Ca urmare a implementarii cu succes a Initiativei pentru IMM-uri in Romania (SMEi), autoritatile romane au alocat suplimentar 150 milioane de euro din Programul Operational Regional, cu cofinantare prin FEDR, ridicand bugetul FESI din cadrul initiativei pana la 250 milioane de euro. Prin aceasta crestere si impreuna cu resursele suplimentare din partea grupului BEI si a Comisiei Europene, pana la1,38 miliarde euro sunt disponibile pentru companiile romanesti gratie Initiativei pentru IMM-uri.
In acest context, au fost semnate noi contracte si modificari ale acordurilor existente cu intermediarii financiari romani prin care se majoreaza volumul finantarilor. Acordurile cu CEC Bank, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Société Générale, Libra Internet Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank si Unicredit Bank, precum si cele existente, incheiate cu Banca Transilvania si ING Bank Romania, vor contribui la sprijinirea a aproximativ 5.000 de IMM-uri si start-up-uri care au nevoie de finantare. Acordurile cu institutiile financiare mentionate urmaresc sa faciliteze accesul la finantare al firmelor romanesti, prin garantii de 60% pentru fiecare imprumut si prin scaderea ratelor dobanzilor percepute de banci.
"Romania este printre statele membre UE care au implementat aceasta initiativa si am reusit sa o transformam intr-un program de marca pentru IMM-urile din tara noastra. Mai mult de 2.000 de IMM-uri romanesti au beneficiat de aceasta Initiativa, fiind deja alocata suma de 500 milioane de euro. Impreuna cu partenerii nostri, intentionam sa construim in continuare pornind de la acest succes in dorinta noastra ca IMM-urile sa devina coloana vertebrala a economiei romanesti", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice
***
Banca Europeana de Investitii (BEI) este banca Uniunii Europene - institutia de creditare pe termen lung a UE si singura banca detinuta si care reprezinta interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta ofera finantari pe termen lung pentru investitii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE.
Initiativa pentru IMM-uri (SMEi) din Romania, infiintata in octombrie 2016, face parte dintr-o initiativa mai larga a Comisiei Europene si a Grupului BEI,care beneficiaza de finantare din partea Uniunii Europene prin programele FEDER si Horizon 2020. Initiativa urmareste incurajarea statelor membre sa isi dubleze volumul Fondurilor ESI investite prin instrumente financiare in perioada 2014-2020 si stimularea competitivitatii micro-intreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii ale Romaniei, printr-un acces mai bun la finantare. SMEi a fost dezvoltata ca instrument de raspuns rapid si eficient pentru majorarea creditarii in economia reala, crearii de locuri de munca si stimularii cresterii. Initiativa pentru IMM-uri este finantata prin Programul Operational Regional 2014-2020, cu cofinantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala.