RO EN
Coșul este gol

Investitiile din fonduri europene si buget vor insuma 700 miliarde lei pana in 2028

Romania poate deveni in urmatorii 4-5 ani una dintre marile forte economice ale continentului, daca isi pastreaza stabilitatea politica si economica, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Seful Executivului a participat marti la evenimentul AmCham CEO Business Forum, informeaza Agerpres.
"Am venit in fata dumneavoastra alaturi de cei mai importanti ministri ai Guvernului Romaniei, pentru ca avem un obiectiv comun: sa stabilim ce avem de facut impreuna pentru ca firmele dumneavoastra sa aiba un profit cat mai mare in acest an si in viitor! Daca dumneavoastra castigati mai bine in Romania, economia tarii va avansa, iar statul va avea resurse sa duca mai multe fonduri in infrastructura, sanatate si educatie. (...) Vreau sa va lansez astazi o propunere concreta, am sa definesc cateva garantii de stabilitate obligatorii si, la final, doresc sa fac si o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul Romaniei. Incep prin a va propune sa dezvoltam impreuna cinci obiective de investitii strategice si mecanismele de finantare cele mai adecvate", a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a subliniat ca Guvernul vine cu reglementari eficiente pentru facilitarea afacerilor, stimularea investitiilor si crearea de noi locuri de munca bine platite.
"Adaugam investitii publice record din fonduri europene, buget si surse atrase, scheme de ajutor de stat, garantii, granturi si alti stimuli economici. Dumneavoastra, investitorii americani, veniti si participati, pe langa know-how si tehnologie, cu specialisti si investitii private, cu inovare si potential de export. Am setat deja un etalon de investitii publice de minim 7% din PIB care trebuie sa reprezinte o medie si pentru urmatorii 4-5 ani. Asta inseamna ca in perioada 2024-2028 putem investi in economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene si de la bugetul de stat", a declarat Ciolacu.
El a punctat faptul ca Romania nu mai are timp de proiecte mici, iar pentru proiecte majore este nevoie de corporatii mari cu experienta solida in spate, avand in vedere dinamica economica si provocarile de securitate.
"Nu doar ca avem la indemana banii necesari, avem si un nou cadru al parteneriatului public-privat pe baza caruia putem lansa asemenea proiecte. Cloud-ul guvernamental, care este pilonul digitalizarii administratiei de stat, este unul dintre cele mai relevante exemple. Insa nu este singurul. Ridicam zeci de noi spitale, avem nevoie de aparatura medicala de ultima generatie si de training pentru personalul medical. Avem sansa de a deveni un hub energetic regional, cu cel mai bun mix de productie din zona. Gazul din Marea Neagra, energia nucleara si eoliana, hidrogenul verde pot face din Romania noul El Dorado energetic al continentului. Sunt realitati concrete pe care ma astept sa le transformam impreuna in proiecte de afaceri!", a declarat Ciolacu.
Premierul a definit pentru investitorii americani si o dubla garantie, atat fiscal-bugetara, cat si de ordin politic.
"Este nevoie de garantii ferme si de predictibilitate. (...) Vin astazi in fata dumneavoastra cu o dubla garantie, atat fiscal-bugetara, cat si de ordin politic. Nu marim taxele! Nu iesim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite impreuna cu Comisia Europeana in PNRR! Nu ne abatem vreo secunda de la traiectoria setata pentru aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica!", a declarat Ciolacu.
Seful Executivului a punctat ca, alaturi de parteneri de guvernare, social-democratii au luat o decizie politica majora, pentru a nu periclita atingerea unui dublu obiectiv national strategic - finalizarea PNRR si aderarea la OCDE.
"Simplificarea calendarului electoral prin comasarea alegerilor si devansarea scrutinului prezidential da Romaniei sansa de a-si proteja viitorul economic si a-si continua marile proiecte de investitii. Astfel, in loc de adversitatea electorala, am ales stabilitatea sociala! Iar garantia pe care v-o ofer ca premier si lider de partid este ca, la finalul acestui calendar electoral, Romania va respinge demagogia si populismul! Romania va avea si dincolo de 2024 o guvernare solida, pe aceleasi coordonate democratice!", a declarat Ciolacu.
Premierul s-a declarat increzator ca Romania poate deveni in urmatorii 4-5 ani una dintre marile forte economice ale continentului, daca isi pastreaza stabilitatea politica si economica.
"Nu este un vis, ci o proiectie bazata de traiectoria noastra economico-sociala de la aderarea europeana incoace! Concluzia este ca doar de noi depinde sa putem arata in acest fel: In 4 ani Romania sa aiba un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro in 2023. Romania poate avea un salariu mediu brut de 2.000 euro pe luna si un salariu minim brut de 1.200 euro pe luna. Acolo ne va duce, de altfel, in mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european. In al treilea rand, trebuie sa intoarcem in economie, in total, prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli si garantii, intre 8 si 10% din PIB. Cu adevarat, aici va trebui sa mai lucram cu domnul ministru al Finantelor si cu domnul ministru al Economiei. Patru, sa atragem investitii straine directe cumulate de 40 miliarde euro. Si nu in ultimul rand, sa devenim cea mai puternica economie din Europa Centrala si de Est, depasind Polonia la indicatorii privind convergenta economica", a afirmat Ciolacu.
Fata de cele mentionate, premierul a propus si un mecanism de urmarire a progresului pe baza unor indicatori de rezultat.
"Propun ca orice stabilim astazi sa aiba in spate si un mecanism de urmarire a progresului pe baza unor indicatori de rezultat, asa cum lucrati dumneavoastra in corporatii. Avem avantajul ca atat doamna ambasador Kavalec, cat si eu, suntem oameni aplicati. Si suntem hotarati sa ne tinem de obiectivul convenit cu administratia americana in cadrul vizitei mele de anul trecut, la Washington: sa acceleram dimensiunea economica a parteneriatului nostru strategic!", a declarat Ciolacu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter