Conform estimarilor din luna aprilie 2020, tendinta privind activitatea din sectorul constructiilor se va mentine negativa pâna in luna iunie, afectata de masurile luate in contextul pandemiei de coronavirus, conform estimarilor Institutului National de Statistica (INS) pentru perioada aprilie - iunie 2020.
"Potrivit estimarilor din luna aprilie 2020, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural -57%). Managerii estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -40%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza scadere moderata a acestora (sold conjunctural -10%)", se arata omunicatul INS privind tendintele in evolutia activitatii economice in perioada aprilie-iunie 2020, la sectiunea dedicata sectorului de constructii.
Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, precizeaza analistii.
Documentul statistic indica o contractie accentuata in toate sectoarele economiei, cu scaderea numarului de salariati in toate domeniile, precum si o crestere a preturilor in comertul cu amanuntul.
Industria prelucratoare
In cadrul anchetei de conjunctura din luna aprilie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural -70%). Dintre activitatile care vor inregistra cele mai insemnate scaderi mentionam fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural -97%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural -91%). Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -4%).
Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere, soldul conjunctural fiind de -40% pe total industrie prelucratoare.
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%).
Comertul cu amanuntul
In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere accentuata a activitatii economice (sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere (sold conjunctural -35%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -25%) si o crestere a preturilor de vânzare cu amanuntul (sold conjunctural +16%).
Servicii
Conform estimarilor din luna aprilie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -62%). Cele mai mari scaderi se vor inregistra in activitatile de creatie si interpretare artistica (sold conjunctural -100%), urmate de activitatile hotelurilor si a altor facilitati de cazare (sold conjunctural -99%), de activitatile agentiilor turistice si ale tuturor operatorilor (sold conjunctural -97%) si de activitatile sportive, recreative si distractive (sold conjunctural -96%). In sectorul de servicii se estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -37%). Conform opiniei managerilor, preturile de vânzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -14%).