RO EN
Coșul este gol

MFP: Recuperarea economica sustinuta de investitii publice va fi completa in 2021

Guvernul a adoptat Memorandumul privind Programul de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2021 - 2024, care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene pentru coordonarea politicilor economice si bugetare in cadrul Uniunii, ca parte a Semestrului European. Totodata, masurile cuprinse in cadrul acestuia raspund recomandarilor specifice de tara pentru Romania.
Programul adoptat prezinta traiectoria si masurile necesare pentru consolidarea finantelor publice intr-o maniera sustenabila si echilibrata, care sa nu afecteze capacitatea Romaniei de a sprijini economia si de a promova investitiile, ca modalitate de sustinere a unei cresteri economice durabile. Programul de Convergenta are la baza prevederile Strategiei fiscal-bugetare si prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2021-2024. Potrivit estimarilor, recuperarea economica va fi completa in acest an, iar ritmul anual de crestere pe termen mediu se va apropia de 5%, sustinuta de bugetele in crestere pentru investitii publice. Nivelul datoriei publice este estimat sa ramana la un nivel sustenabil, sub valoarea de referinta de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht, in conditiile reducerii graduale a deficitului bugetar catre un nivel inferior plafonului de 3% din PIB in 2024.
De asemenea, Programul reflecta investitiile planificate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, care se asteapta sa genereze o contributie anuala pozitiva la cresterea economica pe termen mediu de aproape 1 punct procentual.
Incepand cu anul 2020, Romania face obiectul Procedurii de deficit excesiv - din cadrul Pactului de Stabilitate si Crestere, ca urmare a depasirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB in anul 2019. Comisia Europeana urmeaza sa reevalueze in aceasta luna situatia bugetara a Romaniei pe baza informatiilor transmise prin Programul de Convergenta si ne asteptam la o analiza pozitiva din partea acesteia, iar recomandarile specifice de tara din acest an sa reflecte obiectivele noastre de politici economice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter