RO EN
Coșul este gol

Sesiunea de depunere proiecte Program Construct Plus, intre 15 februarie si 15 martie

Guvernul a aprobat Ghidul solicitantului pentru Programul national Construct Plus iar intre 15 februarie si 15 martie va fi deschisa sesiunea de depunere de proiecte, a anuntat joi ministrul Economiei, Radu Oprea, citat de Agerpres.
"Este vorba despre aprobarea Hotararii de Guvern privind Ghidul solicitantului unde avem criteriile de departajare pentru schema de ajutor de stat Construct Plus. Bugetul este de 150 de milioane de euro anul acesta. Este o schema multianuala pe urmatorii 4 ani. Acest program are ca tinte reducerea deficitului comercial. Explicam la inceput, atunci cand am aprobat ordonanta de urgenta, ca aveam in zona materialelor de constructii un deficit comercial de aproximativ 8 miliarde de euro si ca trebuie sa producem in Romania mai multe materiale de constructii. (...) Cred ca ar mai trebui sa spun un lucru care este important pentru cei care vor sa aplice in aceasta schema de ajutor de stat, in acest program Construct Plus, faptul ca intre 15 februarie si 15 martie va fi deschisa sesiunea de depunere de proiecte. Avem un ritm accelerat, astfel incat pana la sfarsitul lunii mai sa putem sa fim in situatia de a semna acordurile de finantare, astfel incat aceste investitii sa demareze in cursul acestui an", a precizat Radu Oprea, la finalul sedintei de Guvern.
Totodata, el a mentionat ca se doreste dezvoltarea judetelor mai putin dezvoltate, iar industria agroalimentara si constructiile sunt "printre putinele industrii care pot ajunge foarte usor in aceste judete".
"Avem un punctaj care sa stimuleze investitiile in aceste zone si, sigur, ne intereseaza cresterea productiei de materiale de constructii. Punctajul are sase criterii. Punctam zonele mai putin dezvoltate, punctam localitatile mai putin numeroase pentru ca ele sunt de obicei si mai putin dezvoltate. Punctam tipul de investitie, punctam dezechilibrul in balanta comerciala - un punctaj suplimentar daca balanta comerciala este negativa, punctam valoarea capitalului social, astfel incat sa avem investitii care pot genera locuri de munca atat directe, cat si indirecte, pe orizontala, si o valoare a exporturilor foarte mare, in acelasi timp, o reducere substantiala a importurilor pe care le facem astazi. Vrem sa profitam de toate fondurile europene, de toti banii din bugetul de stat, care astazi merg in proiectele de investitii, daca vorbim de cele strategice, despre autostrazi, dar si daca vorbim despre tot ceea ce inseamna constructie, de la scoli, dotari ale UAT-urilor pana la spitale si, de ce nu, constructiile din zona privata, constructiile de locuinte. Toate acestea trebuie sa fie sustinute de materiale de constructie produse in Romania, pentru ca trebuie sa invatam sa cumparam romaneste", a precizat Radu Oprea.
Totodata, el a subliniat ca unul dintre obiectivele acestui program este ca preturile locuintelor sa scada.
"Atunci cand avem mai multa oferta pe o piata, piata fiind competitiva, preturile trebuie sa scada si acesta este unul dintre obiectivele pe care le urmarim", a spus ministrul, intrebat fiind daca aceasta schema ar putea sa se transforme si in preturi mai mici pentru romanii care vor sa-si cumpere o locuinta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter