RO EN
Coșul este gol

Guvernul a aprobat memorandumul pentru fuziunea dintre ELCEN si Termoenergetica

Guvernul Romaniei a aprobat miercuri, 31 ianuarie a.c. Memorandumul cu tema Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice) in Municipiul Bucuresti, in vederea utilizarii optime a resurselor de energie si cu respectarea normelor de protectie a mediului, sanatatii populatiei si dezvoltarii durabile.
Odata cu adoptarea memorandumului, MDLPA va analiza si promova eventuale modificari necesare ale cadrului legal, in termen de 90 de zile. Ministerul Energiei are 15 zile sa se adreseze Primariei Generale, pentru a obtine punctul de vedere al administratiei locale privitor la fuziunea ELCEN-TERMOENERGETICA. Ulterior, cele doua companii vor putea initia demersurile legale necesare, urmand ca fuziunea sa se poata finaliza pana anul viitor.
Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Astazi am facut un pas important pentru modernizarea sistemului de incalzire centralizata din Bucuresti. Prin solutia prevazuta de Memorandumul aprobat de Guvernul Romaniei, Ministerul Energiei isi mentine angajamentul de a asigura conditii de locuit decente in casele oamenilor, prin rezolvarea problemelor legate de lipsa apei calde si caldurii, si de a realiza investitiile intr-un sistem integrat de termoficare pentru bucuresteni, cu scopul cresterii calitatii serviciului public, la un tarif corect pentru populatie si companii. Astazi daca cineva reclama ca nu are caldura si apa calda este trimis de la Termoenergetica la ELCEN si de la Primaria Generala la Ministerul Energiei.
Avem in Romania modelul de succes Oradea unde sistemul este integrat, modernizat si functioneaza fara probleme. Pretul Gcal in Oradea este in jur de 400 de lei, cu o subventie de doar 15%, la Bucuresti pretul total este in jur de 1000 de lei, cu o subventie de peste 65%. Va dati seama ce ar putea face Primaria Generala cu banii care se duc pe subventie la o Gcal scumpa?
Sistemul integrat este singura solutie pentru a asigura bucurestenilor caldura si apa calda in casele lor, dar este si o solutie pentru a permite Primariei Generale sa isi creasca bugetul de investitii pe termen mediu si lung, sa nu mai carpeasca, sa gandeasca si sa actioneze strategic. Multumesc pentru efort, perseverenta si profesionalism directorului general ELCEN, Claudiu Cretu, care va continua acest demers vital pentru Bucuresti.”
Claudiu Cretu, director general ELCEN: “Am condus ambele companii si va pot spune foarte limpede ca singura solutie este fuziunea intre producatorul de energie electrica si termica si operatorul retelei de termoficare din Bucuresti, care va permite crearea unei companii noi, eficiente, moderne ce va putea atrage fonduri pentru realizarea sincronizata a investitiilor atat la nivelul surselor de producere, cat si la nivelul retelelor de transport si distributie a energiei termice.
Relatia indisolubila dintre ELCEN in calitate de producator majoritar si CMTEB in calitate de operator de transport este afectata de faptul ca cele doua entitati au  subordonare diferita dar si strategii diferite de dezvoltare, fara a exista o coerenta in modernizarea si retehnologizarea intr-o abordare unitara a celor doua.”
"La Bucuresti, Termoenergetica are datorii fata de ELCEN de peste 800 de milioane de lei, cauzate in mare masura de pierderile din sistem, determinate de factori diversi: vechime, incoerenta legislativa,  neaprobare tarife, dinamica ridicata a elementelor de cost din cadrul pretului energiei termice etc. Aceasta situatie nu ar fi fost posibila in cadrul unui sistem unic coordonat productie-transport.
Asigurarea unei stabilitati la nivelul sistemului de incalzire centralizata este esentiala. E nevoie de sincronizarea investitiilor, reparatiilor si reviziilor. Responsabilitatea unica asupra operarii si gestionarii intregului sistem va avea consecinte pozitive in ceea ce priveste masurile de eficientizare energetica incepand de la sursa de caldura spre consumator, imbunatatirea activitatii, reducerea costurilor operationale si in facturi.
Vom prezenta in scurt timp un plan integrat de modernizare a sistemului de incalzire, inclusiv integrarea tehnologiilor regenerabile, geotermal, stocare de energie, astfel incat pretul la populatie sa fie cat mai mic, dar si subventia municipalitatii sa scada semnificativ,” a concluzionat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter