RO EN
Coșul este gol

INS: Economia Romaniei a crescut cu 5,2% in primele trei luni ale acestui an

Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat o crestere cu 6,5% in primul trimestru al anului, raportat la perioada similara din 2021, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, in timp ce fata de trimestrul precedent a urcat in termeni reali cu 5,2%, potrivit datelor provizorii (1) publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul I 2022, nefiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 124 din 17 mai 2022", precizeaza INS.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 341,805 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 5,2% fata de trimestrul IV 2021 si in crestere cu 6,5% fata de trimestrul I 2021.
Pe seria bruta, PIB estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 272,337 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 6,5% fata de trimestrul I 2021.
La cresterea PIB, in trimestrul I 2022 fata de trimestrul I 2021, au contribuit in mod deosebit urmatoarele ramuri: comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea, hoteluri si restaurante (2,6%), cu o pondere de 20,5% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 12,2%; informatiile si comunicatiile (1,8%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 23,3%; activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (0,7%), cu o pondere de 5,6% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 9,5%; activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (0,2%), cu o pondere de 2,6% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 9,2%; impozitele nete pe produs (0,4%), cu o pondere de 9,4% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului lor cu 4,0%.
O contributie negativa la cresterea PIB a inregistrat-o industria (-0,1%), cu o pondere de 25,8% la formarea PIB, si care a inregistrat o scadere a volumului de activitate cu 0,3%.
Totodata, contributii pozitive importante au avut: cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 7,0%, contribuind cu 4,4% la cresterea PIB; cheltuiala pentru consumul final individual al administratiei publice, al carei volum s-a majorat cu 7,5%, contribuind cu 0,6% la cresterea PIB; cheltuiala pentru consumul final colectiv al administratiei publice, al carei volum s-a majorat cu 7,9%, contribuind cu 0,9% la cresterea PIB.
"Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial in conformitate cu practica europeana", subliniaza INS.
Economia romaneasca ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de 2,9%, a indicat pe 7 Iunie Banca Mondiala, in raportul "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects).
Estimarile sunt mai bune fata de cele avansate in luna aprilie, intr-un alt raport, cand institutia financiara internationala arata ca Romania va consemna un avans modest de 1,9% in acest an.
Fata de editia din ianuarie a raportului Global Economic Prospects, estimarile BM sunt in scadere semnificativa in conditiile in care, la momentul respectiv, organizatia anticipa un avans de 4,3%.
Pentru 2023, Banca Mondiala prognozeaza o expansiune de 3,7% a PIB-ului Romaniei, fata de un avans de 3,8% previzionat in ianuarie, iar pentru 2024 o crestere de 3,9%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter