RO EN
Coșul este gol

BT: Comenzile noi din industrie au scazut cu 7,1% in primele 10 luni din anul 2020

Institutul National de Statistica (INS) a publicat astazi datele privind dinamica comenzilor noi in industria prelucratoare in octombrie si perioada ianuarieoctombrie 2020. Statisticile indica cresterea comenzilor noi in industria prelucratoare pentru a doua luna consecutiv in octombrie, determinata de majorarea componentelor bunuri de capital si bunuri de folosinta indelungata, evolutie care exprima premise favorabile pentru dinamica investitiilor productive si consumului privat in trimestrele urmatoare.
Cu toate acestea, comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub ritmul potential pentru a saptea luna consecutiv in octombrie, in contextul tranzitiei spre un nou ciclu economic, determinata de incidenta pandemiei coronavirus, un soc fara precedent in perioada postbelica. Astfel, ritmul anual al comenzilor noi in industria prelucratoare a fost pozitiv pentru a doua luna la rand in octombrie (6%).
Se evidentiaza majorarea comenzilor noi de bunuri de capital pentru a treia luna consecutiv cu 9.1% an/an, evolutie care confirma intrarea industriei intr-un nou ciclu
Totodata, comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat pentru a cincea luna consecutiv in octombrie, cu 27.3% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare. De asemenea, comenzile de bunuri intermediare au crescut pentru a doua luna la rand in octombrie, cu 2.5% an/an.
Pe de alta parte, comenzile de bunuri de uz curent s-au diminuat pentru a noua luna consecutiv in octombrie, cu 14.8% an/an. Astfel, in perioada ianuarie-octombrie comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 7.1% an/an, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.
Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de uz curent s-au ajustat cu dinamici anuale de 6.7%, 8.2%, respectiv 11.4%. Pe de alta parte, comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat cu 21.6% an/an la 10 luni din 2020, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei. Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare din perspectiva evolutiei comenzilor noi in primele 10 luni din 2020 au fost: farmaceutica (2.9% an/an), calculatoare si produse electronice si optice (3.3% an/an) si echipamente electrice (5.1% an/an).
La polul opus, cele mai severe ajustari ale comenzilor noi au fost inregistrate de ramurile: alte mijloace de transport (14.2% an/an), textile (16.2% an/an), metalurgica (16.3% an/an) si imbracaminte (22.7% an/an).
Conform estimarilor econometrice elaborate (si reflectate in al treilea grafic alaturat) comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub potential pentru a saptea luna consecutiv in octombrie, dat fiind ca incidenta pandemiei a determinat finalul ciclului economic post-criza si tranzitia spre un nou ciclu.
In scenariul macroeconomic central BT (revizuit recent) ne asteptam la un avans al investitiilor productive cu o dinamica medie anuala de peste 6% in intervalul 2020-2022, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, implementarea programelor lansate la nivelul Uniunii Europene in acest an (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027) si potentialul de dezvoltare pentru economia Romaniei in acest deceniu (indeosebi din la nivelul infrastructurii critice).
Subliniem faptul ca investitiile productive au crescut in perioada ianuarieseptembrie (cu peste 4% an/an), in pofida incidentei pandemiei, Romania evidentiindu-se pozitiv in randul tarilor europene.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter