RO EN
Coșul este gol

IRSOP: Romanii cred ca prabusirea economiei este mai periculoasa decat epidemia

Peste 70% dintre romani considera ca prabusirea economiei reprezinta un pericol mai mare decat epidemia de coronavirus, conform unui sondaj realizat recent de IRSOP, care a intervievat telefonic 710 persoane, intre 22 si 25 aprilie. Desi economia este acum in centrul grujilor populatiei, peste 70% din romani cred ca epidemia nu dispare si traiesc cu teama ca faza acuta a epidemiei se poate intoarce oricand.
 
Teama
• Teama si deprimarea persista la mai mult de jumatate din populatie (52%). Cand se prelungeste, teama devine ea insasi un risc de sanatate.
• Peste 70% din romani cred ca epidemia nu dispare, ci ramane cu noi. Inseamna ca oamenii vor trai cu teama ca faza acuta se poate intoarce oricand.
 
Economia
• Economia este acum ingrijorarea centrala. Peste 70% considera ca prabusirea economiei reprezinta un pericol mai mare decat epidemia.
• In luna aprilie, majoritatea populatiei a reusit sa-si mentina nivelul de trai. Totusi, gospodariile incep sa semnaleze ingustari, mai ales sub forma disparitiei venitului disponibil (38%) si a somajului efectiv, potential sau in familie (19%). Cand venitul disponibil se evapora, gospodariile reduc consumul si economisirea. Cererea agregata scade si economia in ansamblu incepe sa sufere.
 
Puterea
• Guvernul este apreciat. Mai mult de jumatate din populatie (55%) cred ca isi face treaba “bine” sau “foarte bine”. Aprecierile sunt insa destul de volatile in functie de fluxul stirilor si a informatiilor sensibile.
• Parlamentul nu se bucura de prea multa simpatie. Numai circa o treime (36%) spun ca il apreciaza. Strategia recriminatorie a Opozitiei care controleaza Parlamentul nu pare sa aduca aprecieri publice semnificative in timpul crizei.
• Aproape toti vor ca Presedintele (87%) sau Guvernul (80%) sa aiba fiecare puterea pe care o au acum sau o putere mai mare. Se intampla rar ca in momente dificile electoratul sa doreasca reducerea puterii liderilor, daca puterea este exercitata democratic si liderii obtin rezultate.
• Peste 80% cred ca, prin impunerea carantinei, statul a urmarit protejarea sanatatii, nu ingradirea libertatii cetatenilor.
• Cine ar trebui sa guverneze cand revenim la normal? Jumatate (50%) ar dori sa continue PNL, iar o proportie aproape egala (48%) ar dori o schimbare. Adeptii schimbarii sunt indeosebi cei care se asteapta sa piarda economic din cauza crizei.
 
Coeziunea sociala
• Statul, in ansamblu, este perceput ca slab de catre cei mai multi (75%). De fapt, Statul inseamna institutiile statului. Cand increderea in institutii e mica, oamenii sunt mai putin dispusi sa aplice riguros recomandarile de disciplina sanitara in perioada de relaxare. Apelurile la protejarea celor dragi sunt mai eficiente.
• Oamenii cred, in proportie de 41% ca, datorita vremurilor prin care trecem, romanii au devenit mai solidari. Un trend real spre mai multa solidaritate interumana ar putea avea o valoare inestimabila pentru progresul Romaniei.
• Pe de alta parte, desi istoricii cred ca epidemiile apropie oamenii intre ei, datele noastre nu constata o crestere importanta a tendintei colective spre altruism. Numai 27% au impresia ca romanii au devenit mai buni in aceasta perioada. Poate au devenit, dar dovezile de altruism sunt probabil insuficient popularizate.
Pentru datele complete ale sondajului IRSOP, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter