SUA la Uniunea Europeana.
Din partea Guvernului Romaniei au sustinut alocutiuni despre stadiul relatiilor economice Romania - SUA, sectoare strategice si planuri de viitor, doi dintre ministrii implicati direct in dezvoltarea relatiilor comerciale si investitionale bilaterale, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu Stefan Oprea, si ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Panelul de business a adus in prim plan proiecte inovative implementate in Romania si in tari din regiune, exemple de bune practici si parteneriate in regim public-privat de succes, cu precadere din domeniul energiei si tehnologiei, care nu doar ca ofera oportunitati de cooperare intre statele afiliate Initiativei Celor Trei Mari, ci contribuie in mod concret la eforturile de a sprijini conectivitatea, prosperitatea si cresterea economica, precum si profilul investitional al Europei Centrale si de Est. Companiile reprezentate in panel s-au numarat NuScale Power, Microsoft, Enery Power Holding, IBM si Amazon.
Perspectiva asupra contextului geostrategic si a provocarilor deloc simple de care mediul economic trebuie sa tina cont, a fost transmisa din partea organizatiei Atlantic Council de generalul James L. Jones, fost consilier prezidential pentru Securitate Nationala al Presedintelui Statelor Unite.
"Initiativa Celor Trei Mari (3SI) este un motor de crestere pentru tarile din regiune, si este cu atat mai relevanta pentru Romania cu cat vizeaza infrastructura digitala si energia, sectoare cu un potential masiv de a intari profilul tarii noastre la nivel regional, dar si infrastructura de transport, unde avem inca decalaje semnificative de recuperat. AmCham Romania, alaturi de organizatiile AmCham din tarile 3SI, sustine fara echivoc Initiativa celor Trei Mari, iar apelul nostru este ca spiritul colaborativ care sta la baza acestei platforme sa inspire si un parteneriat onest si constructiv intre sectorul public si mediul privat. Alinierea decidentilor, a administratiilor si a sectorului privat in jurul unor obiective comune este necesara pentru cresterea vitezei de adoptare a inovatiei ca vector de prosperitate si dezvoltare economica sustenabila, iar de aceea AmCham va continua sa faciliteze acest dialog si transfer de bune practici", a concluzionat vice-presedintele AmCham Romania, Elisabeta Moraru.
Cu ocazia Forumului Economic SUA - Romania, AmCham si-a reiterat sustinerea pentru agenda de crestere a componentei economice a parteneriatul strategic, si a punctat nevoia de continuare a consolidare a profilului economic al Romaniei pentru a fi un partener de incredere pentru investitorii din SUA, din UE si din tarile 3SI.
 
Romania va avea un rol esential in consolidarea securitatii energetice din regiune
Romania va juca un rol vital in consolidarea securitatii energetice si diversificarea surselor de aprovizionare in regiune prin dezvoltarea resurselor de gaze offshore din Marea Neagra si participarea la initiative regionale in domeniu, a declarat, miercuri, ambasadorul SUA in Romania, Kathleen A. Kavalec.
"Romania va juca un rol vital in consolidarea securitatii energetice si diversificarea surselor de aprovizionare in regiune prin dezvoltarea resurselor de gaze offshore din Marea Neagra, extinderea interconectorilor cu tarile vecine si participarea la initiative regionale, precum cablul electric submarin din Marea Neagra", a spus Kathleen A. Kavalec la Forumul Economic SUA - Romania: Inovatie pentru Prosperitate, eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Initiativei Celor Trei Mari (3SI), gazduit de tara noastra in acest an.
De asemenea, aceasta a salutat "recentele eforturi" ale Romaniei de a imbunatati legaturile de transport si mobilitatea din regiune prin modernizarea retelelor rutiere si feroviare, precum si prin modernizarea porturilor sale.
Diplomatul american a subliniat ca, in mod similar, Romania poate promova transformarea digitala si inovatia in regiune prin extinderea conectivitatii broadband, dezvoltarea serviciilor de tip e-government si sprijinirea unor initiative regionale precum "Three Seas Digital Highway".
"SUA este pregatita sa sprijine Romania si partenerii sai in urmarirea acestora si a altor proiecte care promoveaza interesele si valorile comune. De aceea am promis pana la 300 de milioane de dolari in finantarea unor proiecte din cadrul Initiativei celor 3 Mari prin intermediul U.S. International Development Finance Corporation", a precizat Kathleen A. Kavalec.
Referindu-se la parteneriatul economic dintre SUA si Romania, Ambasadorul Kavalec a semnalat ca un pas important este includerea Romaniei in programul Visa Waiver, care va permite cetatenilor romani sa calatoreasca in SUA fara viza.
"Apreciem eforturile Romaniei de a indeplini criteriile tehnice pentru admiterea in programul Visa Waiver, precum si continuarea cooperarii in chestiunile ce tin de securitate si aplicarea legii", a afirmat ambasadorul SUA.
"Unul dintre criteriile pentru programul Visa Waiver este o rata scazuta de refuzare a acordarii vizei, de acea vrem cat mai multi solicitanti calificati posibili, si incurajez toti romanii sa isi revizuiasca viza americana oricand dupa 1 octombrie", a adaugat Kathleen A. Kavalec.
Forumul Economic SUA - Romania: Inovatie pentru Prosperitate urmareste explorarea impactului transformator al inovatiei asupra economiilor si societatilor si evidentierea beneficiilor accelerarii si adoptarii inovatiei ca vector pentru prosperitate si dezvoltare durabila. Evenimentul reuneste oficiali guvernamentali de rang inalt din Romania si SUA, precum si lideri ai marilor companii din regiunea celor Trei Mari si a fost deschis de catre Cristian Sporis, presedinte AmCham Romania, si Kathleen A. Kavalec, ambasadorul SUA in Romania, presedinte onorific al AmCham Romania. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter