Guvernul Romaniei are in vedere contractarea unui imprumut in valoare de un miliard de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru co-finantarea proiectelor incluse in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, conform unui proiect de lege publicat recent de Ministerul Finantelor Publice (MFP) prin care se propune aprobarea contractului de finantare semnat la Luxemburg la 18 iulie 2017.
Agentia de implementare a proiectului a fost desemnat Ministerul Transporturilor, care va asigura, printre altele, respectarea prevederilor contractului de finantare.
Conform expunerii de motive din cadrul proiectului de lege, imprumutul se acorda pe o perioada de 25 de ani, cu o perioada de gratie de pana la 7 ani, si va fi disponibilizat in cel mult 20 de transe, pana la 31 decembrie 2024.
Suma imprumutata va fi folosita pentru co-finantarea proiectelor incluse in Axele 1 si 2 ale POIM 2014-2020, care se refera, printre altele, la cresterea mobilitatii si dezvoltarea transportului rutier, feroviar, naval si a mijloacelor de transport subteran, precum si la cresterea zonelor de acces cu conectivitate redusa, a utilizarii durabile a aeroporturilor, a transportului feroviar si a volumului de marfuri tranzitate prin porturi, la cresterea sigurantei si securitatii in toate modurile de transport, reducerea impactului transportului asupra mediului etc.
"Punerea in aplicare a masurilor prevazute de prezentul act normativ se asigura de catre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de imprumutat si de catre Ministerul Transporturilor, ca agentie de implementare (promotor) a proiectului. Intre cele doua ministere se va incheia un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in ceea ce priveste aplicarea prevederilor contractului cadru de finantare", se arata in expunerea de motive a actului normativ.
***
BEI a acordat Romaniei, pana in prezent, mai multe facilitati de finantare in vederea acoperirii partiale a contributiei bugetului de stat pentru diverse programe operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene. Astfel, pentru perioada de programare bugetara 2007-2013, institutia acordat tarii noastre doua facilitati de finantare, una in valoare de un miliard de euro si cealalta de 300 milioane de euro, pentru programele operationale sectoriale de transport, mediu si competitivitate economica, in cadrul facilitatii pentru cofinantarea Cadrului Strategic National de Referinta si, respectiv, pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala. Pentru noua perioada de programare bugetara (2014-2020) au fost deja contractate alte doua facilitati similare de finantare, pentru POIM, pentru a sprijini investitiile de mediu, in valoare de 300 milioane de euro, respectiv pentru Programele Operationale Competitivitate, Capital Uman si pentru anumite axe prioritare selectate in cadrul POIM, sectorul de mediu, in valoare de 360 milioane de euro.