RO EN
Coșul este gol

Noua Casa 2024: Plafon de 10 miliarde lei, noi finantatori si reduceri la comisioane

Plafonul de garantare destinat Programului Noua Casa, editia 2024, in valoare de 1 miliard lei, a fost aprobat in sedinta de guvern din 31.01.2024. Pentru a facilita accesarea programului, costurile cu garantarea creditului si a onorariilor notariale au fost diminuate. Noua Casa ramine in continuare cel mai avantajos credit ipotecar, distingandu-se intre celelalte oferte de creditare de pe piata, prin  avansul minim de 5%  si garantia de stat.
Prin Ordinul nr.141/2024, Ministerul Finantelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,30% pe an la un nivel de 0,15% pe an calculat la soldul garantiei iar prin Ordinul 177C/2024 al Ministerului Justitiei, beneficiarii Programului vor beneficia si de reducerea cu 30% a onorariilor pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a oricaror alte acte care se incheie in cadrul programului "Noua casa”, cu anumite exceptii prevazute in mod expres.
Pe langa reducerile de costuri mentionate, Programul Noua Casa 2024 permite inscrierea in Program a noi finantatori, care pot transmite in termen de maxim 7 zile lucratoare, de la intrarea in vigoare a prevederilor Hotararii de Guvern, solicitarea de inscriere in program. 
Programul s-a desfasurat pana in prezent prin intermediul a 14 banci partenere: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. 
Plafonul alocat anului 2024, in valoare de 1 miliard lei, va fi distribuit cu acordul Ministerului Finantelor bancilor participante, conform solicitarilor de plafon inaintate de finantatori, corelat cu ponderea garantiilor acordate de catre fiecare participant in anul precedent.
Programul Noua Casa 2024 continua sa aiba un impact semnificativ asupra societatii si economiei nationale, atat prin volumul finantarilor sustinute cu garantii de stat cat si prin performanta remarcabila inregistrata in domeniul creditarii.
Astfel, de la lansarea Programului Prima Casa, in anul 2009, pana la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31,57 miliarde lei, ce au sustinut credite in valoare de 63,8 miliarde lei. Rata de default efectiva a garantiilor este de 0,316%, iar sub aspect valoric aprox. 0,26% raportat la totalul portofoliului de garantii acordate, acesta situandu-se cu mult sub rata de neperformanta a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe intregul sistem bancar.
Informatii complete privind conditiile de eligibilitate, documentele solicitate si modul de accesare a programului Noua Casa, editia 2024, sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro. Pentru accesarea facila a programului, FNGCIMM pune la dipozitia beneficiarilor Ghidul Noua Casa 2024, care poate fi accesat aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter