Guvernul a adoptat Memorandumul privind Programul de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2021 - 2024, care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene pentru coordonarea politicilor economice si bugetare in cadrul Uniunii, ca parte a Semestrului European. Totodata, masurile cuprinse in cadrul acestuia raspund recomandarilor specifice de tara pentru Romania.
Programul adoptat prezinta traiectoria si masurile necesare pentru consolidarea finantelor publice intr-o maniera sustenabila si echilibrata, care sa nu afecteze capacitatea Romaniei de a sprijini economia si de a promova investitiile, ca modalitate de sustinere a unei cresteri economice durabile. Programul de Convergenta are la baza prevederile Strategiei fiscal-bugetare si prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2021-2024. Potrivit estimarilor, recuperarea economica va fi completa in acest an, iar ritmul anual de crestere pe termen mediu se va apropia de 5%, sustinuta de bugetele in crestere pentru investitii publice. Nivelul datoriei publice este estimat sa ramana la un nivel sustenabil, sub valoarea de referinta de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht, in conditiile reducerii graduale a deficitului bugetar catre un nivel inferior plafonului de 3% din PIB in 2024.
De asemenea, Programul reflecta investitiile planificate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, care se asteapta sa genereze o contributie anuala pozitiva la cresterea economica pe termen mediu de aproape 1 punct procentual.
Incepand cu anul 2020, Romania face obiectul Procedurii de deficit excesiv - din cadrul Pactului de Stabilitate si Crestere, ca urmare a depasirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB in anul 2019. Comisia Europeana urmeaza sa reevalueze in aceasta luna situatia bugetara a Romaniei pe baza informatiilor transmise prin Programul de Convergenta si ne asteptam la o analiza pozitiva din partea acesteia, iar recomandarile specifice de tara din acest an sa reflecte obiectivele noastre de politici economice.