RO EN
Coșul este gol

UNSAR: 70% din populatia Romaniei locuieste in zone cu risc seismic

Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977, in urma caruia si-au pierdut viata aproximativ 1.500 de oameni si alti 11.000 au fost raniti. Romania este, in continuare, una dintre tarile cele mai expuse la seisme, acestea aflandu-se in topul riscurilor de care se tem romanii.
Astfel, potrivit unei cercetari realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumatate dintre romani sunt ingrijorati ca un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinta. Din pacate insa, la nivel national, doar una din cinci locuinte este asigurata: practic, doar 20% dintre romani ar beneficia de protectia oferita de o polita de asigurare pentru locuinta, comparativ cu o medie europeana de circa 65%.
In primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurari au achitat despagubiri de peste 119,2 milioane lei in baza asigurarilor pentru locuinte, in crestere cu 61% fata de valoarea achitata in aceeasi perioada a anului 2022 (74,1 milioane lei).
“Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinte neprotejate in fata neprevazutului, asigurarea locuintelor in caz de dezastru trebuie sa devina, fara indoiala, o prioritate nationala, dar si o responsabilitate individuala a fiecarui roman”, a declarat Alexandru Ciucan, Presedinte & Director General al UNSAR.
14 milioane de romani locuiesc in zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce inseamna aproape 70% din populatie, arata datele Institutului National de Statistica. Iar daca s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depasi 25 miliarde euro[ Banca Mondiala si Comisia Europeana. 2021. Economics of Prevention and Preparedness – Financial Risk and Opportunities to Build Resilience in Europe (Risc financiar si oportunitati de consolidare a rezistentei in Europa).  ].
“In conditiile in care doar 1 din 10 romani ar fi pregatit financiar in cazul unui dezastru care i-ar afecta locuinta, este esential sa ne informam si sa apelam la solutii complete de asigurare prin care sa ne protejam locuintele”, a declarat Alina Barbulescu, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter