RO EN
Coșul este gol

OTP Bank: Incetinirea cresterii PIB-ului va dura mai mult decat se anticipa

Incetinirea cresterii economice in Romania va dura mai mult decat se anticipa, inflatia este inca in scadere, insa luna ianuarie 2024 va aduce o inversare temporara a tendintei dezinflatiei, din cauza masurilor fiscale implementate pentru consolidarea fiscala, sustin analistii OTP Bank, intr-o analiza data luni publicitatii.
Potrivit analistilor OTP Bank, la inceputul anului 2024 tendinta de crestere a PIB-ului se va imbunatati spre o valoare anuala estimata de +2,7%, determinata de cheltuielile gospodariilor (sustinute de cresterea salariilor reale), de cresterea consumului public si de o revenire a dinamicii exporturilor, citat de Agerpres.
"Economia locala inregistreaza o crestere mai slaba decat se anticipase anterior, aceasta incetinire fiind atribuita provocarilor din sectorul serviciilor si din industrie, consolidarii fiscale si slabirii activitatii in zona euro. Prognoza pentru a doua jumatate a anului este astfel influentata de recentele evolutii economice internationale, de tendintele din zona euro, noile majorari de taxe locale si evolutia indicatorilor macroeconomici locali. Chiar daca in prima parte a anului se estima ca PIB-ul anual va ajunge la o crestere de aproape 3% in 2023, cresterea a fost mai lenta, ingreunata de un consum si de exporturi mai slabe, pe fondul unor venituri reale erodate de inflatie si de deteriorarea situatiei internationale in zona de productie, si a ajuns la doar 1,7% la jumatatea anului. Prin urmare, perspectiva de crestere economica pentru intregul an este de 1,9%", se arata in analiza OTP Bank.
In acelasi timp, inflatia continua sa scada si este pe cale sa ajunga la aproximativ 7,5% la finalul lunii decembrie, in timp ce in privinta ratei dobanzii de referinta nu vor exista evolutii noi, BNR urmand sa mentina rata actuala, sustin analistii.
Performanta PIB-ului din primul semestru a fost alimentata de sectoarele IT, constructii si servicii, in timp ce industria, care contribuie cu peste 20% la formarea PIB-ului, a avut o contributie negativa. Sectorul HORECA a avut un start bun in primul trimestru, dar a cunoscut o incetinire severa in al doilea trimestru.
La inceputul anului 2024, tendinta de crestere a PIB-ului se va imbunatati spre o valoare anuala estimata de +2,7%, determinata de cheltuielile gospodariilor (sustinute de cresterea salariilor reale), de cresterea consumului public si de o revenire a dinamicii exporturilor, releva analiza.
"Avand in vedere evolutiile din ultima luna, indicatorii din trimestrul al treilea sugereaza ca acum incetinirea cresterii va dura mai mult decat se anticipa. Cresterea redusa pe care am vazut-o pana acum este determinata de cererea gospodariilor, de o revenire buna a sectorului constructiilor si de o crestere uriasa a cheltuielilor de investitii, din care o mare parte este finantata din fonduri externe nerambursabile. Asteptarile ar trebui sa fie rezervate pentru finalul acestui an deoarece cheltuielile vor fi limitate de faptul ca si cresterea creditelor a continuat sa slabeasca, chiar daca generarea de credite a revenit la tendintele anterioare pentru segmentul corporate si creditele de consum", au mentionat analistii OTP Bank.
Inflatia a fost in scadere constanta incepand cu februarie 2023 si a ajuns la 8,8% in luna septembrie. Asteptarile sunt ca aceasta scadere sa continue pana la finalul anului, in principal sub influenta efectelor de baza si, in special, a corectiei preturilor la alimente, luand in calcul inputul recoltei agricole din 2023 si plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de baza.
"In acest moment, inflatia este inca in scadere, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca luna ianuarie va aduce o inversare temporara a tendintei dezinflatiei, din cauza masurilor fiscale implementate pentru consolidarea fiscala. Efectul preturilor mai mari ale petrolului va contribui, de asemenea, la oprirea dezinflatiei in primul trimestru al anului viitor. Prognoza noastra arata ca inflatia preturilor serviciilor si a bunurilor va ramane relativ inflexibila, in timp ce inflatia preturilor alimentelor va continua sa scada", spune analiza.
In context european, BCE a avertizat ca pietele trebuie sa se astepte la dobanzi mai mari pentru o perioada mai lunga de timp, lasand deschisa posibilitatea unor noi majorari daca inflatia creste din nou puternic.
Avand in vedere asteptarile de dezinflatie pe plan local pentru inceputul anului 2024, este putin probabil ca Banca Nationala sa inceapa reducerea ratei de referinta, considera OTP Bank.
"BNR a urmarit cu atentie echilibrul dintre inflatie si rata de referinta pe tot parcursul anului, incercand sa nu ingreuneze eforturile mediului de afaceri local si, in acelasi timp, sa forteze inflatia la un nivel cat mai scazut posibil. Evolutiile viitoare ar impune continuarea acestui control strict, iar in conditiile unei opriri temporare a dezinflatiei, banca centrala ar putea mentine rata la nivelul actual pana in a doua jumatate a anului viitor", sustin specialistii.
Desi cresterea economica a incetinit, piata fortei de munca a ramas robusta pana in prezent, cu o crestere lenta, dar constanta, a ocuparii fortei de munca. Indicatorii de inasprire a pietei muncii nu dau semne de relaxare. In acest timp, salariile reale au reusit sa creasca puternic, pe masura ce inflatia a scazut, urmand sa fie impulsionate si mai mult de majorarea salariului minim in 2024.
OTP Bank Romania este subsidiara OTP Group, o banca universala cu o prezenta foarte buna in Europa Centrala si de Est, care ofera solutii financiare complete, fiind activa atat in segmentul retail, cat si corporate. Banca ocupa locul 9, dupa active, in clasamentul jucatorilor bancari din Romania, potrivit ultimelor date BNR. In Romania, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank Romania, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors si Fundatia OTP Bank Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter