RO EN
Coșul este gol

STORIA: Multi romani cred ca o cladire construita in comunism este mai rezistenta

1 din 3 romani considera ca o cladire construita pentru categoriile favorizate in comunism este mai sigura decat altele in cazul unui cutremur. In topul celor mai crezute mituri se afla si cel ca ar exista cladiri care nu au risc seismic. Acestea sunt doar cateva dintre rezultatele unei analize Storia.ro si Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise), care si-a propus sa dezvaluie in ce masura si in randul caror categorii sunt mai raspandite anumite mituri referitoare la cladirile din Romania si efectele unui cutremur, la 81 de ani de la cel mai mare seism prin care a trecut tara noastra in istoria recenta, cel din 10 noiembrie 1940.
Storia.ro impreuna cu Re:Rise au alcatuit o lista cu cele mai raspandite noua mituri legate de riscul seismic si au invitat romanii sa isi spuna parerea cu privire la ele, avand posibilitatea sa precizeze daca le considera adevarate, false sau sa anunte ca nu stiu care este raspunsul corect.
 
Care sunt cele mai raspandite mituri?
Unul dintre cele mai crezute mituri de romani (majoritatea cu studii superioare) este ca o cladire construita pentru categoriile favorizate in timpul comunismului (armata, militie, Securitate, diplomatie) ar fi mai sigura decat altele, o afirmatie falsa, dupa cum explica specialistii de la Re:Rise. Normele de proiectare, cele care asigura rezistenta unei cladiri, au fost aceleasi, indiferent de cine urma sa locuiasca in acele imobile si nu trebuie facute confuzii intre nivelul de confort al unor apartamente si structura de rezistenta.
35% dintre respondenti, in special cei cu studii medii si superioare, cred ca exista cladiri fara risc seismic, iar majoritatea lor au varste cuprinse intre 18 si 34 ani. Aceasta este o afirmatie falsa, conform Re:Rise - confuzia legata de cladirile „fara risc seismic” a pornit din lipsa acestora de pe lista oficiala a imobilelor expertizate tehnic (lista cu impartirea imobilelor pe categorii de risc). Absenta unui bloc de pe aceasta lista inseamna ca imobilul respectiv nu a fost expertizat in mod oficial, nu ca nu ar prezenta risc seismic. O cladire expertizata si gasita sa corespunda normativelor de proiectare in vigoare va fi incadrata in categoria Risc Seismic IV (cel mai scazut risc). In acelasi timp, 65% dintre romani au stiut sa identifice ca fiind gresita afirmatia „Daca o cladire nu se afla pe listele oficiale ale primariei, atunci ea nu are risc seismic”, chiar daca 1 din 3 romani nu stie raspunsul corect.
28% dintre respondentii studiului cred ca exista blocuri construite pe role in orasul lor, o afirmatie care, in ciuda popularitatii, este partial falsa. In urma eforturilor de verificare sustinute din partea Re:Rise, exista certitudinea unui singur bloc socialist construit „pe role” in mod oficial in Romania (elipsoizi de izolare seismica), construit in Iasi, in anul 1986. Cei care realizeaza ca este un mit au mai degraba peste 55 de ani si studii primare, gimnaziale sau nu au studii.
Intrebati daca sunt de acord cu afirmatia ca putem anticipa cand va avea loc urmatorul mare cutremur, doar 9% dintre respondenti au crezut ca este posibil, un mit crezut in masura mai mare de catre cei de peste 55 de ani, cu studii primare, gimnaziale sau fara studii. Afirmatia este falsa pentru ca tehnologia din prezent nu poate prezice cand se va intampla un cutremur. Stim doar ca va fi un mare cutremur, dar nu putem sti cu exactitate cand. Calculele probabilistice bazate pe recurenta seismelor majore din zona Vrancea pot face uneori mai mult rau decat bine (pot induce un fals sentiment de siguranta si pot induce in eroare persoane vulnerabile, aflate in zone cu risc seismic ridicat).
Un alt mit legat de cutremur, considerat adevarat de 14% dintre respondenti, este ca o cladire trecuta deja prin cutremurul din ‘77 ar fi mai de incredere decat cele noi. Afirmatia este falsa, deoarece normele de proiectare s-au schimbat dupa 1978, tocmai pentru a reflecta realitatile seismice din zona Vrancea, inregistrate pentru prima data pe 4 martie 1977. Pana in 1977, blocurile au fost construite dupa o serie de norme neconforme pentru Romania, preluate din alte tari cu activitati seismice diferite. In plus, cladirile nu sunt organisme vii, ele nu se „antreneaza” la cutremure, ci se vulnerabilizeaza.
In acelasi timp, 1 din 5 respondenti crede ca imediat dupa cutremurul din ‘77, o buna parte a cladirilor afectate au fost consolidate. Cu cat creste varsta, cu atat e identificat mai corect ca fiind un mit. Conform specialistilor de la Re:Rise, afirmatia este partial falsa pentru ca cea mai mare parte a interventiilor de dupa cutremur au fost lucrari de reparatii, si nu de consolidari. Consolidarea vizeaza structura in ansamblu si presupune cresterea nivelului de rezistenta a cladirii, in timp ce, la momentul respectiv, autoritatile s-au rezumat in majoritatea cazurilor la a camasui stalpii de rezistenta in locul unde erau fisurati in mod vizibil si la a tencui fisurile seismice aparute. Acest lucru nu inseamna ca rezistenta seismica a cladirii a fost crescuta.
O afirmatie care a fost identificata corect de catre 77% dintre respondenti ca fiind neadevarata este ca un bloc reabilitat termic este mai sigur la cutremur. Cei care tind sa creada acest mit in proportie mult mai mare sunt cei cu studii primare, gimnaziale sau fara studii (27% au spus ca e adevarat vs 4% dintre cei cu studii superioare). Totusi, afirmatia ca un bloc reabilitat termic e mai sigur la cutremur este falsa. Eficientizarea energetica nu influenteaza in niciun fel riscul seismic al cladirii. Cladirile incadrate in cea mai periculoasa clasa de risc seismic (RS I) nici nu se califica pentru programele de eficientizare energetica ale administratiilor locale. Cu toate acestea, s-au constatat multe exceptii de la aceasta regula - exista blocuri RSI cu eficientizare energetica, dar realizata din banii locatarilor, nu ai statului. Aceste cladiri au insa nevoie de interventii structurale, nu de „imbracare” - asta nu doar ca nu le rezolva vulnerabilitatea, dar o si mascheaza. Mai mult, nici imobilele incadrate in categoriile vechi de urgenta (U1, U2, U3, care ar corespunde astazi RS I) nu au fost exceptate de la programul de eficientizare energetica.
 
„Cladirile construite dupa 2008 au fost proiectate sa reziste la cutremure de peste 8.0” este mitul la care cei mai multi dintre romanii respondenti la studiu au spus ca nu stiu cum sa raspunda. Specialistii de la Re:Rise explica de ce acesta este o afirmatie falsa - cladirile se proiecteaza sa reziste la acceleratii seismice, si nu la magnitudini (magnitudinea se refera la energia eliberata). Pentru zonarea care cuprinde si Bucurestiul se proiecteaza pentru acceleratii de 0,3g. Informatii referitoare la proiectarea anumitor blocuri pentru magnitudini specifice ar trebui sa ridice semne de intrebare cu privire la seriozitatea sau intentiile celor care le afirma.
„O informare corecta este primul pas spre reducerea riscului seismic. E foarte important sa reusim combaterea miturilor despre cutremure si despre blocurile in care locuim, pentru ca, de multe ori, aceste «povesti» sunt cele care ne tin in vulnerabilitate, intr-un fals sentiment de siguranta.
Reducerea riscului seismic nu se rezuma doar la consolidari, ci se face si prin informare: de la promovarea masurilor de protectie individuala, pana la combaterea acestor mituri care s-au raspandit in marile orase odata cu seismele din perioada socialista”, sustin reprezentantii Re:Rise - Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic.
„Faptul ca exista o proportie foarte mare a celor care nu stiu daca anumite afirmatii sunt adevarate sau false ne arata cat de necesar este un demers de informare corecta si completa. Noi, la Storia.ro, sustinem oamenii atunci cand vine vorba de alegerile importante pentru viitorul lor si credem ca cele mai bune decizii legate de locuire si nu numai pot fi luate atunci cand ai toate datele. Ne bucuram ca am reusit sa clarificam si sa demontam anumite mituri legate de cladirile si efectele unui cutremur, impreuna cu partenerii nostri de la Re:Rise, aceasta fiind doar o prima parte dintr-o serie de initiative la care vom lucra impreuna ”, a declarat Sonia Ardelean, Marketing Specialist Storia.ro & OLX Imobiliare.
Chestionarul a fost publicat pe Storia.ro si OLX Imobiliare in perioada 20 octombrie - 4 noiembrie 2021, unde au raspuns 1440 de respondenti la nivel national.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter