Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca plafonul total de garantare, in valoare de 1.69 miliarde lei, aferent programului Prima casa pentru anul 2016, a fost alocat in intregime, bancile comerciale avand pusa la dispozitie intreaga suma. "Finantatorii participanti la program acorda credite prin Prima casa in baza alocarii sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la 31 decembrie 2015, din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172,58 milioane de lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la sfarsitul acestui an (in valoare de 17,75 milioane de lei), precum si din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde lei acordat prin HG nr. 1016/30.12.2015", se arata intr-un comunicat oficial al MFP.
Odata cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispozitia bancilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale in vigoare. Pentru finantatorii care au transmis solicitari de alocare a plafonului de 1,3 miliarde lei pentru anul 2016, respectiv Alpha Bank, Creditcoop, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, suma a fost repartizata prin efectuarea de alocari pro rata in cadrul acestuia, in functie de solicitarile transmise de banci.
In cursul anului, conform prevederilor art. 3 alin. (29) din Anexa nr. 1 la HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa", cu modificarile si completarile ulterioare, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a plafoanelor alocate si sa efectueze realocari intre finantatori in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finantelor Publice.
***
De la lansarea programului, in anul 2009, au fost acordate peste 166.026 de garantii, pentru finantari in valoare de peste 3,2 miliarde euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde lei, din care in anul 2015 au fost emise 30.070 de garantii, in valoare de 2,5 miliarde lei. In cadrul programului Prima casa, rata de default este de 0,2%, pana la finele anului trecut fiind executate 401 garantii.