Comenzile noi industria prelucratoare au crescut cu aproape 20% in primele noua luni din 2022, comparativ cu aceeaşi perioada din anul anterior, arata datele publicate de Institutul Naţional de Statistica (INS). Statisticile confirma tendinta de crestere pentru comenzile noi in industria prelucratoare in a noua luna a anului curent, cu o dinamica anuala in accelerare, majorarea componentei bunuri de capital confirmand continuarea fluxurilor investitionale post-pandemie.
"Datele INS indica cresterea comenzilor noi in industria prelucratoare pentru a 11-a luna consecutiv in septembrie, cu o rata anuala in accelerare la 22,9%, cea mai buna evolutie din mai. Se evidentiaza cresterea comenzilor noi de bunuri de capital pentru a 11-a luna consecutiv in septembrie, cu o dinamica anuala in accelerare la 30,4% (cea mai buna evolutie din iunie 2021). Totodata, comenzile noi de bunuri intermediare s-au majorat pentru a 25-a luna la rand in septembrie, insa ritmul anual s-a temperat la 13% (minimul in iulie). De asemenea, comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata au crescut pentru doua luna la rand in septembrie, cu o dinamica anuala in accelerare la 24,7%. Nu in ultimul rand, comenzile noi de bunuri de uz curent s-au majorat pentru a 11-a luna la rand in septembrie, cu un ritm anual in temperare la 14,8%", precizeaza economistii de la Banca Transilvania, intr-o analiza a datelor INS.
in intervalul ianuarie-septembrie 2022, comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 19,4% an/an in medie, evolutie sustinuta de relansarea economica mondiala si europeana, nivelul accesibil al costurilor reale de finantare si implementarea programelor Uniunii Europene. Comenzile noi de bunuri de capital s-au majorat cu 17,1% an/an, expresie a continuarii fluxurilor investitionale in economie. Totodata, comenzile noi de bunuri de uz curent, bunuri de folosinta indelungata si bunuri intermediare s-au majorat cu ritmuri medii anuale de 18,6%, 21,1%, respectiv 23,1% in primele noua luni din 2022.
Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in intervalul ianuarie -septembrie din perspectiva evolutiei comenzilor noi au fost: fabricarea altor mijloace de transport (23,6% an/an), textile (24,2% an/an), echipamente electrice (27,3% an/an), hartie (39,2% an/an) si constructii metalice (42,3% an/an).
"Estimarile econometrice elaborate indica evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare din Romania cu un ritm inferior componentei tendinta pentru a patra luna consecutiv in septembrie. Conform scenariului macroeconomic central BT investitiile productive in Romania ar putea creste cu dinamici medii anuale in accelerare de la 2,9% in 2022, la 3,2% in 2023, respectiv 4,2% in 2024, aspect evidentiat in ultimul grafic alaturat. Scenariul este sustinut de perspectiva mentinerii costurilor reale de finantare la un nivel redus si de premisele de implementare a programelor Uniunii Europene", mai precizeaza economistii BT.