RO EN
Coșul este gol

INS: Scadere de 1,3% a volumului lucrarilor de constructii

Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 0,9% ca serie bruta in primele zece luni din 2013 (comparativ cu perioada similara din 2012), insa deprecierea reala - ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier - a fost de 1,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In schimb, infirmand estimarile initiale (ce indicau o diminuare a activitatii), aprecierea secventiala si anuala a acestui indicator din octombrie a.c. (pe ambele serii, bruta si ajustata) a contribuit la o consolidare a starii de recuperare a pietei, dupa ce aceasta a iesit din recesiune. Astfel, daca si pentru lunile noiembrie-decembrie se va raporta o majorare pentru ambele baze de raportare, este posibil ca, pana la finele anului in curs, sa se remarce o recuperare a pierderilor, ceea ce ar putea corespunde unui volum de activitate similar celui din 2012. Estimarea se bazeaza pe faptul ca, in intervalul ianuarie-octombrie al anului in curs, firmele specializate au efectuat lucrari cu o cota de 98,7% din volumul perioadei similare a anului trecut (sau de 100,9% ca serie bruta), ceea ce inseamna ca pana in decembrie – in cazul in care conditiile meteorologice vor permite finalizarea unor proiecte – exista premisele unei stabilizari. Conform INS, in primele zece luni a.c., volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata, a scazut cu 1,3%, depreciere evidentiata mai ales la constructiile noi (-10%). Lucrarile de reparatii capitale si cele de intretinere si reparatii curente au crescut cu 31,2%, respectiv cu 13,9%. Pe obiecte de constructii s-au inregistrat sporiri la cladirile rezidentiale si la cele nerezidentiale (cu 7,6% si cu 1,1%), in timp ce operatiunile efectuate la constructii ingineresti au scazut ca volum cu 3,6%. Pentru seria bruta, majorarea a fost de 0,9%, insa, pe elemente de structura, la constructiile noi s-a inregistrat un regres de 8,5%. Cresteri au fost la lucrarile de reparatii capitale (+28,3%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+17,8%), ceea ce a dus la o usoara depasire a indicatorului comparativ cu nivelul aceleiasi perioade din 2012. De asemenea, in primele zece luni a.c., in ceea ce priveste constructiile ingineresti s-a remarcat o scadere de 0,1%, iar la imobilele de locuit si la cele nerezidentiale au fost constatate sporiri de 6,7% si de 1,2% ale volumului lucrarilor. Se mai observa ca, in luna octombrie 2013, indicatorul s-a apreciat fata de precedentele 30 de zile cu 14,1% ca serie bruta, iar ca serie ajustata s-a constatat o crestere de 4%. In raport cu luna corespunzatoare a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii a sporit ca serie bruta cu 7,6%, respectiv cu 7,4% ca serie ajustata, ceea ce ar putea aduce din nou piata autohtona pe o pozitie fruntasa in topul statelor membre ale UE, din acest punct de vedere.
 
Usoara recuperare pe segmentul constructiilor ingineresti
In comunicatul INS se mai raporteaza ca, in octombrie a.c., volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a crescut fata de luna septembrie 2013 la constructiile noi cu 17,5%, aceeasi tendinta observandu-se si la cele de reparatii capitale (+2,5%), respectiv la proiectele ce presupun intretinere si reparatii curente (+12,3%). Pe obiecte specifice, au avut loc majorari la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale cu 25,6% si 2,3%, dar imobilele rezidentiale s-au depreciat ca volum cu 17,6%. Ca serie ajustata, in octombrie 2013, comparativ cu luna septembrie 2013, s-au inregistrat majorari la constructiile noi (cu 5,9%), ceva mai accentuate la lucrarile de intretinere si reparatii curente (cu 11,9%), precum si o scadere in cazul reparatiilor capitale (cu -6,8%). Pe obiecte de constructii, indicele analizat a scazut la cladirile rezidentiale (cu -17,3%) si la cele nerezidentiale (cu -0,8%), dar la constructiile ingineresti s-a majorat cu 12,9%. Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii a sporit in octombrie a.c. cu 7,6%, crestere reflectata cu precadere la lucrarile de constructii noi (cu 3,9%) si, mai ales, la procedurile de intretinere si reparatii curente (cu 25,7%), desi la cele de reparatii capitale s-a remarcat o diminuare de -2,6%. Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat cresteri la constructiile ingineresti (cu 16%) si la imobilele nerezidentiale (cu 2,1%), iar la cladirile rezidentiale a avut loc o scadere de 23,8%. In conformitate cu seria ajustata, in luna octombrie 2013, comparativ cu octombrie 2012, intrucat majorarea indicelui s-a plasat la 7,4%, pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente (cu 24,4%) si la cele de constructii noi (+1,3%), insa lucrarile de reparatii capitale au regresat cu -0,2%. Volumul lucrarilor de constructii s-a majorat la constructiile ingineresti cu 16,1%, dar la cladirile rezidentiale si cele nerezidentiale au fost constatate scaderi cu -17% si cu -0,8%. Dupa cum se arata anterior, in total, in perioada de referinta (ianuarie-octombrie a.c.) companiile specializate au realizat 98,7% din volumul consemnat in intervalul similar din 2012, iar pentru ultimele doua luni din 2013 ar mai trebui sa recupereze doar 1,3% ca volum pentru a putea atinge nivelul anului precedent. Ca urmare a cresterii moderate a costului lucrarilor de constructii, la nivelul actualului exercitiu financiar valoarea acestora ar putea fi superioara celei din 2012, urmand sa se constate o majorare din acest punct de vedere. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter