Liderii din mediul de afaceri s-au confruntat cu un ritm al schimbarilor fara precedent in 2023, iar acum se asteapta ca acesta sa accelereze si mai mult in 2024, potrivit studiului Accenture (NYSE: ACN) Pulse of Change: 2024 Index, publicat cu ocazia reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Noul indice anual clasifica sase factori de schimbare care afecteaza afacerile - Tehnologie, Talente, Economie, Geopolitica, Clima si Consumatori si Social - folosind o serie de indicatori cheie, cum ar fi productivitatea muncii si cheltuielile IT. Apoi compara aceste date cu un sondaj efectuat in randul a 3.400 de directori executivi cu privire la modul in care acestia vad impactul fiecarui factor asupra organizatiilor lor, precum si la pregatirea acestora sa reactioneze.
Analiza indicatorilor Indexului releva faptul ca perturbarea tehnologica a crescut cel mai mult in 2023, urcand pe locul 1, de pe locul 6 in 2022, fiind stimulata de progresele in inteligenta artificiala generativa. In cadrul sondajului, directorii executivi au clasat tehnologia ca fiind principala cauza a schimbarii.
Potrivit analizei indicatorilor, Talentul - inclusiv probleme precum deficitul de competente si lipsa de implicare a angajatilor - a fost al doilea motiv care a dus la schimbarea in afaceri; insa, in cadrul sondajului, directorii executivi l-au clasat pe locul 4. Cu toate acestea, 42% dintre lideri au declarat ca lipsa competentelor relevante este una dintre cele mai importante trei provocari la adresa capacitatii organizatiilor de a se adapta la schimbari. Aceste concluzii subliniaza cat de importanta este prioritizarea strategiei privind talentele, in special in contextul nevoii de a valorifica potentialul noilor tehnologii.
Analiza indicatorului Index a constatat ca, in general, pentru toti cei sase factori, ritmul schimbarilor a crescut brusc din 2019 cu 183% in ultimii patru ani si cu 33% numai in ultimul an.
"Nivelul de schimbare a crescut in mod incontestabil in ultimii ani si face necesara si o schimbare structurala a modului in care functioneaza companiile pentru a face fata - nu mai poate fi vorba de a face pur si simplu acelasi lucru, mai repede", a declarat Jack Azagury, Group Chief Executive-Strategy & Consulting, Accenture. "Sursa schimbarii si a perturbarii - tehnologia – este cheia. Credem ca firmele care vor reusi in urmatorul deceniu sunt cele care adopta o strategie de reinventare continua a fiecarei parti a afacerii lor folosind tehnologia, datele si inteligenta artificiala, inclusiv puternica inteligenta artificiala generativa".
Sondajul efectuat in randul directorilor executivi arata ca ritmul rapid al schimbarii are un potential continuu de impact larg asupra liderilor in anul urmator:
- Un procent impresionant de 88% dintre liderii din mediul de afaceri anticipeaza un ritm si mai rapid al schimbarilor in 2024.
- 60% vad schimbarea ca pe o oportunitate, iar 68% se asteapta la o accelerare a cresterii veniturilor in 2024.
- In ciuda optimismului lor, mai mult de jumatate (52%) spun ca nu sunt pe deplin pregatiti sa faca fata schimbarilor cu care se vor confrunta in mediul de afaceri din 2024.
Perturbarea tehnologica privita ca o oportunitate, cu prudenta in utilizarea responsabila
61% dintre directorii executivi se asteapta ca ritmul de perturbare a tehnologiei sa se accelereze si mai mult in 2024, iar 76% considera ca inteligenta artificiala generativa este mai mult o oportunitate decat o amenintare si se va dovedi mai benefica pentru cresterea veniturilor decat pentru reducerea costurilor.
Cu toate acestea, aproape jumatate (47%) spun ca nu sunt pregatiti pentru ritmul accelerat al schimbarilor tehnologice, iar 72% abordeaza acum investitiile cu mai multa prudenta din cauza preocuparilor societatii cu privire la utilizarea responsabila a inteligentei artificiale.
Metodologia de cercetare
Indicele Accenture Pulse of Change compara rezultatele obtinute din doua surse majore.
1.O analiza a schimbarii care afecteaza afacerile la nivel global, cauzata de sase factori majori:
- Tehnologia, care se bazeaza pe indicatori precum cheltuielile IT si finantarea prin capital de risc pentru tehnologiile emergente, reflecta ritmul si amploarea cu care sunt adoptate si implementate tehnologii precum inteligenta artificiala generativa;
- Talentul, care include indicatori care masoara riscul de deficit de forta de munca, nivelul de implicare a angajatilor, costurile salariale si productivitatea muncii, reflecta mediul general al talentelor dintr-o perspectiva cantitativa si calitativa;
- Economic, care include indicatori macroeconomici, financiari si de afaceri, reflecta perturbarea economica generala, volatilitatea financiara si perspectivele de afaceri;
- Geopolitic, care include indicatori care masoara riscul geopolitic, numarul de sanctiuni economice si numarul de atacuri cibernetice, reflecta schimbarile in ceea ce priveste razboaiele si conflictele, tensiunile comerciale si securitatea cibernetica;
- Climat, care se bazeaza pe indicatori precum dezastrele legate de clima si pierderile economice directe atribuite dezastrelor naturale, analizeaza riscurile legate de problemele de mediu, precum si implicatiile financiare ale reglementarilor legate de clima asupra costurilor pentru intreprinderi;
- Consumer & Social, care include indicatori care evalueaza tulburarile sociale si economiile gospodariilor, reflecta climatul social general, precum si increderea consumatorilor in viitor.
Pentru a evalua atat ritmul, cat si natura schimbarilor, indicele calculeaza, prin modelarea de date bazata pe inteligenta artificiala, 40 de serii de date publice si brevetate care acopera perioada 2019 - noiembrie 2023, provenite de la institutii de top precum Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Fondul Monetar International (FMI) sau Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite (ODD). Acesta cuantifica schimbarile cu care se confrunta intreprinderile si determina clasamentul primelor sase cauze ale schimbarilor prin compararea cresterilor respective din 2022 pana in 2023. Aceasta abordare identifica factorii de schimbare specifici care au avut cel mai mare impact asupra ratei globale de schimbare in 2023.